Tien tips voor het fotograferen van je kerstboom

Fabian Viester
6 jaar geleden

Het fotograferen van de kerstboom. Je ontkomt er bijna niet aan zou je zeggen. In je huiskamer. Prominent staat deze in beeld. Alsof het al zegt “Ik wil gefotografeerd worden.” In deze blog geef ik je door middel van praktische tips, manieren waarop je je kerstboom kan fotograferen. Lees je mee?

1: Let op je omgevingslicht

Houd rekening met het moment van de dag. Wanneer fotografeer je je kerstboom? Overdag of ‘s avonds? Overdag zal er veel feller licht zijn. Hierdoor komt de sfeer van de kerstboom veel minder naar voren. ‘s Avonds zal de sfeer van de kerstboom en de details veel meer tot hun recht komen. Overdag heb je óf zonlicht en als het bewolkt is heb je vaak alleen het gelige warme licht van je huiskamer tot je beschikking. Flitsen is geen optie, dan ziet je foto er immers flets uit en flitsen ontneemt alle sfeer en kleuren van de lichtjes en accessoires in je kerstboom. Hierdoor zul je moeten spelen met witbalans vooraf of in de nabewerking.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 1

2: Gebruik een statief

Doordat je vaak je kerstboom ‘s avonds zal fotograferen, omdat dit gewoonweg een gaver effect geeft, ontkom je er niet aan een statief te gebruiken. Dit is dus ook essentieel om stabiele beelden te krijgen. Iets langer belichten levert vaak erg leuke resultaten op bij het fotograferen van de kerstboom. Regen, een meertje of sneeuw. Het zijn allemaal mooie toevoegingen aan de kerstsfeer. Reflecties kunnen helpen je beeld interessanter te maken. Laat je niet tegenhouden door wat slechter weer. Dit probleem heb je niet als je je foto ’s avonds tijdens schemer fotografeert uiteraard. Maar ga er gewoon op uit. Je hebt er spijt van achteraf als je niet bent gegaan.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 2
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 3

3: Gebruik de lichtjes in de kerstboom als bokeh

De lichtjes van de kerstboom kun je gebruiken als bokeh. Door de spreiding van de lichtjes door de hele boom geeft dit een rustige sfeer af. Je hebt toch niet voor niets de kerstboom volgehangen met stokken, kerstballen en lichtjes. Zoom je van wat verder in op deze elementen in je kerstboom, dan geeft dat een erg leuk effect. Je ziet dat overbelichten geen zin heeft bij het fotograferen van de kerstboom. Dan worden lampjes minder sprankelend en wordt het maar een flets beeld.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 4
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 5
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 6

4: Neem de tijd

Je hebt tijd zat. Je kerstboom loopt immers niet weg. Als het goed is. Na Kerst wordt hij pas het huis uitgebonjourd of wordt hij weer terug naar zolder gebracht. Je hebt dus zeeën van tijd. Experimenteer met de verschillende instellingen en belichtingsstanden op je camera en kom zo tot een voor jou goed resultaat. Belangrijk is en blijft dat je rekening houdt met de sluitertijd die je instelt. Door de lichtfrequentie kan het namelijk bij te korte sluitertijden lijken, alsof de lampjes het niet doen; helemaal niet branden. Dit voorkom je door iets langer te belichten.

5: Zoom in op de details

Kerst kost altijd veel tijd. Niet alleen het zoeken naar een geschikte kerstboom bij de kerstbomenboer of het zoeken van de kerstboom op de zolder. Maar ook het versieren en optuigen. Je versieringen hoeven dus zeker niet onopgemerkt te blijven op de foto’s die je maakt! Zoom eens in op de details die jouw kerstboom heeft, de sneeuw die over de dennen ligt of de poppetjes die aan de takken hangen. Fotografeer de details met een laag f-getal, een grote opening dus. Op deze manier creëer je een onscherpe achtergrond. Daardoor vervagen storende elementen op de achtergrond.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 7
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 8

Ook hier geldt weer dat overbelichten geen zin heeft. Zorg dat je lichtmeter op nul of zelfs iets daaronder staat. Manueel je instellingen instellen is dus wel een vereiste... Door te spelen met het diafragma krijgt je foto een heel andere uitstraling. Zoals je ziet is de ene foto in de slider hieronder veel onscherper dan de andere foto. Het kiezen van een grote opening (een klein diafragmagetal) is dus zeker iets leuks om mee te spelen!

6: Vergeet de stal en cadeautjes niet

Kerst is geen Kerst zonder cadeautjes of een stal. Kijk dus vooral ook eens naar hetgeen dat onder de kerstboom staat en leg dit vast op een door jouw unieke manier. Kruip met je macro lens helemaal in het leven van Josef en Maria of wordt een van de drie koningen. Trek mensen mee je foto in. Heb je eigen gemaakte kerstballen? Zet deze er dan ook eens op. Niemand maakt die foto op dezelfde manier als jij. Fotografeer de cadeautjes vóórdat ze uitgepakt worden. Anders is de tijd die je zorgvuldig gestoken hebt in het etaleren van de cadeau’s onder de kerstboom ook zonde. Wil je nog even door fotograferen? Dan is het ook erg leuk om de gezichten van alle kleinkinderen of mensen die cadeaus krijgen vast te leggen. Onvergetelijke momenten!

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 9
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 10

7: Maak een zelfportret

De selfie. Een super bekend concept. Maar nu anders! Heb je heldere ballen in de kerstboom hangen? Kijk dan eens of je jezelf kunt fotograferen in de kerstboom. Dit zorgt vaak voor superlachwekkende en unieke foto’s. Helaas heb ik geen ballen waarin ik mijzelf kan zien en dus kan fotograferen. Een foto maken in de reflectie van een kerstbal lijkt makkelijker dan het is.

8: Speel met bokeh vormpjes

Wil je de onscherpte nog interessanter maken? Speel dan eens met bokeh-vormpjes. Door voor je objectief een zwart papier te houden met bijvoorbeeld de vorm van een ster of een kerstboom uitgeknipt, kun je de (normaal ronde) onscherpe lichtpuntjes in je foto een vorm geven.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 11
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 12

9: Geen grenzen

Het fotograferen van je kerstboom wordt al snel een cliché. Wees dus creatief! Sla met een hamer een kerstbal kapot om op deze manier te laten weten dat je nu hélemaal klaar bent met Kerstmis. Wees creatief en de meest originele foto’s zullen achteraf op je SD-kaartje staan. Trigger jezelf ervoor dat je niet met de standaard plaatjes aankomt bij je familie en vrienden. Fotografeer in de schemer en ga ook gerust eens naar buiten en fotografeer daar de boom waar je lampjes in hebt gedaan. Wacht niet totdat het helemaal donker is, maar ga fotograferen tijdens schemer. Dan zullen de mooiste foto’s ontstaan. Wat je eigenlijk doet is wachten totdat het licht buiten gelijk is aan het licht in je boom. Dat is de perfecte balans.

Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 13
Tips voor het fotograferen van je kerstboom - 14

10: Hang kaartjes in de boom

Hang kaartjes van familie en vrienden in de boom. Op deze manier wordt én je kerstboom een stukje persoonlijker, maar ook levert het originele foto’s op. Niemand kan immers dezelfde foto maken.

Auteur

Fabian Viester

Fabian Viester is een concert-, portret- én reportagefotograaf uit Zuid-Limburg. Hij fotografeert voor diverse bands uit de popscene, maar is ook verliefd op architectuur en landschapsfotografie. Naast fotografie liggen de interesses van Fabian bij het monitoren van social media en het reizen naar verschillende delen van de wereld.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.