Compact camera's

Een compact camera is, de naam zegt het eigenlijk al, een digitale camera die compacter is dan de meeste spiegelreflex- of systeemcamera’s. Compact camera’s hebben vaste lenzen op de body zitten, deze kun je niet verwisselen. Door het compact formaat is de camera ideaal om met je mee te nemen op reis. Compactcamera’s zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er compact camera’s voor beginnende en professionele fotografen. Deze camera’s die beschikken over veel automatisch instellingen zijn handig voor beginnende fotografen. Compactcamera’s waarbij je zelf de controle hebt over veel instellingen zijn weer geschikt voor de ervaren fotografen die graag wat meer met instellingen spelen.

Handig: Wat is een compact camera? | Compact- of systeemcamera, wat is het verschil? | Top 10 compact camera's

Merken: Canon | Fujifilm | Leica | Nikon | Olympus | Panasonic | Ricoh | Sony

Bekijk alle compact camera's

Compact camera kopen?

Wat is een compact camera?

Een compact camera is over het algemeen een wat kleinere, compacte, camera die zich van een spiegelreflex- of systeemcamera onderscheidt door het hebben van een vast lens. Deze is dus niet verwisselbaar. Compactcamera’s zijn camera’s die zich richten op het snel en gemakkelijk foto’s maken. Hierdoor wordt er vaak gedacht dat het alleen maar instapmodellen zijn voor mensen die beginnen met fotograferen. Maar niets is minder waar. Binnen deze camera’s zijn er namelijk grote verschillen in specificaties en prestaties. Zo zijn er de zogenoemde bridge camera’s die beschikken over een super zoomobjectief en vaak veel uitgebreidere opties. Ook kunnen compactcamera’s over uitgebreide specificaties en instelmogelijkheden beschikken zoals bijvoorbeeld wifi. Ze zijn dus zeker niet alleen voor beginners in fotografie. Ook voor de professionele fotografen zijn er goede camera’s in het compact segment. Sommige fotografen geven zelfs de voorkeur aan een compact camera of hebben er een naast hun andere camera’s

Kenmerken van een compact camera

Zoals hierboven al staat, het kenmerk van een compact camera is dat de lens niet verwisselbaar is. Dit beperkt enerzijds de opties van een camera, maar geeft daar veel gemak in het maken van mooie beelden voor terug. De bediening is vaak redelijk eenvoudig en de camera beschikt in mindere mate over geavanceerde opties ten opzichte van spiegelreflex- of systeemcamera’s. Uiteraard zijn er ook compact camera’s die wel over een groot scala aan functies beschikken. Ook beschikken een aantal compactcamera's over wifi waardoor het makkelijker is om gemaakte beelden te delen. Daarnaast zijn er veel handige opties die je helpen bij het creatief fotograferen van objecten om zo een mooi resultaat te krijgen zonder al te veel kennis over fotograferen te hebben. Wel is de sensor die in de behuizing zit vaak kleiner bij deze camera’s, dit zorgt ervoor dat je op gemaakte foto’s eerder ruis ziet wanneer je een hoge ISO waarde gebruikt. Ook is het dynamische bereik kleiner dan bij een grotere sensor.

Waarom een compactcamera?

Compact camera’s hebben een aantal voordelen. Allereerst zorgt het compacte formaat van de camera ervoor dat je hem gemakkelijk met je mee kan nemen. De camera is daarnaast eenvoudig te bedienen waardoor je er snel foto’s mee kan gaan maken. Als laatste zijn de camera’s relatief gezien goedkoper dan spiegelreflex- of systeemcamera’s. Ook hier zijn uiteraard uitzondering op waarin een compact camera duurder is dan een andere camera. Tegenwoordig heb je al een camera vanaf €100,-. Dat maakt het een ideale eerste camera voor veel mensen, maar in de hogere prijsklassen zitten zeer interessante compact camera’s voor professionele fotografen. Zo is er voor iedere (hobby)fotograaf een compactcamera die aansluit op zijn of haar wensen.

In welke situatie ga je de compact camera gebruiken?

Je kan een compact camera in de meeste situaties gebruiken. De meeste camera’s worden gebruikt voor het nemen van vakantiefoto’s en voor snelle foto’s van de kinderen thuis of op verjaardagsfeestjes. Ook zijn er waterdichte compact camera’s waarmee je op vochtige plekken, in de regen, of onderwater beelden kan maken. Tegenwoordig zien we steeds mensen die hun compactcamera gebruiken om te vloggen. Door het compacte formaat en lichte gewicht in combinatie met een kantelbaar scherm zijn deze camera’s daar uitermate geschikt voor.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een compact camera?

Het is verstandig om naar een aantal punten te kijken voordat je een compact camera koopt. Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken waarvoor je de camera wil gebruiken, voor sommige situaties is het namelijk handig om een specifieke specificatie te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om onderwater te kunnen fotograferen of een kantelbaar scherm wanneer je wil gaan vloggen met je compactcamera. Daarnaast kan je vooraf kijken welk zoombereik je nodig hebt op je camera, heb je veel zoom nodig op je camera of is dit niet belangrijk voor je. Ook het gewicht kan hierin een rol spelen, bridge camera’s hebben een groot zoombereik, maar zijn vaak wat zwaarder dan een compact camera. En vergeet ook niet te kijken naar de hoeveelheid opties die een camera heeft en of bepaalde functies voor jou nodig zijn of niet perse hoeven. Het is dus belangrijk om vooraf goed te kijken aan welke eisen de camera moet voldoen. Zo kom je er niet achteraf achter dat de gekochte camera niet bij je past. Een budget van tevoren vaststellen helpt je om gerichter te kunnen zoeken binnen de prijsklasse die voor jou acceptabel is. Dat scheelt alweer snel een aantal opties die je niet eens hoeft te overwegenen door de prijscategorie.

Nog meer tips over punten om op te letten bij aanschaf van een compact camera vind je op onze adviespagina over compact camera's.