Macrofotografie en het werken met tussenringen

Rutger Bus
6 jaar geleden

Voor dit blog werd ik door Cameranu in de gelegenheid gesteld om een Caruba Extension Tube set te testen. En voordat je zoiets gaat testen moet je natuurlijk wel eerst weten waar je mee te maken hebt, en wat je er mee kan. Tussenringen zijn in feite niets anders dan holle buizen die je tussen je lens en je camera kunt plaatsen. Er zitten dus geen optische elementen in waardoor er geen veranderingen plaatsvinden aan de optische kwaliteit en prestaties van je lens. De tussenringen van Caruba hebben contactpunten waardoor informatie zoals het ingestelde diafragma wordt doorgegeven aan de camera.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 1

Wat doet een tussenring?

Afhankelijk van de lengte van zo’n tussenring wordt je minimale scherpstelafstand verkleind waardoor je dus dichter op je onderwerp kan komen en deze groter op je sensor wordt afgebeeld. Het is dus eigenlijk een goedkopere manier om van je normale lens een macrolens te maken. Hoe meer tussenringen je tussen je camera en lens plaatst, hoe dichter je op je onderwerp kunt komen. Meer dan drie tussenringen heb je eigenlijk niet nodig aangezien deze al een heel scala aan verschillende brandpuntsafstanden dekken wanneer je ze onderling met elkaar combineert. Let er wel op dat bij het stapelen van meerdere tussenringen de lichtopbrengst met ongeveer twee stops afneemt.

Welke foto's kan je er goed mee maken?

Een set extension tubes leent zich dus bij uitstek voor het maken van macro-foto’s. Aangezien je de brandpuntsafstand verkleint wordt ook automatisch de scherptediepte een stuk minder. Dit kan dus ook prima gebruikt worden in combinatie met een portretlens van bijvoorbeeld 85mm zodat je bepaalde onderwerpen zoals ogen er bijvoorbeeld mooi mee uit kunt lichten.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 2

Wat zijn de voordelen van extension tubes?

De voordelen van een setje tussenringen is voornamelijk dat het een goedkope manier is om van je telefotolens een macrolens te maken. Een tussenring verandert de optische prestaties van je eigen lens niet, aangezien er geen lensdelen in zitten. Het scheelt ook nog eens de aanschaf van een dure macrolens en neemt een stuk minder ruimte in je fototas.

Het effect van een tussenring op je foto

Hieronder laat ik aan de hand van een viertal foto’s de werking van een tussenring zien. De Caruba tussenringenset bestaat uit drie tussenringen, namelijk 12, 20 en 36mm. Om het effect van de tussenringen te testen heb ik thuis op de eetkamertafel een testopstelling gemaakt. Op een vel wit papier met daarop een liniaal heb ik een 3-tal dobbelsteentjes uit een reisversie van een monopolyspel gelegd.

Op de eerste foto, gemaakt met een Sigma 105mm macrolens op de Sony A6000, is te zien hoe de foto eruit ziet wanneer je geen tussenringen gebruikt bij gebruik op de minimale scherpstelafstand van 31cm. Zoals je op de foto kunt zien is er nog een behoorlijke scherptediepte van ongeveer 6mm af te lezen op de liniaal.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 3

Bij de tweede foto, gemaakt met dezelfde opstelling alleen dan met een 12mm tussenring tussen de lens en de camera, kon ik al een stukje dichter bij mijn onderwerp komen. Ik heb verder niet aan de instellingen van de camera gezeten alleen ben ik dus fysiek dichter op mijn onderwerp gekropen om de scherpte weer op de eerste dobbelsteen te leggen. Je ziet dat de dobbelstenen al wat groter worden afgebeeld en dat ook de scherptediepte is afgenomen naar ongeveer 4mm.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 4

De derde foto laat het effect van de 20mm tussenring zien. Weer een stukje dichter op het onderwerp en het onderwerp wordt weer een stukje groter afgebeeld op de foto. De scherptediepte is inmiddels al aardig afgenomen naar een kleine 2mm.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 5

Op de laatste foto is het effect van de 36mm tussenring te zien. De scherptediepte is ongeveer nog 1mm.

Wat zijn tussenringen en wat kun je ermee - 6

Ik had ook alle tussenringen kunnen combineren om nog dichter op mijn onderwerp te kunnen komen, maar dat had in dit geval niet echt veel toegevoegde waarde aangezien ik nu al op een scherptediepte van maar 1mm zat. Wel heb ik de gestapelde tussenringen geprobeerd op wat sneeuwklokjes en krokussen zoals is te zien op onderstaande foto’s. Al met al is een setje tussenringen dus een goedkope en goed werkende optie om van je standaard (tele)lens een macro objectief te maken. Nog meer weten? Kijk dan eens op deze adviespagina over tussenringen!

Auteur

Rutger Bus

Semi-professioneel, autodidactisch fotograaf Rutger Bus heeft inmiddels bijna vijftien jaar ervaring en heeft zich ontwikkeld als natuur- en landschapsfotograaf. Zijn werk wordt gebruikt voor reclame doeleinden, geplaatst in ZOOM.nl magazine en meest recent een interview in een Readers Showcase op de website van DPReview.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.