Het Beeldrecept van Harm van Alst: boudoir in een industriële omgeving

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Parttime fotograaf Harm van Alst vertelt in dit Beeldrecept hoe hij deze boudoir foto gemaakt heeft.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Samen met het model Carmen heb ik gekeken welke stijl we zouden gaan fotograferen. Ik heb al eerder een fotoshoot gedaan met Carmen en dit keer wilden we een boudoirshoot doen. We hebben samen een moodboard gemaakt waar onder andere deze pose op stond. Ik heb vaker fotoshoots in de Smederij Epe, dus de locatie was snel geregeld.

Welke apparatuur en accessoires heb je gebruikt?

Welke instellingen heb je gebruikt?

De fotoshoot was binnen, dus ik wilde de foto wat donkerder krijgen in verband met de schaduwen. De ISO-waarde heb ik daarom op 320 gezet. Met het diafragma op f/3.5 en de sluitertijd op 1/4000 seconden, kreeg ik het gewenste schaduweffect voor deze pose.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik heb vooral gelet op de positie van het model Carmen. Ik wilde haar in het middelpunt van de foto. Door het zonlicht heb ik de bank iets verschoven, zodat het licht echt op haar viel. De bank stond daarna precies goed, waardoor de lichtinval klopte. Daarnaast heb ik extra gelet op de schaduwlijnen die door de muren en ramen zijn ontstaan.

Hoe zorg je ervoor dat je model zich op zijn gemak voelt?

Als ik een fotoshoot heb met een nieuw model voer ik eerst even een kennismakingsgesprek zodat we elkaar beter leren kennen. Daarnaast is het ook altijd even aftasten. De eerste 5 minuten maak je echt niet de mooiste foto's. In principe doe je dan maar wat, maar dit zorgt er wel voor dat iemand zich comfortabeler voor de camera gaat voelen.

Tijdens de shoot benoem ik vaak de mooie delen en ik laat veel foto's tussendoor zien. Zo zien ze al hoe ze op de foto staan, maar als ze zelf bepaalde hoeken niet mooi vinden dan weet ik dat ook gelijk voor de rest van de fotoshoot. Uiteindelijk zit het hem ook in de kleine dingen. Mensen kunnen zich altijd omkleden in een aparte ruimte. Ik geef ze dan de rust om dit in alle privacy te doen. Ik laat ze daarmee hun eigen gang gaan en als ze me nodig hebben dan weten ze waar ik ben.

Hoe heb je deze foto bewerkt?

Ik heb de foto vooral wat warmer van toon gemaakt. Voor extra contrast heb ik de schaduwen iets donkerder gemaakt. Door de donkerdere schaduwen springt Carmen er extra goed uit, waardoor de aandacht meer naar haar toe gaat.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

De foto vind ik vooral heel mooi door het perfecte zonlicht en de schaduw die gecreëerd is. Dit contrast zorgt ervoor dat Carmen echt het middelpunt van de foto wordt, waardoor alle ogen direct op haar vallen. Verder maakt de bank het af. Het geeft een huiselijke sfeer, ondanks de industriële omgeving. Verder vind ik de foto classy, maar toch een tikkeltje sexy. Je ziet natuurlijk wel iets, maar ook weer niet. Juist dat vind ik gaaf om te fotograferen.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Blijf bij je eigen stijl, blijf rustig als het een keer tegenzit en zorg dat je apparatuur in orde is. Tijdens een boudoirshoot is het belangrijk om je ideeën duidelijk voor ogen te hebben. Geef het model de ruimte en privacy die zij nodig heeft. Alleen dan krijg je de mooiste foto’s en ontstaat er een klik op fotografisch gebied tussen model en fotograaf.

Over Harm

Harm van Alst is een 37-jarige fotograaf uit Steenwijk. Hij is getrouwd en heeft drie dochters. Hij begon met fotograferen tijdens sportwedstrijden; voornamelijk wielrennen en veldrijden. In 2018 kreeg hij de kans om portretfoto's te maken voor een website. Deze tak van fotografie trok zijn aandacht, waardoor hij zich hier meer in is gaan verdiepen.

Inmiddels is fotografie een uit de hand gelopen hobby en het heeft geresulteerd in een parttime baan als fotograaf. De overige uren werkt hij bij een ander bedrijf. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk boudoir en sport en maakt hij gezinsfoto’s. Harm deelt meer van zijn werk via Instagram.

Handige accessoires:

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.