Het mooiste fotografieseizoen

Dave Zuuring
7 jaar geleden

Herfst. De dagen worden korter en voor ons (landschaps)fotografie-fans betekent dit dat we, om een zonsopkomst te fotograferen, niet meer voor dag en dauw op hoeven te staan. Het allermooiste aan de herfst is toch wel dat landschappen transformeren in kleurrijke scènes en dat in combinatie met het zachtere licht gemakkelijk ideale omstandigheden voor fotografie ontstaan. In deze blog enige inspiratie om met volle teugen van de herfst te genieten.

Het mooiste fotografieseizoen - 1

Trek je wandelschoenen aan

Wat mij het beste heeft geholpen bij het maken van herfstfoto’s is simpelweg door een paar goede wandelschoenen te kopen. En selectief durven te zijn door je camera met slechts één objectief mee te nemen (dit kan een zoomlens of vast brandpunt zijn) en erop uit te gaan. Zelf kies ik negen van de tien keer voor mijn lichte Fuji X-T10 met standaard 18-55mm f/2.8-4.0 zoomlens. Zo verken en ontdek je dat mooie park of natuurgebied en loop je niet te sjouwen met al je fotografiespullen. Handig is dan wel dat deze schoenen waterdicht of waterafstotend zijn, want met het dalen van de temperaturen is het al snel vochtig aan de voeten en is een beetje grip extra veilig als je van de gebaande paden af gaat. En vergeet niet een geheugenkaartje met voldoende opslagcapaciteit (minimaal 16Gb) te gebruiken en een reserve-accu in je broekzak te steken.

Het mooiste fotografieseizoen - 2

Timing

Door er vaak op uit te gaan, in mijn geval zelfs regelmatig naar hetzelfde gebied, zie je de herfstkleuren verschijnen. Een ander voordeel van regelmatig terugkeren is dat je op een zeker moment perfect de herfstkleuren kunt registreren. Of beter nog, op de juiste plaats kunt zijn om met mooiste licht de herfstsfeer vast te leggen. Laat het dan ook niet op één bezoek aan komen, in de herfst kan de omgeving er immers met een paar dagen alweer anders uitzien. Ook het moment waarop de kleuren van de bladeren op hun mooist zijn laat zich niet altijd even makkelijk voorspellen. Dus door vaker te gaan, ontdek je de mooiste plekjes. Dit kan een park in je omgeving zijn. En in mijn geval zijn die in de omgeving van Arnhem volop te vinden.

Door de bomen het bos zien

Zelf mag ik erg graag in zowel het park als het bos fotograferen. Inspiratie vind je op sites zoals die van bijvoorbeeld het Gelders of Utrechts landschap. Ook Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bieden volop inspiratie om er op uit te trekken in de herfst. Een uitdaging in het bos is zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien. Wat voor mij meestal goed werkt is door gebruik te maken van de paden als invoerende lijn. En als je in het weekend gaat zijn er vaak veel wandelaars. Neem dan het menselijke element mee in je beeld.

Het mooiste fotografieseizoen - 3
Het mooiste fotografieseizoen - 4
Het mooiste fotografieseizoen - 5

Een menselijk element toevoegen werkt altijd. Een andere tip is door goed te kijken waar het licht valt of door het tegenlicht op te zoeken. Het licht wordt mooi zichtbaar door de combinatie van nevel en de openingen in de bomen. Of zoek een landgoed op. Hier vind je vaak mooie landhuizen en/of kastelen omringt met bomen. Als het licht en tijdstip levert dit al snel een fraaie scene met herfstkleuren op. Ook water en herfst gaan goed samen.

Het mooiste fotografieseizoen - 6

Denk er ook eens over na om vlak over de grens te kijken. Zoals in het Duitse Sauerland op een kleine paar uur rijden van Nederland. Daar ligt in Bad Berleburg een slot. Dankzij de glooiing van het landschap krijg je weer een heel ander perspectief en een hele andere herfstsfeer dan we gewend zijn in Nederland. Soms moet je ook geluk hebben met het weer, maar geluk dwing je af door van tevoren een weer-app zoals Weatherpro te raadplegen. Ook als het regent hoef je eigenlijk niet thuis te blijven, want in het bos regent het minder hard. En een paraplu doet wonderen. Er is genoeg te zien en te fotograferen, maar door eens een andere techniek toe te passen creëer je weer andere invalshoeken. Voor één van de onderstaande foto's koos ik voor een langere sluitertijd en bewoog ik de camera van boven naar beneden. Na enig oefenen krijg je dan verrassende foto's.

