Systeemcamera's

Een systeemcamera is een camera die niet over een spiegelsysteem beschikt. Maar in tegenstelling tot een compact camera, die daar ook niet over beschikt, kun je bij een systeemcamera wél de lenzen verwisselen en heb je meer controle over de instellingen.

Doordat de spiegel ontbreekt in de body van een systeem camera is het gewicht een stuk minder in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. Het ontbreken van het spiegelsysteem zorgt ook voor minder slijtage aan de camera.

Het andere grote verschil is dat de camera’s over een digitale zoeker beschikken om doorheen te kijken, een DSLR heeft een optische zoeker. Het grote voordeel van de digitale zoeker is dat je het effect van je instellingen direct ziet en je in alle omstandigheden de zoeker goed kunt gebruiken.

Advies: De populairste systeemcamera's | Waar let je op bij het kopen van een systeemcamera? | Systeem- vs. spiegelreflexcamera

Merken

Bekijk alle systeemcamera's

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is te vergelijken met een spiegelreflexcamera, echter ontbreekt het spiegelsysteem van de spiegelreflexcamera. Dit is vervangen door een digitale zoeker. Zonder het spiegelsysteem is het mogelijk om de camera een stuk lichter en kleiner te maken. Dat kan een pluspunt zijn als je de systeemcamera veel in je handen hebt. Een compact camera heeft dat voordeel ook, alleen beschikt dat type camera niet over een verwisselbare lens. De systeemcamera is als nieuw systeem druk bezig aan een opmars. Nu de functies van beide type camera's gelijk zijn en er steeds meer lenzen worden gemaakt voor de systeem camera wordt de overstap steeds vaker gemaakt. Het grote voordeel is dat er geen vertragingen meer zijn. Zo maak je de foto precies op het moment dat jij wil. Ook kan je het effect van de verschillende instellingen die je veranderd, bijvoorbeeld diagrafma of sluitertijd, direct op het scherm zien. Zo voorkom je dus dat je achteraf pas ziet dat je de verkeerde instellingen gebruikte. Vooral in donkere omgevingen is het fijn om gelijk te kunnen zien of je de juiste instellingen hebt gebruikt.

De laatste jaren zien we een explosieve groei in dit type camera's. Steeds meer fabrikanten zien deze ontwikkeling en leggen de focus ook op deze groep. Hierdoor hebben bijna alle merken wel een of meerdere systeemcamera's, we zien zelfs al dat het flagship model van verschillende merken ondertussen een systeemcamera is. Door de nieuwe lensmount die in veel gevallen ontwikkeld is zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor de objectieven die leiden tot prachtige beelden.

Kenmerken van de systeemcamera

Zoals hierboven al benoemd zijn er een aantal kenmerken die een systeemcamera heeft. De camera is lichter in gewicht en vaak een stukje kleiner dan een dslr. Dit heb je ook met compact camera's, maar daar loop je tegen het limiet aan van de vaste lens die erop zit. Daarnaast heb het voordeel dat je de aanpassingen in instellingen gelijk terugziet door de zoeker of op je scherm. Dat in combinatie met de vertraging die er niet is zorgt ervoor dat elke foto raak is. Dit zorgt ervoor dat systeemcamera's in populariteit winnen van spiegelreflexcamera's en compact camera's.

In welke situatie ga je de systeemcamera gebruiken?

Een systeemcamera is ideaal als je hoge kwaliteit foto's wilt maken met een camera die wat kleiner is dan een DSLR. Een systeemcamera kun je voor alle typen fotografie gebruiken door de verwisselbare lenzen. Afhankelijk van welke objectieven je gebruikt kun je de camera bijvoorbeeld inzetten voor landschap of portretfotografie. Systeemcamera's doen tegenwoordig helemaal niet meer onder voor de spiegelreflexcamera's, we zien zelfs dat de fabrikanten zich steeds meer richten op de ontwikkelingen van de systeemcamera. Hierdoor zien we ook steeds meer objectieven uitkomen voor deze camera's. Dat draagt bij aan het soort fotografie wat je wilt doen.

We zien dit spiegelloze systeem de laatste jaren stijgen in populariteit. Dit wordt veroorzaakt doordat de systeemcamera's niet meer onderdoen voor de spiegelreflexcamera, maar ook vanwege het feit dat er steeds meer objectieven beschikbaar komen zoals hierboven al benoemd. Heb je nog veel objectieven liggen voor de oude lensmount kun je gebruik maken van een adapter, hier zijn vaak al kits voor beschikbaar gemaakt zodat de keuze makkelijk te maken is. Met de adapter kun je dan nog wel al je lenzen gebruiken en hoef je niet alles in te ruilen. Zo is de overstap makkelijker te maken en zien we dus steeds meer mensen dat doen.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een systeemcamera?

Er is al veel keuze in systeemcamera's, door de grote populairiteit komen er in snel tempo meer bij. Dat maakt de keuze welke het beste bij jou past lastiger. Om toch te zorgen dat je de juiste kiest hebben we hieronder een aantal vragen die jezelf kunt stellen. Daarnaast kun je je wensen ook in de filtering aangeven waardoor je de camera's die aan jouw eisen voldoen gemakkelijk in een overzicht ziet.

  • Waarvoor wil ik de camera gebruiken? Welke type fotografie is belangrijk voor je. Bekijk van tevoren goed of er genoeg lenzen zijn voor de camera die dit ondersteunen. Dit is enorm belangrijk in de keuze voor een body, wanneer je achteraf ziet dat er geen lenzen zijn voor bijvoorbeeld macrofotografie kan dat een teleurstelling zijn en moet je nog een adapter kopen zodat je andere lenzen kan gebruiken. Via ons menu kun je per cameramodel bekijken welke lenzen er beschikbaar zijn, zo weet je zeker dat je goed zit met je aanschaf!
  • Wat is mijn budget? Wat wil je betalen voor je camera? Wanneer je een budget hebt kun je ook kijken naar een kit. Dan zit er ook al een lens bij de camera voor een voordelige prijs. Bekijk daarnaast ook de prijs van de verschillende objectieven. Dat kan nog wel eens verschillen per cameramerk. Neem dat mee in je keuze, anders heb je nu een voordelige body, maar moet je er nog dure lenzen bij kopen. Bekijk van tevoren het totaalplaatje goed.
  • Welke opties moet de systeemcamera hebben? Moet de camera beschikken over wifi of bleutooth? Of welk formaat sensor wil je hebben? Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties voor op camera's. Bekijk daarom goed wat alle functies inhouden en of deze van nut zijn voor jou. Twijfel je over verschillende functies? Op deze pagina leggen we een aantal van deze vragen uit, zoals bijvoorbeeld de keuze voor de sensor of het verschil tussen type camera's.

Systeemcamera's zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je al een camera voor enkele honderden euro's, maar kan de prijs aardig oplopen tot enkele duizenden euro's. Bedenk daarom dus goed wat je nodig hebt en zoek binnen die criteria je camera. Daarvoor kun je de filters gebruiken. Bekijk hier al ons advies over de aanschaf van een systeemcamera

Bij CameraNU.nl krijg je nu 3 jaar gratis sensorreiniging bij aanschaf van een systeemcamera, zo blijft je sensor mooi schoon en kun je de mooiste beelden blijven maken.