Standaardlenzen

Een standaardobjectief is een objectief die nog het meeste het menselijke oog benaderd. Dit komt omdat de beeldhoek van standaardlenzen, net als het menselijk oog, ongeveer 50 graden is. Hierdoor zijn deze lenzen voor heel veel onderwerpen geschikt.

Handig: Het juiste objectief vinden | Uitleg van afkortingen

Geschikt voor:

De populairste standaardlenzen bij CameraNU.nl

Wat is een standaardlens?

Een standaardlens is het objectief dat meestal meegeleverd wordt als lens bij een camera/lens combo. Standaardlenzen zijn in veel gevallen de eerste objectief die je koopt als beginnende fotograaf. Een standaard zoom objectief heeft een beetje groothoek en een beetje tele.

Kenmerken van een standaardlens

  • Legt de wereld het beste vast zoals je de wereld ziet
  • Veelzijdig

In welke situatie ga je een standaardlens gebruiken?

Een standaardobjectief gebruik je als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt om verschillende objectieven mee te nemen. Of als je als fotograaf bent aangesteld om foto’s van een feestje te maken. Je kan er foto’s mee maken van de hele zaal, maar ook inzoomen om portretfoto’s te maken van aanwezige gasten. Maar ook op vakanties als de bagageruimte beperkt is en je toch alles wilt vastleggen, is de standaardlens zeer geschikt!

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een standaardlens?

Uiteraard let je ook bij standaardlenzen of de lens de juiste lensmount heeft. Ook is het goed om te bepalen of je een standaardlens wilt met of zonder zoom, want er zijn ook standaardobjectieven met een vast brandpunt.