Systeemcamera's

Een systeemcamera is een camera die niet over een spiegelsysteem beschikt. Maar in tegenstelling tot een compact camera, die daar ook niet over beschikt, kun je bij een systeemcamera wél de lenzen verwisselen en heb je meer controle over de instellingen. Doordat de spiegel ontbreekt in de body van een systeem camera is het gewicht een stuk minder in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. Het ontbreken van het spiegelsysteem zorgt ook voor minder slijtage aan de camera. Het andere grote verschil is dat de camera’s over een digitale zoeker beschikken om doorheen te kijken, een DSLR heeft een optische zoeker. Het grote voordeel van de digitale zoeker is dat je het effect van je instellingen direct ziet en je in alle omstandigheden de zoeker goed kunt gebruiken.

Advies: De populairste systeemcamera's | Waar let je op bij het kopen van een systeemcamera? | Systeem- vs. spiegelreflexcamera

Merken: Canon | Fujifilm | Leica | Nikon | Olympus | Panasonic | Sigma | Sony

Bekijk alle systeemcamera's

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera, maar dan zonder het spiegelsysteem van een DSLR. Doordat een systeemcamera geen spiegelsysteem heeft kan deze compacter worden gemaakt. Een systeem camera weegt een stuk minder dan een spiegelreflexcamera. Waar de systeemcamera enkele jaren geleden de concurrentiestrijd met de spiegelreflex camera nog verloor is het nu bezig aan een opmars. Zij hebben namelijk als voordeel dat er geen vertragingen meer zijn. Zo maak je de foto precies op het moment dat jij wil. Ook kan je het effect van de verschillende instellingen die je veranderd, bijvoorbeeld diagrafma of sluitertijd, direct op het scherm zien. Zo voorkom je dus dat je achteraf pas ziet dat je de verkeerde instellingen gebruikte. Vooral in donkere omgevingen is het fijn om gelijk te kunnen zien of je de juiste instellingen hebt gebruikt.

De laatste jaren zien we meer merken zich begeven in de systeemcamera markt. Ondertussen hebben bijna alle grote merken een of meerdere systeemcamera modellen. De verwachting is ook dat voor veel fabrikanten hier de focus op komt te liggen. Canon en Nikon hebben zelfs een hele nieuwe lensmount ontwikkeld voor deze camera's.

Kenmerken van de systeemcamera

Naast dat de systeemcamera niet beschikt over een spiegelsysteem zijn er nog andere kenmerken. De camera is lichter in gewicht en vaak een stukje kleiner dan een dslr. Dit heb je ook met compact camera's, maar daar loop je tegen het limiet aan van de vaste lens die erop zit. Door de kleinere camera’s word je als fotograaf ook een stukje onzichtbaarder. Dit is vooral een voordeel bij festivals en straatfotografie. Ook wanneer je op vakantie gaat en je rekening moet houden met het gewicht in je koffers is een systeemcamera in het voordeel ten opzichte van een spiegelreflexcamera.

De belangrijkste kenmerken van een systeem camera zijn:

  • De compacte vorm in combinatie met het lichte gewicht.
  • Verwisselbare objectieven.
  • Het ontbreken van een spiegelsysteem.
  • Geen vertraging in je beeld.

In welke situatie ga je de systeemcamera gebruiken?

Je kiest een systeem camera als je hoge kwaliteit foto’s wilt maken met een camera die compact van formaat en licht van gewicht is. Je kunt de systeemcamera voor allerlei genres binnen fotografie gebruiken. Zowel voor landschap als portret kan de deze camera's prima gebruikt worden. Systeemcamera's doen tegenwoordig niet meer onder voor de spiegelreflexcamera's. Je kan deze camera's tegenwoordig net als dslr's voor alle typen gebruiken.

Meer en meer mensen maken toch de overstap naar een spiegelloos systeem. Doordat het systeem steeds populairder wordt komen er ook steeds meer objectieven beschikbaar. Je kan dus ook steeds meer verschillende soorten foto's maken zonder daarvoor een adapter te gebruiken. Mocht je nog veel lenzen met een andere lensmount hebben liggen kan een adapter de oplossing zijn. Dan kun je vaak zonder kwaliteits- of functie verlies je oudere objectieven gebruiken op het nieuwe systeem.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een systeemcamera?

Wanneer je een systeemcamera wil aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je een camera koopt die past bij jouw wensen en eisen. Op de volgende punten zou je kunnen letten:

  • Waarvoor wil ik de camera gebruiken? Welke type fotografie wil je gaan maken? Bekijk van tevoren goed of er genoeg lenzen zijn voor de camera die dit ondersteunen. Dit is enorm belangrijk in de keuze voor een body, wanneer je achteraf ziet dat er geen lenzen zijn voor bijvoorbeeld macrofotografie kan dat een teleurstelling zijn en moet je nog een adapter kopen zodat je andere lenzen kan gebruiken. Bekijk dit dus van tevoren goed.
  • Wat is mijn budget? Wat wil je betalen voor je camera? Wanneer je een budget hebt kun je ook kijken naar een kit. Dan zit er ook al een lens bij de camera voor een voordelige prijs. Bekijk daarnaast ook de prijs van de verschillende objectieven. Dit kan ook van invloed zijn voor je keuze.
  • Welke opties moet de systeemcamera hebben? Moet de camera beschikken over wifi of bleutooth? Of welk formaat sensor wil je hebben? Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties voor op camera's. Bekijk daarom goed wat alle functies inhouden en of deze van nut zijn voor jou.

Systeemcamera's zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je al een camera voor enkele honderden euro's, maar kan de prijs aardig oplopen tot enkele duizenden euro's. Bedenk daarom dus goed wat je nodig hebt en zoek binnen die criteria je camera. Daarvoor kun je de filters gebruiken. Bekijk hier al ons advies over de aanschaf van een systeemcamera