Het mooiste fotografieseizoen - 7

Kleurrijke herfst

Maar hoe leg je de herfst nu kleurrijk vast? Het allerbelangrijkste is toch wel om in het gouden uur te gaan fotograferen. Dat in de herfst lekker lang duurt. De kleuren worden op dit tijdstip versterkt door het warmere licht. Ook 's ochtends tijdens het gouden uur. Daarnaast gebruik ik graag een polarisatiefilter. Deze versterkt het contrast en de kleuren. Ook neemt het de soms te sterke glinsteringen op de vochtige bladeren en ondergrond weg. Door de foto’s sowieso in RAW te fotograferen kun je nadien in Lightroom perfect werken met je kleur..., 1 + 1 = 3. En als je erover beschikt kun je met de gratis NIK Collection software nog veel meer dromerige sferen aan je fraaie herfstfoto’s toevoegen.

Het mooiste fotografieseizoen - 8

Techniektip..., automatische ISO

Er is echter wel een kleine uitdaging bij het fotograferen in het bos of park. Zeker als je ook nog eens besluit om in het gouden uur met een polarisatiefilter aan de slag te gaan. Je sluitertijd kan dan fors oplopen, al bij gebruik van gemiddelde diafragma’s zoals f/4 tot f/8. Zeker omdat er sowieso al minder daglicht in het bos of park aanwezig is. Aangezien ik in de herfst graag een route wandel door het bos of park neem ik liever géén statief mee. Dan val ik terug op de automatische ISO-functie van mijn camera. In mijn geval beschikken de Fuji X-T10 en zelfs de Canon G1X hierover. Lees dus de handleiding van je camera door en maak gebruik van deze nuttige functie. Dit werkt bij uitstek prima als je uit de hand wilt fotograferen. Let er wel op dat je ook de beeldstabilisatie hebt ingeschakeld.

Het mooiste fotografieseizoen - 9

Als ondergrens kies ik voor een sluitertijd die boven mijn maximale focale lengte van de lens uitkomt. Bijvoorbeeld met het Fuji 18-55 mm objectief kies ik dan als minimale sluitertijd 1/60. Wees met automatische ISO niet verbaasd dat je ISO zomaar op ISO 3200 uitkomt. Zelf vind ik dit met de huidige generatie camera’s geen enkel probleem, zelfs niet met een compact camera met een 1 inch sensor zoals de Canon G7 X. Het geeft zelfs een mooi effect aan je beeld, want niet alles hoeft in het bos perfect te zijn vind ik. Als je focus maar juist is want anders zie je door de bomen het bos het niet meer! Uiteraard kun je ook kiezen voor het meenemen van een statief. Er zijn tegenwoordig veel handige lichtgewicht statieven verkrijgbaar. Zorg dan wel dat deze een makkelijke draagband heeft en check bij aankoop wel dat je camera niet te zwaar is.

Het mooiste fotografieseizoen - 10

Kijk altijd om je heen

Vergeet tot slot niet om in te zoomen op details en blijf goed om je heen kijken. Want een mooi blad met prachtige kleurschakeringen en fraaie structuur of natuurlijk een paddenstoel met rood en witte stippen blijft altijd een fraai onderdeel van een herfstportfolio. Hieronder nog alle tips samengevat:

 • Draag stevige waterdichte schoenen
 • Ga eens met slechts één objectief op stap
 • Vind mooie locaties via Provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten
 • Bezoek hetzelfde gebied meerdere keren
 • Wees creatief met sluitertijden of pas meervoudige belichtingen toe
 • Check het weer vooraf met de app WeatherPro
 • Kies een duidelijk focuspunt in het bos
 • Fotografeer kleurrijk in het gouden uur, gebruik de apps Magic Hour of PhotoPills
 • Durf hogere ISO’s te gebruiken
 • Gebruik automatische ISO en denk aan de minimale sluitertijd
 • Denk eventueel na over een lichtgewicht statief
 • Ga erop uit en beleef de herfst!

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.