8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden

Marijn Alons
1 jaar geleden

In april trekken de felgekleurde dekens vol met tulpen veel toeristen en dagjesmensen. Het ene veld is nog mooier dan het andere en dat trekt veel bekijks. Maar hoe maak je nu de mooiste foto’s? In dit blog geef ik je 8 tips die je kunt gebruiken bij het fotograferen van tulpenvelden.

1. Verken voor de bloei begint

Wil je de mooiste velden met tulpen fotograferen, dan is het handig om te weten waar je heen moet. Ga daarom vóór de bloei begint al op zoek naar de beste locaties. Zo weet je precies waar je heen moet rijden.

De meeste tulpenvelden vind je in Flevoland en de kop van Noord Holland. Tulpen bloeien elk jaar op andere velden. Gelukkig worden de velden begin maart al groen waardoor je makkelijk kunt zien waar ze dit jaar staan. Markeer de velden waar je graag wilt fotograferen en maak ook onderscheid tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het ene veld is namelijk beter voor een zonsopkomst en bij het ander veld lopen de lijnen mooi richting de zonsondergang. Vraag natuurlijk wel even toestemming aan de boer of je in het veld mag fotograferen.

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 1

2. Fotografeer de tulpen in de ochtend

Licht is misschien wel het belangrijkste element voor landschapsfotografie en dat geldt ook voor het fotograferen van tulpen. Vlak voor, tot een half uur na zonsondergang kunnen de wolken prachtig rood en oranje kleuren. Dit is hét moment om de tulpen te fotograferen. Toch raad ik je aan om zeker ook ’s ochtends vroeg op pad te gaan.

Tulpen staan vaak in grote open velden waardoor het kleinste zuchtje wind ervoor zorgt dat ze bewegen. Hierdoor krijg je al snel bewegingsonscherpte. In de lente is het ’s ochtends vaak nog windstil waardoor je hier een stuk minder last van hebt. Daarnaast zorgt de dauw op de bloemen, of een mooie laag nevel boven het veld, vaak voor nét dat beetje extra.

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 2

3. Blijf aan de rand van het veld

Om mezelf niet te verliezen in de ontelbare mogelijkheden blijf ik altijd aan de rand van het tulpenveld. Hier ga ik op zoek naar lijnen, composities en opvallende tulpen. Als je daar geen mooie foto’s kunt maken dan lukt het halverwege het veld ook niet.

Daarnaast zijn de tulpen een inkomstenbron voor de boeren en hier hoor je respectvol mee om te gaan. Loop daarom nooit zomaar de velden in, pluk geen bloemen en beschadig de velden niet.

4. Zoek naar composities via je liveview

Als je aan de rand van een groot tulpenveld staat dan is het soms even zoeken naar een goede compositie. Het ligt het meest voor de hand om met een groothoek met de lijnen mee te fotograferen. Zo krijg je een mooie dieptewerking in je beelden.

Kom je dichterbij en wil je een aantal tulpen in de voorgrond als onderwerp dan is het handig om gebruik te maken van de liveview. Ik loop vaak met mijn camera al zoekend langs de tulpen om te kijken wat een fijne compositie is. Hierbij zoek ik naar een aantal tulpen die dichtbij elkaar staan en ‘los komen’ van het hele veld.

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 3

5. Maak gebruik van focus stacking

In tip 3 heb je al iets meer kunnen lezen over het zoeken naar een mooie compositie met de liveview. Heb je eenmaal een mooi beeld gevonden? Zet dan je statief neer en ga aan de slag met focus stacking. Met deze techniek kun je een close-up foto maken én wordt de hele foto van voor naar achter scherp.

Voor een focus-stack maak je meerdere foto’s en stel je handmatig scherp op verschillende gebieden in het beeld. Ik begin altijd met de tulpen in de voorgrond op +/- 30 centimeter. Vervolgens stel ik scherp op de tulpen achter m’n onderwerp op zo’n 50 centimeter. Daarna op 1 meter, 5 meter en op de horizon. Later voeg je deze foto’s samen in Photoshop. Hierbij is het belangrijk dat je camera en het onderwerp niet zijn bewogen. Dit kan dus alleen op een windstille ochtend of avond.

Ontdek hier hoe focus stacking werkt!

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 4

6. Gebruik filters of maak een HDR

Wanneer je tulpenvelden tegen de zonsopkomst of zonsondergang in fotografeert zul je merken dat de lucht overbelicht is. Belicht je de lucht goed, dan worden de tulpen juist weer te donker. Je kunt dit oplossen door te werken met grijsverloopfilters. Deze glazen plaatjes schuif je over de lens en houden een deel van het licht tegen. Zo zijn zowel de tulpen als de lucht goed belicht. Voor het fotograferen van de tulpenvelden gebruik ik vaak een 3 stops hardverloop filter van bijvoorbeeld Benro.

Ga naar alle filters

Heb je geen filters, dan kun je een HDR-foto maken. Hierbij maak je drie foto’s met verschillende belichtingen die je later samenvoegt in Photoshop of Lightroom. De eerste foto zorgt ervoor dat de lichte delen in de lucht goed zijn belicht. Met de tweede foto zijn de middentonen goed belicht en de derde foto heeft een goede belichting voor de donkere delen (de tulpen). Voeg je deze foto’s samen dan kun je tijdens het bewerken de hooglichten dempen en de schaduwen oplichten zonder verlies van kwaliteit.

7. Vergeet je telelens of macrolens niet

Tulpen kun je ook heel goed fotograferen met een telelens of een macrolens. Als de zon nog niet onder is of al een tijdje op is, dan leg ik mijn groothoek aan de kant en pak ik mijn 70-200mm. Met deze lens ga ik op zoek naar tulpen die er echt ‘uitspringen’. Soms staat er een andere kleur tulp in het veld, is er één tulp die boven het veld uit steekt of een tulp die los staat van het hele veld. Deze tulpen kun je mooi fotograferen met het tegenlicht van de laagstaande zon. Zo krijg je een dromerig beeld met fijne zachte tinten.

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 6

8. Match de kleuren met de lucht

Net als in de schilderkunst zorgt (naast het mooie licht) de juiste samenstelling van kleuren voor een mooi beeld. Het kleurenwiel kan je hierbij helpen. Kies bijvoorbeeld voor kleuren die tegenover elkaar liggen of juist naast elkaar liggen in het kleurenwiel.

Contrasterende kleuren zijn bijvoorbeeld blauw en geel en matchende kleuren roze en paars. Gaat de zon mooi onder, zoek dan een veld de past bij de kleuren van de wolken. Komt er een dreigende donkerblauwe lucht aan, zoek dan een geel of rood veld met tulpen voor een mooi contrast.

8 tips voor het fotograferen van tulpenvelden - 7

Vergeet dit niet mee te nemen

Auteur

Marijn Alons

Marijn Alons is gefascineerd door de natuur en het licht. Hij is als fotograaf altijd op zoek naar emotie, details en schoonheid. Of hij nu een prachtige bruiloft, ruwe producten, architectuur of een weids landschap vastlegt: in alles ziet hij wat moois. En wanneer Marijn in zijn eentje op pad is, kan hij de wereld om zich heen soms helemaal vergeten!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.