8 tips voor het fotograferen van molens

Dave Zuuring
5 jaar geleden

Een molen is in elke landschap een perfect onderwerp om je landschapsfoto compleet te maken. Wat boffen we dan toch dat we in Nederland wonen. Er zijn door heel het land kansen genoeg om een typische Nederlandse foto met een molen te maken. In dit blog vind je inspiratie en tips!

Tips voor het fotograferen van molens - 1

1. Laat je online inspireren

Kijk eens in de molen database! Hier vind je 1206 molens verdeeld over het hele land. Er is er vast één dicht in de buurt. Ook op Instagram kun je onder de hashtag #molen veel inspiratie op doen. De meest bekende molens - en wellicht ook de meest gefotografeerde - zijn de verzameling molens van Kinderdijk en de Zaanse Schans. Een leuke uitdaging om hier eens een originele foto te maken!

Kinderdijk is uniek omdat er een flinke verzameling molens (19 stuks) bij elkaar staan die het hele jaar door prachtig te fotograferen zijn. Eén keer per jaar worden ze 's avonds verlicht tijdens het event de 'Verlichtingsweek'. Deze vind meestal in september plaats. De Zaanse Schans is bekend vanwege het pittoreske geheel waar de molens aan de Zaan nadrukkelijk onderdeel van uitmaken.

Tips voor het fotograferen van molens - 2

2. Fotografeer in verschillende situaties

De vaak historische bouwwerken kun je op zeer veel verschillende manieren vastleggen. Molens lenen zich de hele dag door als onderwerp. Van zonsopkomst, met tegenlicht of overdag met een typisch Nederlands stapelwolken tot en met zonsondergang.

Fotografeer eens van onderaf of als de molen geopend is en de molenaar het toelaat van bovenaf. Maar zoals bij veel monumenten, zijn de meeste molens nu en dan vast ook wel mooi uitgelicht in de avond. Daarmee worden ze perfecte objecten om te fotograferen in het blauwe uur.

Tips voor het fotograferen van molens - 3

3. Maak foto's in het blauwe uur

Kijk in je eigen omgeving eens of er een molens is die 's avonds is uitgelicht. Let bijvoorbeeld overdag op of je lampen rond de molen ziet, of ga ’s avonds nog eens terug om te zien hoe de molen verlicht is.

Let wel op bij het fotograferen in de avond. Des te langer je sluitertijd hier wordt ten opzichte van de soms harde belichting op de molen, des te eerder de molen door deze felle lampen uitgebeten hooglichten heeft. Dit los je eenvoudig op door een paar belichtingstrapjes te maken om enerzijds een HDR-samenvoeging te maken. Of anderzijds door dat overbelichte deel middels een masker in te kleuren via Adobe Photoshop door een minder overbelicht deel uit een andere donkere opname.

Zo maak je een HDR-foto

4. Zoek de perfecte compositie

Soms kan ook het maken van een tegenlicht opname een bijzonder fraai effect geven met de kenmerken van de molen als herkenbare contouren. En als je dan toch aan het verkennen bent, loop dan om de molen heen als dit kan. Kijk dan hoe je deze informatie kunt omzetten in een mooie foto. Bijvoorbeeld door de omgeving om de molen heen in je op te nemen en vooral te zien of het molenkruis in een gunstige richting staat op het moment van de dag waarin jij de foto wil maken.

Molens hoef je uiteraard niet altijd landschappelijk te kaderen. Als het kan let dan eens op de details van een molen, zoom eens in. Of nog leuker, pak je groothoek en ga plat op de grond liggen en fotografeer naar boven.

Tips voor het fotograferen van molens - 6

5. Houd rekening met de wind

Molens fotograferen met de wieken van je af hoeft niet verkeerd te zijn. Persoonlijk vind ik het beeld dan vaak wat in onbalans. Ik zal ze niet al te vaak zo maken, maar als ik dan toch in Groningen ben of een andere locatie ver weg, dan neem ik de foto gewoon. De wieken naar je toe of niet.

Vaak stellen molenaar de wieken op de wind in. Soms is het dus een kwestie van geduld om de juiste foto te maken en zul je later nog eens terug moeten komen voor de perfecte foto. Dat deed ik bij deze bekende molen de Helper aan het Paterswoldsmeer onder de rook van Groningen. De eerste keer waaide het er te hard, de tweede keer stond het molenkruis van me af en zoals een oud Hollands spreekwoord zegt: 3x was scheepsrecht.

Tips voor het fotograferen van molens - 7
Tips voor het fotograferen van molens - 8
Tips voor het fotograferen van molens - 9

6. Spelen met licht

Zoals met alles in fotografie is licht de basis. Ga je molens fotograferen, dan zul je het moeten doen met het beschikbare licht. Licht betekent ook bevriezing of dynamiek als de wieken in beweging zijn. Daarbij komt kijken of de molen in werking is of niet. Want als de molen in werking is en de wieken draaien en je sluitertijd is lang, dan verandert het beeld dramatisch. En met de juiste timing krijg je ondanks de verstilling, een bijzonder beeld.

Tips voor het fotograferen van molens - 10

Is je sluitertijd te lang en het licht is ongunstig dan zie je deze beweging amper. Is het licht goed en je sluitertijd te kort? Dan wordt het beeld wat onrustig door de beweging in de wieken. Kortom, try and error. Voor mij geldt dat ik het liefste de wieken stil heb staan. Dus naar gelang je sluitertijd pas je het diafragma en de ISO-waarde aan om de draaiende wieken te bevriezen dan wel in beweging te tonen, met een belichting waar jij blij mee bent.

Staan de wieken stil en zijn de condities zoals je zou willen, dan kun je uiteraard met een grijsfilter met 6, 8 of 10 stops aan de slag om een opname met een lange sluitertijd te maken. Hiermee krijgt het passerende wolkendek dat vervreemdende effect, bekend van lange sluitertijd fotografie.

Fotograferen met een grijs- of grijsverloopfilter

Tips voor het fotograferen van molens - 11

7. Fotografeer in het gouden uurtje

Het gouden uurtje is één van de mooiste moment om een molen te fotograferen. Zeker wanneer je weet dat er kans op mist is. Mist maakt het plaatje al snel compleet. Kijk bijvoorbeeld naar de Vlinder in de Betuwe. Deze molen staat prachtig aan de rivier de Linge. Als je dan op het juiste moment op de juiste plaats staat tijdens zonsopkomst, weet je dat je een mooie plaat hebt.

Tips voor het fotograferen van molens - 13

8. Heb je een drone? Gebruik hem!

En om niet te vergeten: ook met een drone maak je de mooiste foto’s van molens. Je kunt weer geheel andere perspectieven laten zien dan gebruikelijk. Let wel op de afspraken die gelden voor vliegen met drones. Je mag niet overal zomaar vliegen en houdt ook zeker rekening met de privacy van mensen die een molen bewonen.

Tips voor het fotograferen van molens - 14
Tips voor het fotograferen van molens - 15

Dit kun je gebruiken

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.