Het Beeldrecept van Yessica Duque

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een specifieke foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, het licht en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt foodie en fotograaf Yessica Duque hoe zij deze sfeervolle foto van een Venezolaanse tulband met een Noordse twist maakte!

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Voor ik begin met fotograferen denk ik na over alle details, echt alles... Wat ga ik fotograferen en wat voor licht past daar goed bij? Welke elementen heb ik nodig? Wat voor compositie wil ik maken? Ook denk ik na over de sfeer, de accessoires en het kleurenpalet. Nadat ik iets heb bedacht, kan het wel een week duren om alles voor te bereiden. Eerst kijk ik bijvoorbeeld in mijn ‘verzameling’ van accessoires of ik daar items uit kan gebruiken. Daarna ben ik naar twee van mijn favoriete winkels gegaan om precies datgene te kopen wat ik nog miste.

Op de foto zie je een Venezolaanse ‘Torta negra’, oftewel een donkere tulbandcake. Dit is normaal een traditionele, eenvoudig uitziende cake die wordt gemaakt voor de kerstdagen. Maar ik wilde het recept naar een hoger niveau tillen en heb een goede vriend benaderd voor zijn ‘signature recipe’, patisserie chef Víctor Millán uit Washington. Hij is een bekroonde chocolatier. Samen hebben we het recept een Noordse twist gegeven door de garnering, zoals de veenbessen en takjes rozemarijn, een paar uur voor de fotoshoot te glaceren.

Het Beeldrecept van Yessica Duque - 1

Dit heeft Yessica gebruikt

Wat was de lichtopstelling?

Mijn studioflitser stond rechts van de camera en op de tulband gericht. Ik heb een octabox gebruikt met een doorsnede van 110 centimeter en daarop een grid. Met een grid wordt het licht wat gerichter. Het transparante Godox scherm heb ik tussen de octabox en de tulband gezet. Dat maakte het licht nóg zachter. Hierdoor lijkt het een beetje alsof het licht door een raam komt en dat er daarbuiten sneeuw ligt.

Wat waren de camera-instellingen?

Deze foto is gemaakt met een diafragma van f/5.0 en een sluitertijd van 1/8e van een seconde op ISO 250. Ik wilde graag een mooie bokeh in deze opname bereiken. De reden waarom dat zo populair is bij fotografen, is omdat een geleidelijke overgang en een rustige onscherpte, een beeld visueel aantrekkelijker maakt. De aandacht gaat meteen naar een bepaald deel in de foto, in dit geval is dat de cake. Het woord ‘boke’ komt trouwens uit de Japanse taal en betekent letterlijk vervaging.

Waar heb je extra op gelet bij het maken van de foto?

Het scherpstellen doe ik handmatig en ik heb er goed op gelet dat de elementen die scherp moeten zijn, echt goed scherp op de foto staan. Daarom probeer ik tijdens het fotograferen meerdere hoeken uit. Daarnaast verplaats ik tussendoor veel van de accessoires om het meeste uit mijn compositie te halen. Om dat laatste is het handig om vanaf een statief te fotograferen.

Wat heb je bewerkt aan deze foto?

De foto heb ik in Adobe Lightroom bewerkt. Ik heb eerst de lensprofiel-correctie en het corrigeren van chromatische aberratie ingeschakeld. Vervolgens heb ik gespeeld met de hooglichten, schaduwen, witte tinten en zwarte tinten. De levendigheid, textuur, helderheid, de verzadiging en het contrast heb ik iets aangepast. Sommige onderdelen heb ik plaatselijk wat extra verscherpt. Vervolgens heb ik de kleurruis iets gereduceerd. Met Adobe Photoshop heb ik wat details op tafel gecorrigeerd.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze foto vind ik mooi, omdat dit beeld de tijd van het jaar perfect combineert met heerlijk eten! Voor mij als foodfotograaf is mijn fotografie vaak gerelateerd aan een specifieke periode in het jaar. Ik ben gek op hoe natuurlijk licht met de seizoenen mee verandert, net als de aanwezige smaken in het eten. In deze foto zie je een glimp van een feestelijke atmosfeer die zowel gezellig als een beetje donker is. De kaarsen op de tafel, het haardvuur en de lampjes in de kerstboom voegen sfeer toe, maar toch gaat de aandacht naar de cake. Het winterse licht dat de cake uitlicht, lijkt van een raam aan de zijkant te komen.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Als jij ook een passie hebt voor foodfotografie: geef nooit op! Foodfoto’s moet je niet maken met je camera in de automatische stand, durf de mogelijkheden van de handmatige stand te ontdekken. Probeer foto’s te maken met daglicht, leer alle facetten van je camera kennen en ga daarna oefenen met kunstlicht zoals continu licht of een flitser. Met veel oefenen kun je de mooiste resultaten behalen, maar wees je ervan bewust dat je niet na één dag al goede foto’s maakt. Het kost veel tijd, veel oefening en vooral heel veel geduld!

Het Beeldrecept van Yessica Duque - 2

Over Yessica

Yessica Duque is een foodie met een passie voor eten en fotografie! Ze fotografeert onder andere voor outdoor-campagnes, social media, promotionele doeleinden voor restaurants en chefs in Europa. Daarnaast heeft ze ook jaren als grafisch designer gewerkt.

“Toen ik in 2016 voor een baan gerechten in wat restaurants moest fotograferen, wist ik nog helemaal niet hoe ik een camera moest gebruiken. Uiteindelijk is het goed gekomen en werd ik gevraagd om er meer mee te doen. Voordat ik het wist reisde ik Europa door en werkte ik in Wrocław, Krakau, Berlijn, Brussel, Antwerpen en Wenen… Vanaf de eerste dag vond ik de dynamiek van dit werk geweldig, zeker in tegenstelling tot de hele dag achter een bureau zitten. Na een paar jaar heb ik ontslag genomen en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen als foodfotograaf en stylist.”

Yessica houdt van het gevoel dat ze krijgt wanneer ze haar camera vast heeft. Vormen en kleuren vastleggen, een reactie uitlokken en vooral mensen een emotie laten voelen zoals trek krijgen bij het zien van een foto - dan is haar missie geslaagd. Je kunt Yessica’s werk bekijken op haar website en haar volgen op Instagram.

Handig voor foodfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.