9 cuts die je als videomaker echt moet kennen voor je edits

Michael Jessurun
3 jaar geleden

Een video is opgebouwd uit meerdere losse clips of fragmenten en er bestaan allerlei manieren om deze in elkaar over te laten lopen of achter elkaar te monteren. Hier moet je eigenlijk tijdens het opnemen al rekening mee houden. In dit blog laat ik negen inspirerende manieren zien hoe je overgangen kunt maken tijdens het editen!

Cut 1: Hard cut

De meest ‘standaard’ cut, is de hard cut. Dit is relatief simpel doordat je twee verschillende shots achter elkaar zet, zonder dat je de overgang een specifiek effect geeft. Het is een harde overgang tussen twee totaal verschillende beelden. Je kunt hier mee variëren door van beeldhoek te wisselen of van een totaalshot naar een medium shot, naar een close te gaan. Houd er bij het laatste rekening mee dat er een verschil zit van minstens dertig graden tussen de shots zit, anders krijg je een jump cut!

Cut 2: Jump cut

Jump cuts zijn hele snelle cuts die in hetzelfde shot worden gemaakt. Dit is een manier om lekker de vaart in een video te houden. Het wordt vaak als komisch effect gebruikt, maar je kunt het ook zo doen dat het bijna niet opvalt en tussen twee shots iets meer inzoomen.

Cut 3: Fade in, fade out en crossfade

De fade in, fade out en cross fade zijn de klassieke cuts. In plaats van een hard cut, laat je met een crossfade de shots langzaam in elkaar overvloeien. Bij een fade in wordt het beeld langzaam zichtbaar en bij een fade out wordt het beeld langzaam minder zichtbaar. Deze cuts zijn bijvoorbeeld in te zetten voor overgangen van een donker naar een helder shot.

9 cuts die je als videomaker moet kennen - 1

Cut 4: Match cut

Met een match cut snijd je twee dezelfde soort shots naar elkaar over. Als voorbeeld kun je denken aan dat iemand van rechts naar links door het beeld loopt, maar dat de achtergrond veranderd. Eigenlijk zijn het dus meerdere opnames die met elkaar ‘gematched’ zijn en de positie van de persoon veranderd niet in het kader.

Cut 5: Cutting on action

Met cutting on action snijd je precies op het moment dat er actie is in het shot. Hiermee kun je een hele snelle, actieve en spannende video creëren. Doe dit zorgvuldig, want als je iets te vroeg of te laat knipt voelt de video niet meer natuurlijk om naar te kijken.

Cut 6: Parallel cut

Het werken met parallel cuts wordt ook wel cross cutting genoemd. Hierbij edit je de shots van twee verschillende verhalen door elkaar heen om naar een climax toe te gaan. Zo kun je veel spanning in een scène krijgen. Het liefst wil je dat de twee verhaallijnen samenkomen om de kijker het gevoel te geven dat het verhaal zich tegelijkertijd af heeft gespeeld.

9 cuts die je als videomaker moet kennen - 2

Cut 7: L-cut

Met een L-cut trek je de audio van het eerste shot, wat langer door naar het daaropvolgende shot. Terwijl de ene persoon nog aan het praten is, zie je bijvoorbeeld de persoon in beeld waartegen gepraat wordt. Zo kun je de reactie zien van degene die luistert.

Cut 8: J-cut

De J-cut is precies het tegenovergestelde van een L-cut, je laat de audio van het volgende shot eerder beginnen dan het beeld. Dit is een hele handige manier om alvast het gevoel van de volgende scene op de kijker over te brengen.

9 cuts die je als videomaker moet kennen - 3

Cut 9: Onzichtbaar

Zelf ben ik een groot fan van onzichtbare cuts! Met een onzichtbare cut heb je vrijwel niet door dat er wordt gesneden in de clip. De camera kan als voorbeeld van links naar rechts gaan en zo naar het andere shot bewegen. Of je maakt een speciale overgang, zoals dat het volgende shot zichtbaar is in de steeds groter wordende opening van een laptop die wordt geopend. Houd er wel rekening mee dat dit meer tijd kost doordat je veel moet keyframen.

Experimenteer en wees creatief!

Hopelijk hebben jullie iets aan de voorbeelden in de video en zijn jullie geïnspireerd om hier zelf mee aan de gang te gaan! Er zijn echt talloze manieren om overgangen in je video’s te maken. Ga er dus vooral lekker mee experimenteren en wees creatief…, succes!

Handig voor video editing

Auteur

Michael Jessurun

Michael Jessurun is een jonge film- en documentairemaker die de hele wereld over reist. Inmiddels heeft hij voor zijn werk meer dan 40 landen bezocht. Van vluchtelingenkampen in Oeganda, tot diep in de jungle van Cambodja. Door de tijd te nemen om mensen te leren kennen en zich op hun gemak te laten voelen, weet hij de verhalen uit de mensen te halen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.