Deze pagina is niet beschikbaar in de door u gekozen taal en wordt daarom weergegeven in het Nederlands.

Tripods

Voor elke tak van fotografie is wel een camera tripod ontworpen. Zo hoef je geen concessies te doen voor jouw favoriete discipline. Om je op weg te helpen met je keuze hebben we de meest gebruikte toepassingen op een rijtje gezet.

Handig: Advies over statieven | Wanneer gebruik ik welk statief? | Welk statief moet ik kopen?

Tripods

Voor elke tak van fotografie is wel een camera tripod ontworpen. Zo hoef je geen concessies te doen voor jouw favoriete discipline. Om je op weg te helpen met je keuze hebben we de meest gebruikte toepassingen op een rijtje gezet.

Direct naar statieven voor: Landschappen | Macro's | Reizen | Video's

Handig: Advies over statieven | Wanneer gebruik ik welk statief? | Welk statief moet ik kopen?

De populairste tripods bij CameraNU.nl

Wat is een tripod?

De ‘gewone’ tripod is het meest populaire type statief en wordt ook wel een ‘driepoot’ of een ‘driepootstatief’ genoemd. Een driepoot gebruik je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, het maken van zelfportretten en foto’s met een lange sluitertijd. Er zijn veel soorten tripods. Je hebt tripods voor het maken van macrofoto's, kleine en lichte driepootstatieven om mee op reis te nemen en voor het maken van video’s zijn er ook speciale tripods. Het betekent niet dat je deze statieven niet voor andere doeleinden kan gebruiken. De meeste statieven zijn prima inzetbaar voor meerdere typen fotografie.

Kenmerken van een camera tripod?

Het kenmerk van een tripod is dat het drie poten heeft. Vandaar ook de naam. Daarnaast heb je de poot secties, dit is het aantal keer dat de poot uitgeschoven kan worden. Dit kan per tripod verschillend zijn. Hiervoor kan je de specificaties bij een product raadplegen.

In welke situatie ga je de tripod gebruiken?

In welke situatie je de driepoot gebruikt hangt af van wat voor soort beelden je wil maken. Je hebt namelijk verschillende soorten tripods. Zo zijn er voor vele soorten fotografie verschillende driepoten, denk hierbij aan landschapsfotografie, macrofotografie, reisfotografie, sportfotografie, studiofotografie en video-opnames. Deze tripods zijn allemaal afgestemd op een bepaalde vorm van fotografie. Ook wanneer je beelden wil gaan maken met een langere sluitertijd is een tripod of ander statief onmisbaar. Hierdoor voorkom je de trillingen van je hand in het beeld. Het helpt je om de gemaakte beelden scherp te krijgen.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een tripod?

Bij het aanschaffen van een camera tripod kun je op verschillende aspecten letten. Allereerst moet je het materiaal kiezen. Aluminium of carbon. Carbon is lichter dan aluminium en ook minder trillingsgevoelig, het is wel weer duurder dan aluminium. De belastbaarheid is daarnaast erg belangrijk om naar te kijken, je wil wel dat je statief je apparatuur kan houden. Hou daarbij ook rekening met de batterij of een eventuele battery grip. Bedenk van tevoren goed wat het maximale gewicht is dat je nu, of in de toekomst, gebruikt. De vuistregel is om dat gewicht te verdubbelen bij het statief die je wil aanschaffen. Dan weet je zeker dat je goed zit en niet tussentijds een nieuwe aan hoeft te schaffen.

Vervolgens kun je kijken naar de hoogte van het statief, dit kan je terug vinden in de specificaties die bij de tripod staan. Hiervoor kan je ook kijken naar het aantal poot secties, hoe vaak je de poten uit kan schuiven. Wanneer een driepoot over veel secties beschikt is deze over het algemeen ook wat gevoeliger voor trillingen. De transportlengte houdt in hoe lang de tripod is wanneer je deze hebt ingeklapt. Vooral bij reisstatieven of wanneer je vaak op pad gaat kan het handig zijn om hiernaar te kijken. Lees hier alles waar je op moet letten bij het kopen van een driepoot.

Heb je nog vragen over een tripod? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag op weg naar een goede keuze. Via onze contactpagina kom je snel met ons in contact.

Why CameraNU.nl?