Tip van...

Tips voor de GoPro op wintersport

Arlene Londema 10 maanden geleden

Wat is er nu leuker dan achteraf een supertof filmpje in elkaar te zetten van wat je hebt meegemaakt op je vakantie? Zelf moet ik er absoluut niet aan denken om vrijwillig met hoge snelheid op een board of op een stel latten van een berg af te sjezen, al geef ik toe dat het er altijd heel gaaf uit ziet. Maar door mijn werk als contentspecialist bij CameraNU.nl én als GoPro liefhebber ben ik goed op de hoogte van alle mogelijkheden met deze kleine action cam's en daarom heb ik een overzicht gemaakt met een berg tips voor diehard wintersporters die het wél aandurven om met hun GoPro de sneeuw in te duiken.

1: Neem meerdere accu's mee

Iets wat echt essentieel is om mee te nemen wanneer je de kou in gaat zijn extra accu's. Accu's van apparaten gaan sneller leeg in de kou. Film daarom niet met één accu tot deze helemaal leeg is. Het beste kun je de accu in de camera en de reserve-accu's, die je in je jas of broekzak bewaart, regelmatig met elkaar afwisselen. Wanneer je meerdere accu's hebt en op die manier gebruikt, is het handig als je deze niet één voor één hoeft op te laden. Dit kan bijvoorbeeld met een dual charger. Er zijn bovendien speciale grips voor GoPro's te koop met een ingebouwde hoge capaciteit accu zodat je veel langer kunt filmen: de Brofish Powerpod Dual Battery Charger, de Polar Pro PowerPole en de Polar Pro H2O PowerGrip.

2: Voorkom vocht in de GoPro housing

Een andere essentiële accessoire is een anti-fog insert: ideaal in vochtige en koude omgevingen. Een anti-fog insert stop je namelijk in de behuizing van je GoPro camera waardoor overbodig vocht daaruit wordt opgenomen. Zo blijft je beeld tenminste goed helder! Het is aan te raden om de inserts in een luchtdicht zakje of bakje te bewaren.

3: Musthave mounts voor op de lange latten

Dé handsfree mount bij uitstek voor het skiën is de GoPro Chesty waarmee je ongehinderd je gang kunt gaan en vanuit een niet al te hoog of laag standpunt kunt filmen. Je handen en benen zijn in beeld zodat je een goede indruk hebt van de afdaling. Andere bekende opties zijn een helm-mount of polsbevestiging. Maar een GoPro kan ook prima aan je skistok worden bevestigd. Film naar voren, film naar achteren of gebruik de stok tijdens je afdaling als selfie-stick!

4: Musthave accessoires voor snowboarders

Net als bij het skiën kun je voor een helmbevestiging of polsmount met roteerbare bovenplaat gaan. Maar bij het filmen vanaf je helm zul je niet heel gauw een gevoel van snelheid meekrijgen omdat er weinig referenties zijn. Film dus niet te vaak op die manier. Wanneer je jezelf erbij in beeld brengt verandert de indruk van snelheid al gauw. Met een selfie-stick of grip filmen vanaf je snowboard maakt het eenvoudig om spannende shots te maken waarin de snelheid goed zichtbaar is. Daarnaast is het eenvoudig om vanuit verschillende hoeken of zelfs laag bij de grond te filmen. Kijk eens naar de multifunctionele GoPro 3-Way, de Polar Pro Trippler of de Benro BK10 Smart Mini Tripod en selfie-stick.

5: GoPro accessoires die altijd handig zijn

Het eerste wat ik ga noemen is voor de hand liggend, maar het is altijd handig om ze te hebben..., GoPro plakmounts. Zowel de platte als iets gebogen kleefmounts zijn op allerlei oppervlakken te bevestigen. Als extra kun je daarnaast nog een GoPro Tether gebruiken, voor nóg meer zekerheid. Ook een suction cup is een prima toevoeging voor je uitrusting. Je kunt er eenvoudig mee filmen in de auto, de bus óf vanaf het raam in het café of het appartement. Met de GoPro The Strap set heb je in één klap meerdere bevestigingsopties tot je beschikking. Je kunt The Strap bevestigen aan je hand, pols, bovenarm of been. Het draaibare platform zorgt voor goede instelmogelijkheden omdat de GoPro action cam 360 graden kan draaien. Zo heb je altijd de juiste beeldhoek!

