Wat je kunt met een bigstopper

Francis de Beus
7 jaar geleden

Sam Brown zong het, Erasure zong het, Pink Floyd zong het......STOP! En dat woordje kennen wij als fotografen natuurlijk ook. Denk maar aan F-stop, één stop onderbelichten of die harde schreeuw als er weer iemand door je zorgvuldig gekozen compositie wil lopen. Maar er is maar één koning van de stop en dat is de Big Stopper. Eigenlijk is dit het 10-stops ND-filter van LEE, maar in de loop van de tijd is dit het synoniem geworden voor elk ND filter dat tien stops licht tegenhoudt.

Ook ik ben de gelukkige bezitter van zo’n 10-stops filter met de hippe naam X-stopper. Wel 84.5mm breed, prachtig glanzend zwart kunststof. Je kunt er zulke leuke dingen mee doen. Eén stop betekent een halvering van het licht en dus een verdubbeling van je sluitertijd. Een simpel rekensommetje leert ons dus dat bij tien stops je sluitertijd met een factor 1024 wordt verlengd. En 1/1000e seconde, wordt dus een seconde. Maar bij landschapsfotografie waar je vaak met een geknepen diafragma en op ISO 100 schiet, zit je in de vroege uurtjes zo aan meerdere minuten sluitertijd. Dat heeft grote gevolgen voor je uiteindelijke beeld. Water wordt zo glad als een spiegel, wolken worden prachtige sluiers. De beelden die voor velen van ons wel bekend zijn.

Wat je kunt met een bigstopper - 1
Wat je kunt met een bigstopper - 2

Meer creatieve mogelijkheden

Maar er zijn meer creatieve toepassingen. Zo was ik een tijdje terug op het nieuwe station Arnhem CS. Een prachtig stukje architectuur waar je je als fotograaf heerlijk uit kunt leven. Er is maar één groot nadeel, en dat zijn al die mensen die door je beeld lopen. De stationschef ging niet mee in mijn briljante idee om de boel even af te sluiten zodat ik een paar mooie platen kon schieten. Ik heb heel even een bommelding overwogen, maar dat leek me toch net iets te drastisch. En daar komt die big stopper dus weer van pas. Omdat de sluitertijd zo extreem wordt verlengd verdwijnt dus ook alles uit beeld dat maar snel genoeg beweegt. Dat werd dus compositie bepalen, sluitertijd berekenen en hop, de X-stopper voor de lens en wachten maar. En voila, weg zijn al die mensen en het station lijkt uitgestorven te zijn!

Combineren van meerdere opnames

De enkeling die te lang stil blijft staan, blijft nog wel in beeld, maar dat is dan wel weer op te lossen door twee belichtingen in Photoshop te stacken en de median–plugin te gebruiken. Of je kunt natuurlijk in die paar minuten dat je sluiter open staat als een gek door die stationshal rennen en al die mensen wegjagen. Ik persoonlijk ga dan toch voor de Photoshop oplossing. Dus trek die Big Stopper weer uit de tas en ga aan de slag! Zong Michael Jackson daar niet over? Don’t stop 'till you get enough...

Wat je kunt met een bigstopper - 3

Auteur

Francis de Beus

Een dag niet vroeg opgestaan is een zonsopgang gemist. Dat is het motto van Francis de Beus. Sinds 2014 heeft hij zijn passie nieuw leven ingeblazen en timmert hij aan de weg. Met een voorkeur voor landschappen en architectuur is hij rond zonsopkomst en zonsondergang vaak in de buurt van zijn geliefde Zutphen te vinden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.