Hoe zet je je huisdier mooi op de foto?

Mijn cavia’s fotografeer ik al bijna twee jaar in bijzondere set-ups. Het is niet alleen erg leuk om te doen, maar je krijgt er ook prachtige beelden voor terug. Deze foto’s zijn mooi om te delen, daarnaast zijn het prachtige herinneringen. De avonturen van Mieps en haar vriendinnen kun je volgen op Instagram of Facebook. Wil jij ook jouw huisdier mooi op de foto kunnen zetten? Lees dan snel verder!

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 1

Tip 1: Neem de tijd

Bij een fotoshoot met een huisdier is het belangrijk dat je de tijd neemt. Een dier weet niet wat jij wil. Helaas kun je huisdieren moeilijk aansturen, het zijn tenslotte geen mensen. Merk je dat een huisdier in de stress schiet of er geen zin in heeft, probeer het dan op een andere dag gewoon opnieuw.

Tip 2: Let op je sluitertijd

Met het fotograferen van dieren is het belangrijk om op je sluitertijd te letten. Een te trage sluitertijd zorgt ervoor dat de snelle bewegingen van je huisdier niet scherp worden vastgelegd. Ik probeer altijd boven de 1/200e van een seconde te zitten met mijn sluitertijd.

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 2

Tip 3: Safety first

Hoe leuk je idee ook is en hoe ontzettend mooi de resultaten kunnen worden: de veiligheid van je huisdier gaat natuurlijk voor. Iets op grote hoogte doen zonder een assistent? Geen goed idee. Spullen gebruiken die echt beslist niet mogen worden opgegeten? Geen. Goed. Idee. Veiligheid gaat boven alles.

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 3
Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 4

Tip 4: Gebruik een open diafragma

Ik fotografeer momenteel met een Nikon D7200. Ik vind het zelf een hele prettige spiegelreflexcamera om mee te werken. In combinatie met deze camera gebruik ik voornamelijk een 50mm f/1.4 lens van Sigma. Voor mij is het de perfecte lens, aangezien ik met een open diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 kan werken. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp en komt je onderwerp mooi los van de achtergrond. Verder maak ik veel gebruik van een Falcon Eyes reflectiescherm om schaduwen aan de donkere kant op te lichten.

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 5

Tip 5: Maak slim gebruik van props

'Props? Wat zijn dat nu weer?', hoor ik je denken. Ik bedoel props als in rekwisieten, dus gewoon de accessoires die je gebruikt bij een fotoshoot. Met verschillende props kun je prachtige sets bouwen. Vaak heb je niet eens zoveel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffertje of oude camera's.

Het bouwen van een set-up kost mij vaak het meeste tijd, ik wil de cavia's zo min mogelijk belasten tijdens een fotoshoot. Ik wil dus dat de set-up en de compositie helemaal perfect zijn voordat er ook maar een cavia in beeld komt. Soms pakt het anders uit, omdat de cavia's alle props omgooien of graag een hapje willen proeven. Maar ook dat kan leuke foto's opleveren!

Mocht het echt niet werken, dan pas ik mijn opstelling aan of ik probeer het op een andere dag opnieuw. ‘Propshoppen’ doe ik altijd op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Daar kun je vaak mooie spullen kopen voor weinig geld. De bekende budgetwinkels hebben ook vaak leuke spulletjes!

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 6
Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 7
Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 8

Tip 6: Bewerk je foto's waar nodig

De meningen over het bewerken van foto's zijn sterk verdeeld in fotoland. De ene partij zegt: dat mag niet, de foto moet helemaal goed uit de camera komen. Anderen zeggen: bewerken kan een mooie toevoeging zijn aan je foto. Ik behoor zeker tot de laatste groep. Het hoeven echt niet altijd extreme bewerkingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van elementen bij extremere bewerkingen, maar het kan ook een kleine aanpassing zijn, zoals het verhogen van het contrast. Een extremer voorbeeld van bewerking zie je hieronder.

Hoe zet je je huisdier mooi op de foto - 9

De foto hierboven bestaat heel veel lagen. Eerst heb ik Mieps gefotografeerd en daarna de ketel met daarin aangestoken rooktabletten. Deze foto's leg ik in één bestand over elkaar heen en vervolgens ga ik met laagmaskers aan de gang. Met een laagmasker 'kleur' je delen van de foto weg, zonder daadwerkelijk iets te wissen.

Behind the scenes mét bewerking

De tips op een rijtje

  • Neem de tijd voor de foto's
  • Let op je sluitertijd
  • Veiligheid gaat voor alles
  • Gebruik een open diafragma
  • Leuke accessoires gebruiken
  • Bewerking kan wat toevoegen

Dit heb je nodig voor dierenfoto's

Auteur

Marloes van Antwerpen

Marloes heeft al sinds haar zeventiende een spiegelreflexcamera. De laatste vijf jaar gaat ze wat serieuzer om met compositie en instellingen. Haar voorkeur gaat uit naar het fotograferen van dieren, specifiek cavia's, en creatieve stillevens. Op het Instagram account @miepstheguineapig kun je alle cavia avonturen volgen!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.