Flitsen bij macrofoto's

Voor het maken van scherpe macrofoto’s heb je vaak veel licht nodig. Wanneer je extra licht nodig hebt, biedt een macroflitser uitkomst! Wat zijn de voor en nadelen van het flitsen? Wat voor type flitsers zijn er? En hoe werk je ermee?

Waarom flitsen?

Voor het maken van een echt scherpe macrofoto met veel details, heb je veel licht en vaak een snelle sluitertijd nodig. Met een flitser heb je altijd genoeg licht bij je om voldoende scherptediepte in een opname te krijgen en bewegingen te 'bevriezen'. Als je onvaste handen hebt of met een hele sterke vergroting werkt dan is een flitser een must.

Voordelen
Je kunt met een macroflitser makkelijker vanuit de hand fotograferen en schaduwen oplichten. Het is bovendien een stuk eenvoudiger om te werken in een extreem licht situatie, zoals met hard tegenlicht.

Nadelen
Een nadeel van flitsen kan zijn dat de reflectie van de flits terug te zien is in de ogen van insecten of bij glimmende objecten. Ook wordt je camera setup wat groter en zwaarder, wat het soms lastig maakt om te manoeuvreren in het veld.

Bekijk alle macroflitsers

Flitsen bij macrofoto’s - 1

Automatisch of handmatig flitsen?

Bij de meeste macroflitsers moet je de intensiteit van de flits handmatig instellen, maar er bestaan ook macroflitsers met een TTL-functie. De afkorting TTL staat voor 'Through the lens' en houdt in dat de flitskracht automatisch wordt aangepast.

Het voordeel van TTL is dat je de flitser zelf niet hoeft in te stellen om een goed resultaat te krijgen. Voor de mooiste macrofoto’s raden we je wel aan om de flitser handmatig te gebruiken. Hierdoor heb je zelf de volledige controle hebt over het licht en het eindresultaat.

Werken met een ringflitser

Een ringflitser plaats je met behulp van een adapter aan de voorzijde van je objectief en geeft een zeer gelijkmatige belichting op je onderwerp. Het licht wordt niet geblokkeerd door je objectief en de afstand van de flitser tot je onderwerp is relatief kort. Doordat het licht egaal is heb je geen last van schaduwen. Bij sommige ringflitsers is het mogelijk om de linkerzijde en de rechterzijde onafhankelijk van elkaar in- en uit te schakelen. Een ringflitser werkt heel eenvoudig, maar is wat beperkter qua belichtingshoek dan een twin light flitser.

  • Korte afstand tot je onderwerp
  • Voor egaal licht zonder schaduwen
  • Minder uitgebreid qua belichtingshoek
  • Heel eenvoudig in gebruik

Werken met een twin light flitser

Een twin light flitser heeft twee flitskoppen. Net als de ringflitser plaats je een twin light flitsers rechtstreeks op je objectief met behulp van een adapter-ring. Er zijn twin light flitsers met twee kantel- en buigbare flitskoppen die je naar wens op de ring rondom de lens positioneert. Ook bestaan er twin light flitsers waarbij de flitskoppen op een flexibele 'arm' zitten. De armen zijn buigbaar en zeer precies te af te stellen.

Met een twin light flitser kun je het licht heel goed richten. Op die manier kun je precies bepalen hoe het licht op je onderwerp valt. Het is wel even oefenen, maar als je het onder knie hebt dan krijg je prachtige resultaten.

  • Gericht op je onderwerp te richten
  • Het licht is zeer precies af te stemmen
  • Wat lastiger in gebruik dan een ringflitser

Werken met een reportageflitser

Met een gewone reportageflitser kun je ook mooie macrofoto's maken! Gebruik je hem op de camera, dan krijg je harde schaduwen en valt het licht net over je onderwerp heen. Met een triggersetje kun je de reportageflitser los van je camera gebruiken. Er zijn bovendien allerlei accessoires te koop om het licht diffuser te maken, gerichter te richten of zelfs een accentkleur te geven met een kleuren-gel.

Off-camera flitsen

De zender plaats je op de hotshoe van je camera en de ontvanger bevestig je aan de flitser. Je kunt de reportageflitser vanuit verschillende hoeken vasthouden of ergens neerzetten op een ondersteunend voetje. Deze manier van werken is snel én je kunt een onderwerp met één flitser al op heel wat verschillende manieren belichten.

  • Off-camera aan te sturen met een triggerset
  • Niet geschikt voor gebruik vanaf je camera
  • Verrassend en spannend licht in je foto's
  • Iets langer bezig om één foto te maken
  • Je moet meer spullen met je meenemen
  • Veel accessoires voor beschikbaar

Extra tip

Lijkt het je leuk om wat met off-camera licht te doen, maar heb je nog geen reportageflitser? Met een continu LED-lampje op een mini-statief of een simpele zaklamp kun je ook al mooie foto’s maken. Zaklampjes met LED’s zijn wel iets kouder van kleurtemperatuur dan zaklampen met een gloeilampje er in.

Meer lezen over macrofotografie?

Instellingen voor macrofoto's
Instellingen voor macrofoto's
De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.
Lees meer
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Er komt best veel kijken bij het maken van een goede macro-opname. Waar let je allemaal op bij het maken van macrofoto’s?
Lees meer