Herfstfotografie

Rutger Bus
7 jaar geleden

De dagen worden alweer merkbaar korter, de nachten langer en er zitten steeds meer ochtenden tussen waarbij de mist de wereld een stuk kleiner heeft gemaakt. Allemaal aanwijzingen dat de herfst er weer met rasse schreden aan komt. De herfst is toch wel één van mijn favoriete seizoenen als het om fotograferen gaat. De prachtige kleuren met grote contrasten, maar ook de geheimzinnige sfeer van een mistige ochtend, de enorme hoeveelheid paddenstoelen en de terugkeer van de ganzen hoog in de lucht in hun karakteristiek V-vorm. Dit alles in combinatie met het magische licht maakt dit voor mij één van de mooiste tijden van het jaar.

Herfstfotografie - 1

Licht

Ook in dit jaargetijde draait het allemaal om licht. Je zult al snel denken dat een mooie, zonovergoten herfstdag het ideale moment is om de herfstkleuren op de foto te zetten. En in zekere zin is dat ook zo, maar het licht in de ochtend en avond is vele malen mooier en zachter. Het zachte licht heeft op deze momenten een lage invalshoek en zorgt voor mooie contrasten en lange schaduwen wat meer dynamiek en uitstraling aan je foto’s geeft. Takken, bomen en paddenstoelen lijken net even dat beetje extra te krijgen en zullen meer afsteken tegen de achtergrond. Houdt er echter rekening mee dat je het allerbest kunt fotograferen tijdens een bewolkte dag. Het licht is dan mooi diffuus en gelijkmatig verdeeld waardoor de verzadigde herfstkleuren nog mooier tegen elkaar en de grijze hemel afsteken. Zelf fotografeer ik graag ‘s ochtends bij optrekkende mist. De vroege zonnestralen die de mist uit het bos verdrijven zorgen dan voor een mysterieuze sfeer. De foto hieronder is daar een mooi voorbeeld van.

De koning van het bos
Herfstfotografie - 3

Bewegingsvrijheid

Juist omdat er in de herfst zoveel te zien valt ga ik graag zelf zonder statief op pad. Op deze manier heb je meer bewegingsvrijheid met betrekking tot compositie en kan je sneller inspringen op onaangekondigde situaties. Voor de eventuele stevigheid die ik nodig zou kunnen hebben neem ik vaak een rijstzak mee. Hier kun je jouw camera lekker stabiel op neerleggen waardoor je toch de nodige stabiliteit kunt creëren op plekken waar je met een statief niet bij kunt.

Creatief gebruik van je macrolens

Als je aan herfstfotografie denkt, dan denk je al snel aan paddenstoelen en de mooie close-up opnames daarvan. Wat veel mensen echter niet weten is dat je een macrolens ook perfect kunt gebruiken als korte telelens en er dus hele mooie portretten of overzichtsfoto’s mee kunt maken. Als je maar goed kijkt en je neemt de juiste afstand tot je onderwerp dan is een macrolens heel veelzijdig.

Water

Water is ook een erg mooi element dat je in je herfstfoto’s goed kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een ven in een bos met daar omheen de prachtig gekleurde herfstkleuren die weerspiegelen op het wateroppervlak. Ook stromend water in de vorm van een bos beek o.i.d. kan erg fotogeniek zijn. Bij gebruik van langere sluitertijden creëer je door het stromende water veel dynamiek in de foto, in het anders zo stille herfstbos.

Mist

Mist kan de herfstkleuren behoorlijk temperen, maar daartegenover staat wel dat mist extra sfeer, atmosfeer en mysterie aan de foto geeft. Een foto tussen de stammen van een statig dennenbos geeft dan ineens een abstract en mysterieus effect, helemaal als je ook nog een beetje onderbelicht om deze mysterieuze foto wat extra kracht bij te zetten.

Herfstfotografie - 4
Herfstfotografie - 5

Minder is meer

Probeer ook eens om close-ups te maken die natuurlijk met de herfst te maken hebben, maar die niet direct de verzadigde herfstkleuren laten zien. Denk daarbij aan een paddenstoel op een omgevallen boomstam, of een spinnenweb vol dauw. Neem daarbij de achtergrond van een mooi in herfstkleuren getooide boom en je kunt een prachtige achtergrond creëren zodat je hoofdonderwerp mooi loskomt van de achtergrond. Een herfstfoto hoeft namelijk niet altijd de gekleurde bladeren van de bomen te bevatten, het onderwerp spreekt vaak al boekdelen waardoor de link met de herfst al snel gemaakt is.

Herfstfotografie - 6

Auteur

Rutger Bus

Semi-professioneel, autodidactisch fotograaf Rutger Bus heeft inmiddels bijna vijftien jaar ervaring en heeft zich ontwikkeld als natuur- en landschapsfotograaf. Zijn werk wordt gebruikt voor reclame doeleinden, geplaatst in ZOOM.nl magazine en meest recent een interview in een Readers Showcase op de website van DPReview.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.