Tips voor het fotograferen van ijsbeelden

Frank Doorhof
7 jaar geleden

Kijken hoe een ander aan het werk is is altijd leuk, nog leuker is het als je dat mag fotograferen. En het werk van mannen en vrouwen die aan ijsbeelden werken is spectaculair! Met kettingzagen, beitels en zelfs strijkijzers maken ze van grote blokken ijs de prachtigste figuren. In een koude ruimte met een temperatuur van -10 graden zijn ze uren geconcentreerd aan het werk. Soms spat de sneeuw en het ijs je om de oren. De sculpturen en sneeuwbeelden tot wel zes meter hoog worden in enkele weken door tientallen ijskunstenaars uit de hele wereld gemaakt.

Sony ambassadeur Frank Doorhof weet als geen ander waarom Sony de perfecte camera's heeft voor dit soort situaties en begeleidde daarom in opdracht van IJsbeelden Festival partner Cameranu vier fotosessies vóór de officiële opening, dus zonder bezoekers. Frank is vooral bekend vanwege zijn workshops modelfotografie, maar straat- en reisfotografie en dan voornamelijk mensen is ook zijn passie.

Vooraf hadden de deelnemers al de gangbare tips gekregen, zoals warme kleding aan en handschoenen mee. Cameranu zorgde ook voor warme drankjes. Frank gaf vooraf bruikbare tips zoals welk objectief en diafragma en welke ISO-waardes. Maar ook hoe je om moet gaan met het aanwezige licht. Tijdens de echte show is het namelijk pikkedonker, maar tijdens het werk aan de ijsbeelden niet. Een ander standpunt kan ook verrassende beelden opleveren. En wat moet je doen als je lens beslaat? En vergeet de close-ups niet.

We kregen ook een waarschuwing voor gladheid en los slingerend gevaarlijk gereedschap. Omdat bijna alle kunstenaars die met gereedschap werken gehoorbeschermers op hebben is het niet handig om ze te laten schrikken. Ondanks de tijdsdruk waren ze erg vriendelijk en poseerden graag. Op de foto's zie je de ijskunstenaars aan het werk.

Tips voor het fotograferen van ijsbeelden! - 1
Tips voor het fotograferen van ijsbeelden! - 2

Tip 1: Het beslaan van je lens

Het beste is je camera en objectief in de kou te laten, eventueel in een plastic zakje. Als je van kou naar warm gaat zal de camera direct beslaan. Dit kan een ramp betekenen voor de hardware maar vooral voor je foto’s..., die kun je met beslagen materiaal niet maken. Door de camera in de kou te laten heb je dit probleem niet.

Tip 2: Batterijen

Wissel regelmatig je batterijen of accu. Gebruik ze dertig minuten en wissel ze dan voor een set of exemplaar welke je in je jas hebt, liefst dicht tegen je lichaam waar ze warm blijven. Blijf die twee sets wisselen, op deze manier haal je het maximale uit je batterijen.

Tip 3: Auto ISO

Aangezien er veel gebeurt rondom de beelden en er ook wisselende lichtomstandigheden zijn is het heel verstandig om automatische ISO te gebruiken. Ik gebruik zelf de AV-mode met auto ISO en heb de mogelijkheid om een minimale sluitertijd in te stellen onder een sneltoets geprogrammeerd. Op deze manier kan ik zelf het diafragma bepalen en de sluitertijd aanpassen als ik actie (sneller) of stilstaande beelden (langzamer) moet fotograferen.

Tips voor het fotograferen van ijsbeelden! - 3

Tip 4: Leer de mensen kennen

Ga niet als een “gek” of “toerist” te keer met je camera. Praat eerst met de mensen over wat ze doen, wat ze maken, wat ze beweegt en dergelijke. Dit geldt voor alle vormen van straat- en mensenfotografie trouwens, je maakt veel mooiere en betere foto’s van “bekenden” en “vrienden” dan van een wildvreemde die denkt: “wat staat die nou met die camera te zwaaien”. En sowieso bij mensen met kettingzagen is het beter ze eerst even te leren kennen.

Tip 5: Hou je woord

Als je foto’s maakt van iemand en die vraagt of je ze wilt versturen, doe dit dan ook alsjeblieft. Ik geef altijd mijn eigen e-mailadres zodat ik niet het e-mailadres van een blaadje hoef te lezen (iets dat snel kwijt kan raken of mis kan gaan). Als ik namelijk wacht op mail dan ligt de actie bij de persoon zelf en ik hoef alleen maar te beantwoorden, als ik het blaadje kwijt raak of het niet meer kan lezen zal altijd het idee blijven hangen bij die persoon dat het me niets kan schelen. Dit schaadt mij persoonlijk niet, waarschijnlijk zie je die mensen nooit weer, maar het schaadt wel degelijk de volgende fotograaf die probeert mooie foto’s te maken. Denk dus niet alleen aan jezelf, want hoeveel moeite is het even die foto’s door te sturen?

Tips voor het fotograferen van ijsbeelden! - 4

Tip 6: Kleed je goed

En dan bedoel ik niet een 3-delig pak. Als je weet dat het enorm koud is, zorg dan voor goede thermokleding, bescherming voor je oren en voeten maar bovenal je handen. Ik heb gedurende de workshop verschillende mensen gezien met te dunne handschoenen of te dikke, waardoor ze steeds uit moesten. Er waren zelfs een paar waaghalzen zonder. Koop goede dunne handschoenen die goed isoleren, het liefst met nopjes zodat de camera als het ware aan je handen blijft zitten en niet wegglijdt. Deze handschoenen kunnen flink aan de prijs zijn, maar vertrouw me…, ze zijn het waard. Met deze handschoenen kun je ook gewoon je telefoon bedienen, we kunnen tegenwoordig niet meer zonder.

Tips voor het fotograferen van ijsbeelden! - 5

Auteur

Frank Doorhof

Frank Doorhof is een Emmeloordse fashion en celebrity fotograaf die de liefde voor het vak mee graag van zijn grootouders. Frank deelt zijn kennis door het geven van workshops, instructievideo’s en via zijn eigen youtube-kanaal. Daarnaast heeft Frank twee bestsellers achter zijn naam staan: "De Magie van de kleine flitser" (NL) en “Mastering the model shoot” (ENG), hiervoor werkt hij o.a. samen met Scott Kelby.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.