Compact camera's

Een compact camera is, de naam zegt het eigenlijk al, een digitale camera die compacter is dan de meeste spiegelreflex- of systeemcamera’s. Het verschil met deze camera's is dat bij een compact camera de lenzen vast zitten op de body, deze zijn dus niet verwisselbaar. Het compact formaat maakt deze camera's ideaal om mee te nemen op vakantie.

Compact camera's hebben een hele brede line up. Zo heb je echte instap camera's vanaf €100,-, maar ook modellen die geschikt voor de professionele fotograaf. De instap compact camera’s beschikken over veel automatisch instellingen zodat je hier zelf nog niet over na hoeft te denken. De professionele compactcamera’s waarbij je zelf de controle hebt over veel instellingen zijn weer geschikt voor de ervaren fotografen die graag wat meer met instellingen spelen.

Handig: Wat is een compact camera? | Compact- of systeemcamera, wat is het verschil? | Top 10 compact camera's

Bekijk alle compact camera's

Wat is een compact camera?

Een compact camera onderscheidt zich van een systeemcamera en een spiegelreflexcamera vanwege het hebben van een vaste lens. Deze kun je niet verwisselen. Daarnaast beschikken ze vaak over een kleiner formaat sensor, daardoor krijg je ook te maken met een cropfactor. Er wordt wel eens gedacht dat een compact camera alleen maar een instap model is voor mensen die starten met fotografie. Dat klopt echter niet. Binnen de compact camera's zijn er inderdaad modellen geschikt om mee te starten, maar daarnaast zijn er modellen die gebruikt worden door professionele fotografen. Sommige fotografen geven zelfs de voorkeur aan een compact camera of hebben er een naast hun andere camera’s. Hier kiezen ze vor omdat compactcamera’s over uitgebreide specificaties en instelmogelijkheden kunnen beschikken. Ze zijn dus zeker niet alleen voor beginners in fotografie, maar er wel geschikt voor. Vooral de camera's die zelf al veel instellingen regelen zodat je er nog niet over na hoeft te denken zijn geschikt voor beginnende fotografen.

Kenmerken van een compact camera

We benoemden hierboven dat het grootste kenmerk van de compact camera de niet verwisselbare lens is. Dit kan je wat belemmeren in de typen fotografie waar de camera geschikt voor is. De bediening is meestal relatief eenvoudig doordat er minder geavanceerde opties zijn ten opzichte van een DSLR of systeemcamera. Uiteraard zijn er compact camera’s die wel over een groot scala aan functies beschikken. De wifi functie maakt het bijvoorbeeld makkelijker om je beelden te delen. Daarnaast zijn er veel handige opties die je helpen bij het creatief fotograferen van objecten om zo een mooi resultaat te krijgen zonder al te veel kennis over fotograferen te hebben. Wel is de sensor die in de behuizing zit vaak kleiner bij deze camera’s, dit zorgt ervoor dat je op gemaakte foto’s eerder ruis ziet wanneer je een hoge ISO waarde gebruikt. Ook is het dynamische bereik kleiner dan bij een grotere sensor.

Waarom een compactcamera?

Compact camera’s hebben een aantal voordelen. Allereerst zorgt het compacte formaat van de camera ervoor dat je hem gemakkelijk met je mee kan nemen. De camera is daarnaast eenvoudig te bedienen waardoor je er snel foto’s mee kan gaan maken. Als laatste zijn de camera’s relatief gezien goedkoper dan spiegelreflex- of systeemcamera’s. Ook hier zijn uiteraard uitzondering op waarin een compact camera duurder is dan een andere camera. Tegenwoordig heb je al een camera vanaf €100,-. Dat maakt het een ideale eerste camera voor veel mensen, maar in de hogere prijsklassen zitten zeer interessante compact camera’s voor professionele fotografen. Zo is er voor iedere (hobby)fotograaf een compactcamera die aansluit op zijn of haar wensen.

In welke situatie ga je de compact camera gebruiken?

Voor de meeste situaties is er wel een compact camera. Ze worden het meest gebruikt voor het nemen van foto's op vakantie, verjaardagen of om het huis. Je pakt ze er snel bij en kunt gelijk foto's maken. Wanneer je op natte of vochtige plekken komt kun je een waterdichte camera gebruiken, om bijvoorbeeld onder water foto's te maken, of wanneer de kinderen er dicht langs de zwembadrand mee rennen. De compact camera is ook erg in opkomst bij de vloggers. Door het compacte formaat en lichte gewicht in combinatie met een kantelbaar scherm zijn deze camera’s daar uitermate geschikt voor. Compact camera's zijn heel bereikbaar omdat ze al beginnen bij prijzen vanaf €100,-. Het is dan voor veel mensen een mooie stap om te maken als je vooral je telefoon gebruikt om foto's te maken. Maar vergis je niet, dit type camera heeft een breed assortiment, er zijn ook modellen beschikbaar voor de professionele fotograaf. Dat maakt dat er veel situaties zijn waarin je deze camera's kan gebruiken. Als we puur kijken naar de voordelen heb je het meeste voordeel van compactcamera's wanneer je licht wil reizen en de camera er af en toe snel bij wil pakken.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een compact camera?

Het is verstandig om naar een aantal punten te kijken voordat je een compact camera koopt. Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken waarvoor je de camera wil gebruiken, voor sommige situaties is het namelijk handig om een specifieke specificatie te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om onderwater te kunnen fotograferen of een kantelbaar scherm wanneer je wil gaan vloggen met je compactcamera. Daarnaast kan je vooraf kijken welk zoombereik je nodig hebt op je camera, heb je veel zoom nodig op je camera of is dit niet belangrijk voor je. Ook het gewicht kan hierin een rol spelen, bridge camera’s hebben een groot zoombereik, maar zijn vaak wat zwaarder dan een compact camera. En vergeet ook niet te kijken naar de hoeveelheid opties die een camera heeft en of bepaalde functies voor jou nodig zijn of niet perse hoeven. Het is dus belangrijk om vooraf goed te kijken aan welke eisen de camera moet voldoen. Zo kom je er niet achteraf achter dat de gekochte camera niet bij je past. Een budget van tevoren vaststellen helpt je om gerichter te kunnen zoeken binnen de prijsklasse die voor jou acceptabel is. Dat scheelt alweer snel een aantal opties die je niet eens hoeft te overwegenen door de prijscategorie.

Nog meer tips over punten om op te letten bij aanschaf van een compact camera vind je op onze adviespagina over compact camera's.