Het Beeldrecept van Wytske van Urk

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over het maken van een foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt Cameranu medewerker Wytske van Urk hoe ze deze mooie foto van haar dochter heeft gemaakt en wat haar werkwijze in de studio is.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Mijn dochter Amé is een lekker eigenwijs meisje. Nu wil ze nooit model voor me staan, want ja, eigenwijs... Toch wilde ik heel graag haar persoonlijkheid vangen met een speels portret. Om haar over te halen zijn we naar de snoepwinkel gegaan om daar samen wat lekkers uit te kiezen waarmee ze op de foto kon gaan. Ik zat zelf te denken dat het misschien leuk zou zijn om haar een grote bel te laten blazen met een kauwgombal, maar Amé liet haar oog vallen op de snoepketting. Omdat ze deze zelf had uitgekozen, vond ze het ook niet zo erg om even model voor me te staan. Win-winsituatie dus.

Het Beeldrecept van Wytske van Urk - 1

Wat waren de camera instellingen?

Ik heb de foto gemaakt met een sluitertijd van 1/160e van een seconde met f/4.0 en ISO 64. Het lage f-getal was mogelijk doordat mijn Elinchrom flitser laag in vermogen kan. Met een zachtere flits kun je makkelijk een lager f-getal gebruiken. Dit zijn trouwens niet mijn gebruikelijke instellingen, maar ik wilde proberen hoe laag ik kon gaan met het diafragma en met de ISO-waarde. Meestal fotografeer ik met een diafragma tussen de f/5.6 en de f/8.0 op ISO 100, omdat je dan meer scherpte hebt.

Welke lichtopstelling heb je gebruikt?

Ik heb een bescheiden opstelling gemaakt met één flitser met daarop een diepe, witte paraplu met een diffuser. Hiermee krijg je een heel zacht en natuurlijk licht. De flitser stond links van mij net buiten beeld in een hoek op mijn dochter gericht. Aan de rechter kant stond een wat lager gepositioneerd reflectiescherm met de witte zijde naar Amé toe om de schaduwen weer iets op te lichten en het portret nog zachter te maken.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik let er altijd op dat de ogen goed scherp zijn. Ook probeer ik shoots met kinderen zo leuk mogelijk te maken voor de kids zelf. Ik betrek ze bij de fotoshoot door te vragen wat ze mooi vinden als achtergrondkleur of welke kleding ze aan willen. Als ze zelf een keuze hebben, dan houden ze iets langer de concentratie bij de fotoshoot en krijg je ook een beter inzicht in hun karakter.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Na een fotoshoot maak ik altijd zelf een kleine selectie van de beste en scherpste foto’s. Zo heeft mijn klant minder keuzestress en weet ik zeker dat elke foto die ze uitkiezen perfect scherp is. Per foto besteed ik één tot anderhalf uur aan de nabewerking. Dat bestaat altijd uit correcties in de RAW-editor, de liquify tool, frequency separation en dodge & burn.

Daarna voer ik kleurbewerking uit door middel van color lookups, curves en/of levels. Het hangt een beetje van de foto af voor welke techniek ik kies. Ik werk het meest in Adobe Photoshop en gebruik een medium formaat Wacom Intuos Pro tablet. Bij deze foto heb ik er vooral op gelet of de kleuren van de snoepketting er mooi uitsprongen.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Omdat deze foto heel goed het karakter van het model weergeeft. Lekker eigenwijs, een beetje statig, maar toch heel speels. Een persoonlijke karaktertrek, zoals de opgetrokken wenkbrauw in deze foto, maakt het voor mij helemaal af.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Ik werk zelden met professionele modellen, dus de personen hebben vaak geen of weinig ervaring voor de camera. Als fotograaf is het dan je taak om ze op een rustige manier te laten wennen aan de camera en ze zelfverzekerd te laten zijn. Praat met je model, doe poses voor en neem vooral ruim de tijd voor een fotoshoot. Ook neem ik van tevoren altijd goed door wat de wensen en verwachtingen van de klant zijn. Zo kom je niet voor situaties te staan die de positieve energie uit een shoot halen.

Over Wytske

Op haar vijftiende begon Wytske met fotografie. In de loop der jaren heeft ze diverse soorten fotografie, camera's en lenzen geprobeerd. Nu heeft ze haar passie gevonden in studio portretfotografie. Ze wil niet alleen iemands karakter, maar ook de mooiste versie van iemand in een beeld vangen. Met fotografie probeert ze de realiteit ook iets magisch mee te geven. Ze wil de kijker de mogelijkheid geven om in alle rust dingen te zien die vaak door ons snelle leven niet meer opgemerkt worden.

Wytske is altijd op zoek naar een esthetisch beeld en kijkt goed naar combinaties van kleuren en structuren. Het beeld moet een bepaalde rust uitstralen en de aandacht moet naar de persoon gaan. Je kunt haar volgen op Instagram.

"Wat onmisbaar is voor een fotograaf? Jezelf willen blijven ontwikkelen! Een mooie manier om nieuwe fotografie- en bewerkingstechnieken te ontdekken zijn YouTube filmpjes en workshops. Ik doe elk jaar zo’n twee tot drie workshops bij mensen wiens fotografie of werkwijze mij inspireert. En dat varieert van een compleet weekend “Verhalende Fotografie” tot een middag Science Fiction Composites maken in Adobe Photoshop. Je steekt er niet alleen veel van op, je raakt ook ontzettend geïnspireerd en je ontmoet creatieve mensen."

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.