6: Gestabiliseerde beelden

Voor het verkrijgen van super soepele opnames terwijl je in beweging bent, is een action cam stabilizer dé accessoire van dit moment. Doordat schokken en trillingen worden opgevangen en gecorrigeerd, zijn de video's veel rustiger om naar te kijken. Onlangs heeft GoPro de Karma Grip stabilizer uitgebracht, maar er zijn tal van gemotoriseerde stabilizers van andere merken beschikbaar. Uiteraard heeft de nieuwste generatie action cam's van GoPro een hele goede ingebouwde stabilisatie, maar dat is softwarematig. Het vanuit de hand filmen met een stabilizer geeft toch echt wat andere resultaten.

7: Gebruik een filter op je GoPro

Voor GoPro action cam's zijn ook verschillende filters te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan een polarisatiefilter of een grijsfilter. Een filter is een eenvoudige accessoire voor het verbeteren van de kwaliteit van je beeld. Een circulair polarisatiefilter elimineert reflecties en zorgt voor een extra verzadiging van blauwe tinten zoals de lucht. Een grijsfilter heeft geen invloed op de kleuren, maar wel op de hoeveelheid licht die door de lens naar binnenkomt. Ideaal dus voor gebruik in de volle zon op de piste.

8: Afwisselende video's maken

Vijftien minuten lang vanuit hetzelfde standpunt kijken naar een afdaling, is saai. Een filmpje hoeft niet per definitie heel lang te zijn: wel afwisselend. Film korte stukjes en film daarom vanaf verschillende mounts en wisselende standpunten of zet de action camera tussendoor eens op de grond voor een compleet ander standpunt! Ga er langs, laat er een vriend overheen springen, doe gek! Maar vergeet ook het maken van sfeerbeelden niet, want die maken het plaatje compleet. Met de groep naar de piste lopen, de veel te lange busreis, de open haard in het huisje, gezelligheid tijdens een après-ski feestje, het dichtmaken van de bindingen van je board, onvermijdelijke sneeuwbalgevechten, het uitzicht vanuit de skilift..., er gebeurt van alles! Het afwisselen van 'normale opnames' en een timelapse of tussendoor een slowmotion stukje monteren maken een filmpje spannender. En heb je wel eens naar achteren gefilmd tijdens een afdaling? Op internet kun je bovendien rechtenvrije liedjes en effect-geluidjes vinden die je voor je GoPro filmpje kunt gebruiken: let goed op de timing van de muziek tijdens het monteren en houd zo je vakantiefilmpje leuk en spannend om naar te kijken!

Alle tips kort op een rij

  • Neem meerdere accu's mee en wissel ze regelmatig af
  • Voorkomt dat er vocht in de behuizing komt met inserts
  • Skiërs kunnen een helm-, borst-, pols- of pole-mount gebruiken
  • Voor boarders is een multifunctionele selfie-stick dé accessoire
  • Plakmounts, veiligheidstethers én een suction cup zijn altijd handig
  • Gebruik een stabilizer voor het maken van soepele video-opnames
  • Film korte stukjes en vanaf verschillende mounts en standpunten
  • Gebruik een polarisatiefilter of een grijsfilter in de sneeuw
  • Maak een afwisselende montage die niet al te lang duurt

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema is contentspecialist bij CameraNU.nl en geeft er ook regelmatig lezingen. Deze strobistende gearfreak richt zich vooral op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages, maar heeft zeer uiteenlopende interesses als het op fotografie aankomt. Ze werkt het liefst op locatie, maar voelt zich ondanks dat ook helemaal thuis in een fotostudio.

Bekijk alle berichten