Extenders & converters

Een extender of teleconverter is een tussenstuk dat je op je camera kan plaatsen om de beeldhoek te verkleinen. Zo kun je verre objecten vastleggen. Een groot voordeel aan een extender is dat je voor een relatief laag bedrag de brandpuntsafstand van je objectief kan vergroten, en dus veel meer met je objectief kan zonder een heel nieuw objectief aan te schaffen.

Bekijk hier al onze extenders & teleconverters

43 Resultaten
Je hebt 12 van de 43 producten gezien

Een teleconverter / extender kopen?

Het is een soort tweede lens die tussen de body en de hoofdlens wordt in geplaatst. Hierdoor vergroot je de brandpuntsafstand en kun je objecten die dus verder weg liggen beter in beeld brengen. Extenders zijn speciaal ontworpen voor brandpuntsafstanden van 50mm tot 300mm. Bij een kleinere of grotere afstand treedt hier te veel kwaliteitsverlies op.

Waarom een extender kopen?

Een extender is een minder grote investering dan een compleet nieuwe lens en je kan er waarschijnlijk nagenoeg hetzelfde brandpunt mee bereiken. Juist objectieven met een lange brandpuntsafstand zijn vaak ontzettend prijzig. Maar met een teleconverter is het mogelijk om van 300mm naar 600mm te gaan, zonder een hele nieuwe lens te hoeven kopen.

Lichtverlies bij een extender?

Hoewel een extender veel voordelen heeft, gaat het het helaas wel gepaard met wat verlies van licht. Bij een 1.4x converter is het verlies 1 stop en bij een 2x converter is het 2. Teleconverters worden daarom vaak gebruikt in combinatie met lichtsterke telezoomlens, zoals 2.8/70-200 mm objectieven. Ook wordt een extender veel gebruikt in natuurfotografie, om een maximaal telebereik te krijgen.

Welke extender kopen?

Een extender / teleconverter die is afgestemd op een bepaald objectief / bepaalde groep objectieven, zorgt meestal voor heel weinig kwaliteitsverlies. Een universele teleconverter kan in kwaliteit iets tegenvallen. Zoals hierboven benoemd werkt een teleconverter vooral goed samen met een lichtsterke tele- of telezoomobjectief. Het is af te raden deze te combineren met een universele zoom.

Een extender gebruiken in het donker

Bij het gebruiken van een extender / teleconverter vermindert de lichtsterkte. Door de verminderde lichtsterkte is het aan te raden om in het donker met een kortere sluitertijd te werken. Dan houd je het beste resultaat.

Communicatie tussen camera en objectief

Wat betreft de gegevensverwerking tussen camera en objectief met gebruik van een extender, zijn er in de loop van tijd veel vorderingen gemaakt. De prestaties op het gebied van autofocus, de lichtmeting en beeldstabilisatie worden strakker gecommuniceerd tussen beide delen.