10 tips voor het fotograferen met een drone

Wil jij met een drone gaan fotograferen op een gave locatie? Lees dan eerst deze 10 handige tips voor het fotograferen met een drone. Zo ben je goed voorbereid en kom je thuis met de allermooiste dronefoto’s!

Bekijk de top 10 drones

Tip 1: Fotografeer in RAW

Door te fotograferen in RAW in plaats van JPEG, heb je tijdens het bewerken veel meer mogelijkheden. Een RAW-bestand bevat veel meer informatie over het beeld, bijvoorbeeld over de hooglichten en schaduwen. Als de foto’s iets over- of onderbelicht zijn, dan is het makkelijker om de details terug te halen in de nabewerking dan met een JPG-bestand.

Tip 2: Maak een goede compositie

Scherpte is belangrijk, maar de compositie voegt veel toe aan een foto en het bepaalt hoe iemand door het beeld heen kijkt. Een centrale compositie leg de nadruk op wat er in het midden staat. Ook de regel van derden kan je enorm helpen bij het fotografen met een drone. Houdt rekening met de lijnen in het landschap en bedenk waar je de nadruk op wilt leggen - en waar je datgene dan in je beeld wilt hebben.

Compositieregels voor fotografie

10 tips voor het fotograferen met een drone - 1

Tip 3: Kies een lage ISO-waarde

Een drone heeft een relatief kleine beeldsensor die opgebouwd is uit heel veel pixels. Hoe meer pixels een sensor heeft, hoe minder licht een enkele pixel kan opvangen en hoe sneller er ruis ontstaat. Stel daarom een lage ISO-waarde in om het ontstaan van ruis te beperken. Je foto’s zijn dan veel 'cleaner' qua uitstraling.

Tip 4: Fotografeer in het gouden uur

Het beste moment om foto’s te maken is tijdens het bekende 'gouden uurtje'. Net na zonsopkomst en ‘s avonds net voor zonsondergang is het licht warm, heb je lange schaduwen en kun je prachtige drone beelden maken. Het warme zonlicht en de lange schaduwen zorgen voor een fijne sfeer in je foto's.

Tip 5: Gebruik filters

Ook voor drones bestaan er filters. Een grijsfilter heeft geen invloed op de kleuren van je foto’s, maar wel op hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je drone. Met een grijsfilter heb je veel meer controle over de sluitertijd die je instelt, dit is handig bij het fotograferen van sneeuw of witte stranden.. Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen van bijvoorbeeld water en worden het totale contrast én de kleurverzadiging van blauwe tinten wat verhoogd.

Bekijk alle filters voor drones

Tip 6: Richt je camera ook eens recht omlaag

Door de camera van je drone recht omlaag te richten, krijg je een heel nieuw perspectief. Patronen en vlakken van het landschap worden belangrijk en geven je een geweldige mogelijkheid om unieke foto’s te maken. Je legt de nadruk op specifieke elementen door tactisch met de compositie te spelen.

Tip 7: Vlieg niet te hoog

Een shot genomen vanaf een enorme hoogte is heel gaaf, maar door de groothoek van de camera heb je soms net te veel op de foto staan waardoor je maar weinig details ziet. Vlieg daarom niet te hoog zodat je meer gedetailleerde beelden met je drone maakt.

Tip 8: Bewerk je beelden

Kijk achteraf kritisch naar je beelden en bewerk ze bijvoorbeeld na in Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Misschien wil je net iets meer contrast in de foto, of mogen de kleuren wat meer verzadiging hebben? Laat de gemaakte beelden eventueel een paar dagen ‘liggen’ en kijk er dan nog eens naar. Je zult zien dat je er met een frisse blik anders naar kijkt en de dronefoto’s waarschijnlijk ook heel anders bewerkt.

Tip 9: Neem een extra accu mee

Het is handig om één of meerdere extra accu’s mee te nemen voor je drone. Met de meeste drones kun je ongeveer een half uurtje vliegen. Een extra accu geeft je wat meer rust tijdens het fotograferen. Hierdoor maak je betere composities en krijg je betere foto's.

Tip 10: Denk om je veiligheid en die van anderen

Veiligheid gaat voor alles! Controleer voordat je op pad gaat wat voor weer het wordt, of de drone technisch helemaal in orde is en of je veilig kunt opstijgen. Zoek van te voren uit of je daadwerkelijk mag vliegen met een drone op de plek waar je heen wilt. De regelgeving verandert regelmatig.

Eenmaal op locatie aangekomen kijk je eerst goed om je heen: is er een drukke weg in de buurt, zijn er hoge palen, bomen of een sloot? Wat is een goede plek voor een eventuele noodlanding? Houd ook altijd rekening met dieren en andere mensen.

Bekijk aanbiedingen

Meer lezen?

Timelapse met een drone?
Timelapse met een drone?
Wist je dat je met een drone ook een timelapse of hyperlapse kunt maken? Op deze adviespagina lees je hoe je dit doet!
Lees meer
Tips voor lightpainting
Tips voor lightpainting
Lightpainting betekent 'tekenen met licht'. Hier leer je stap voor stap hoe je een lightpaint foto maakt en wat voor lichtbronnen je kunt gebruiken.
Lees meer