Beeldrecept Claudia van Zanten: Taiga-gaai in Finland

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Winnaar van de fotowedstrijd van de Fotobond Claudia van Zanten vertelt in dit Beeldrecept hoe zij de bijzondere Taiga-gaai heeft gefotografeerd.

Welke voorbereidingen tref je?

Deze foto is begin dit jaar genomen in de buurt van Kuusamo, Finland. Een van mijn doelen van deze reis was de Taiga-gaai fotograferen. In de omgeving van Kuusamo zijn deze gaaien goed te benaderen.

“Bij het eerste bezoek viel mij snel op dat de Taiga-gaai hele mooie oranje kleurige vogels zijn, die mooi afsteken tegen de sneeuw. Later kreeg ik door dat ze erg snel zijn. De eerste ochtend bakte ik er weinig van, ondanks dat de gaaien te lokken zijn met voer.

Iets dat mij ook opviel en wat ik waanzinnig mooi vind, zijn de besneeuwde dennen met de spitse boomtoppen. Ik moest en zou gewoon die foto hebben van een vliegende Taiga-gaai tussen de toppen van de besneeuwde dennenbomen. Het liefst met gespreide vleugels.”

Bij poging twee koos ik een andere aanpak waar ik mij meer richtte op de compositie. Voor het gewenste perspectief lag ik op de grond in de sneeuw en gebruikte ik mijn groothoeklens. Ik moest veel geduld hebben tot een Taiga-gaai op het juiste moment op de goede plek door het beeld vloog. Dat een vogel uiteindelijk zo perfect door het midden van de compositie vloog en ook nog eens op het juiste moment de vleugels spreidde, dat had ik niet durven dromen!

Welke apparatuur heeft Claudia gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Door de donkere omstandigheden koos ik voor een hogere ISO-waarde om toch een snelle sluitertijd te kunnen halen. In eerste instantie fotografeerde ik met mijn Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens, maar dit gaf niet de compositie die ik voor ogen had. Ik wisselde naar de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens en dat gaf het gewenste effect. Uiteindelijk heb ik de foto gemaakt met een ISO van 3200, een diafragma van f/7.1 en een sluitertijd van 1/1.250 seconde.

Heb je ergens extra op gelet tijdens het maken van de foto?

Ik concentreerde mij alleen op deze compositie. Alle toppen van de dennenbomen zijn netjes uitgelijnd. Ze wijzen naar het midden van de foto, zodat het beeld klopt. Natuurlijk op een plek waar de gaaien het beeld in zouden vliegen.

Wat is er gedaan in de nabewerking van deze foto?

De foto is minimaal bewerkt. De compositie heb ik in het veld gekozen, dus er is niets gecropt. De kleuren heb ik achteraf iets opgepept qua verzadiging, zodat het oranje van de vogel eruit springt ten opzichte van de witte omgeving. De foto is wel gespiegeld. De route van de vogel heb ik natuurlijk niet in de hand, maar het plaatje klopte beter als de vogel van beneden naar boven vliegt.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

De Taiga-gaai kon op iedere plek de foto invliegen. Dat had ook een mooi resultaat kunnen opleveren, maar dat de vogel zo perfect in het midden van de compositie de vleugels spreidde, dat had ik niet durven dromen. Een echt geluksmomentje. Dat was ook wel duidelijk voor de omstanders, omdat ik lag te juichen in de sneeuw. Ik was vanaf dat moment gewoon klaar met fotograferen voor de rest van de dag. Beter kan niet!

Heb je nog handige fotografietips?

Bedenk vooraf wat voor beeld je wilt maken. Dat plan hoeft niet tot in de puntjes uitgewerkt te zijn. Je een beetje inleven in de omstandigheden, kijken naar het gedrag van de dieren, inspiratie opdoen door fotowerk van anderen te bekijken, bedenken welke apparatuur je nodig hebt en wat geduld hebben leidt bij mij altijd tot betere resultaten.

Over Claudia

Claudia van Zanten is een 50-jarige fotograaf uit Delft. Op de middelbare school is ze begonnen met fotograferen. Als 15-jarig meisje keek ze mee met haar vader die ook bezig was met fotografie. Met haar eigen analoge camera begon ze bloemen en insecten te fotograferen, waardoor ze al snel kennis maakte met de effecten van scherptediepte en compositie.

Jaren later is ze fotografie als hobby serieuzer gaan nemen door cursussen en workshops te volgen. Daarin heeft ze veel verschillende richtingen geprobeerd, zoals het maken van portretten in de studio, straatfotografie en architectuur. Tijdens een reis naar de Falklandeilanden voelde ze duidelijk dat natuur- en wildlife fotografie is wat ze moest blijven doen. Wil je meer van Claudia’s werk zien? Neem dan een kijkje op haar Instagram account of haar website.

Handig voor vogelfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.