Systeemcamera's

Systeemcamera's zijn enorm populair en de ontwikkelingen in deze toestellen volgen elkaar razendsnel op. Een systeemcamera heeft geen spiegelsysteem, zoals een spiegelreflexcamera. Hierdoor is de camera minder zwaar en vaak compacter. In tegenstelling tot compact camera's gebruiken de systeem camera's verwisselbare objectieven. Dit type camera's zijn uitgerust met een digitale zoeker om doorheen te kijken, waarmee je het effect van je instellingen direct ziet en je in alle omstandigheden de zoeker goed kunt gebruiken.

Advies: De populairste systeemcamera's | Waar let je op bij het kopen van een systeemcamera? | Systeem- vs. spiegelreflexcamera

Bekijk alle systeemcamera's

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is te vergelijken met een spiegelreflexcamera, echter ontbreekt het spiegelsysteem van de spiegelreflexcamera. Dit is vervangen door een digitale zoeker. Zonder het spiegelsysteem is het mogelijk om de camera een stuk lichter en kleiner te maken. Dat kan een pluspunt zijn als je de systeemcamera veel in je handen hebt. Een compact camera heeft dat voordeel ook, alleen beschikt dat type camera niet over een verwisselbare lens. De overstap wordt steeds vaker gemaakt. Je ziet het effect van de verschillende instellingen die je verandert, bijvoorbeeld diagrafma of sluitertijd, direct op het scherm. Zo voorkom je dus dat je achteraf pas ziet dat je de verkeerde instellingen gebruikte. Vooral in donkere omgevingen is het fijn om gelijk te kunnen zien of je de juiste instellingen hebt gebruikt.

Kenmerken van de systeemcamera

Een systeemcamera is lichter in gewicht en vaak een stukje kleiner dan een spiegelreflexcamera. Dit heb je ook met compact camera's, maar daar ben je beperkt met een vaste lens. Daarnaast heb het voordeel dat je de aanpassingen in instellingen gelijk terugziet door de zoeker of op je scherm.

In welke situatie ga je de systeemcamera gebruiken?

Een systeemcamera is ideaal als je hoge kwaliteit foto's wilt maken met een camera die wat kleiner is dan een spiegelreflexcamera. Deze camera's kun je voor alle typen fotografie gebruiken door de verwisselbare lenzen. Afhankelijk van welke objectieven je gebruikt kun je de camera bijvoorbeeld inzetten voor landschaps- of portretfotografie. Systeemcamera's doen tegenwoordig helemaal niet meer onder voor de spiegelreflexcamera's. Er zijn ook heel veel objectieven gemaakt voor systeemcamera's. Heb je nog veel objectieven liggen voor de oude lensmount, dan kun je gebruik maken van een adapter. Hiermee kun je dan nog wel al je lenzen gebruiken en hoef je niet alles in te ruilen. Zo is de overstap makkelijker te maken.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een systeemcamera?

Er is veel keuze in systeemcamera's, door de grote populairiteit komen er in snel tempo meer bij. Dat maakt de keuze welke het beste bij jou past lastiger. Om toch te zorgen dat je de juiste kiest hebben we hieronder een aantal vragen die jezelf kunt stellen.

  • Waarvoor wil ik de camera gebruiken? Welke type fotografie is belangrijk voor je. Bekijk van tevoren goed of er genoeg lenzen zijn voor de camera die dit ondersteunen. Dit is enorm belangrijk in de keuze voor een body, wanneer je achteraf ziet dat er geen lenzen zijn voor bijvoorbeeld macrofotografie kan dat een teleurstelling zijn en moet je nog een adapter kopen zodat je andere lenzen kan gebruiken. Via ons menu kun je per cameramodel bekijken welke lenzen er beschikbaar zijn, zo weet je zeker dat je goed zit met je aanschaf!
  • Wat is mijn budget? Wat wil je betalen voor je camera? Wanneer je een budget hebt kun je ook kijken naar een kit. Dan zit er ook al een lens bij de camera voor een voordelige prijs. Bekijk daarnaast ook de prijs van de verschillende objectieven. Dat kan nog wel eens verschillen per cameramerk. Neem dat mee in je keuze, anders heb je nu een voordelige body, maar moet je er nog dure lenzen bij kopen. Bekijk van tevoren het totaalplaatje goed.
  • Welke opties moet de camera hebben? Moet de camera beschikken over wifi of bleutooth? Of welk formaat sensor wil je hebben? Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties voor op camera's. Bekijk daarom goed wat alle functies inhouden en of deze van nut zijn voor jou. Twijfel je over verschillende functies? Op deze pagina leggen we een aantal van deze vragen uit, zoals bijvoorbeeld de keuze voor de sensor of het verschil tussen type camera's.

Systeemcamera's zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je al een camera voor enkele honderden euro's, maar kan de prijs aardig oplopen tot enkele duizenden euro's. Bedenk daarom dus goed wat je nodig hebt en zoek binnen die criteria je camera. Daarvoor kun je de filters gebruiken. Bekijk hier al ons advies over de aanschaf van een systeemcamera

Bij CameraNU.nl krijg je nu 3 jaar gratis sensorreiniging bij aanschaf van een systeemcamera, zo blijft je sensor mooi schoon en kun je de mooiste beelden blijven maken.