Een gebruiksimpressie van de Benro filters

Dave Zuuring
6 jaar geleden

Toen ik begin 2009 begon met fotograferen had je twee merken die ik me voor de geest kon halen als het over grijsverloopfilters ging; Cokin en Lee. Uiteraard begon ik met de Cokins. Een vriend van me had er een paar uit zijn analoge tijdperk in zijn fototas en van Lee kon ik alleen maar dromen gezien de stevige prijs van filters. Anno 2017 zijn er veel spelers die de markt van filters betreden hebben. Zelf werk ik met 84.5mm filters, maar Hitech, Haida, Nissi en Stealth-Gear zijn inmiddels ook geen onbekende filtermerken meer als het over schuiffilters gaat.

Benro, een merk dat ik alleen ken van statieven, heeft ook deze markt betreden en via Cameranu kreeg ik een zéér uitgebreide verzameling Benro filters toegezonden om mee te ‘spelen’. Verwacht in dit artikel géén uitgebreid technisch verslag of filter-vergelijk tussen de diverse filtermerken. Ook is dit geen blog om te motiveren of filters wel of geen nut hebben, immers met de bereikbaarheid van Adobe Lightroom CC en Photoshop CC kun je middels HDR en photostacking al mooie resultaten behalen. Ook ga ik in dit blog niet in op hoe je filters moet gebruiken. Ik wil me vooral focussen op de indruk die ik heb vanuit het gebruik en fotograferen met de grijsverloopfilters en grijsfilters die ik van Cameranu ontving.

Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 1

Ik kan je direct zeggen dat mijn eerste indruk zeer positief is! Dit wordt bereikt doordat alles kwaliteit uitstraalt bij het openmaken van de doos. De verpakking, de etui’s waarin ieder glasfilter geschoven kan worden, alsmede dat alle grijs- en verloopfilters van glas zijn! Benro verpakt alle filters in een zachte pouch en kan hiermee wat mij betreft direct concurreren met de beroemde filters van Lee. Deze worden geleverd in stevige etui’s en de filters zelf zijn in een zachte poetsdoek gevouwen. Kortom; met de kwaliteitsuitstraling van de Benro filters zit het wel snor als je ze ontvangt, zelfs als je er nog geen foto mee hebt gemaakt.

Zijn de filters van Benro beter?

Ik heb en zal er geen wetenschappelijke studie van maken, want ik ga appels met peren vergelijken. Zoals ik eerder zei, zijn de 84.5mm. grijsverloopfilters die ik zelf intensief gebruik van resin-materiaal. De Lee grijsfilters die ik gebruik (0.9 en 6 stops little stopper) zijn ook van glas. Dat Benro deze filterlijn zoals ze het zelf noemen in HD glas uitvoeren is opmerkelijk! Wat zeg ik, het maakt ze uniek wat mij betreft, alhoewel er volgens mij ook van Lee glas grijsverloopfilters zijn en dat Lensinghouse filters (een Duits merk) ook van glas zijn. Dat belooft wat.

Mijn persoonlijk meest gebruikte filter is de 84.5mm ultimate line reversed grad ND4 0.6 in 100x 150mm filterformaat. Benro heeft de GND8 (0.9) reverse grad meegeleverd dus daar kan ik mooi mee aan de slag. Naast deze reverse grad gebruik ik zelf ook de hard grad ND4 (0.6) vrij veel. Dus ook de meegeleverde GND4 (0.6) hard grad kwam goed van pas. Deze twee filters heb ik direct in het midden van het meegeleverde tasje gestoken, zodat ze direct goed vindbaar zijn. Het mooie aan een reversed grad is dat je het felle licht direct op de horizon afstopt en zo de bovenzijde van de lucht mooi neutraal en licht van kleur kunt houden. Alle andere voordelen van het gebruiken van filters in het veld lijken me evident. Kortom, de reversed grad en hard grad lagen klaar om gebruikt te worden.

Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 2
Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 3

De praktijk in

Afgelopen zaterdag had ik na een periode van sneeuw en grijze ochtenden direct een perfecte test om aan de slag te gaan met de Benro filters. Nogmaals..., ik heb niet de Benro filters vergeleken in het veld met wat ik heb, maar kan als ervaringsdeskundige er denk ik wel wat over zeggen. Als je buiten in het veld bent zijn er direct dingen die je gaan opvallen. Zo hangt normaliter aan mijn statief de etui met filters, maar dit ontbreekt bij het Benro etui. Dus waar laat je die? Eh ja..., dan maar boven op mijn tas leggen. Inmiddels blijkt dat Benro haar filteretui heeft aangepast omdat meerdere fotografen de mogelijkheid misten om hun etui aan de statief te hangen.

Het Benro etui biedt ruimte voor zes grijsverloopfilters, dus de uitgebreide set filters die ik op test had ging nooit passen. Wat een luxe probleem, maar dankzij hun fijne zachte etui's kun je ze met een gerust hart in je jaszak steken. Wel raad ik je aan goed op te letten met het terugplaatsen van de filters in het etui. Voor je het weet steek je een filter terug en heb je glas op glas, wat de kans op krassen aannemelijk maakt. Nu was het de bewuste zaterdagochtend dat ik de filters kon testen niet extreem koud weer, dus kon de handschoenen uitlaten. Maar met handschoenen aan zijn voor mij de Benro filters een no-go. Ze glijden zo uit je vingers, da’s het nadeel van glas. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei: "Elk nadeel heb zijn voordeel." Kortom iets om mee rekening te houden. Ook als je snel een filter wisselt, zul je met dit gladde en mooie glas even moeten opletten.

Een ander filtersysteem is wennen!

Een ander element om bij filtersystemen over na te denken is hoe de filterhouder bevestigd wordt op de lens en het gemak waarmee je dit kunt doen. Benro heeft haar eigen filterhouder ontwikkeld en daarbij voor twee degelijk aanvoelende schroeven gekozen in de kleur blauw. Deze dienen als klemsysteem op de ring die je op de lens monteert. Je moet ze beide, linksboven en rechtsonder voldoende opendraaien om de houder makkelijk van de ring te kunnen halen. Dit vraagt gewenning en kost iets meer tijd dan ik gewend ben met de Lee houder.

Ik besef dan pas hoe verwend ik ben met de Lee filterhouder waarin je èn makkelijk de filters in- en uitschuift of desgewenst zelfs met één hand de complete filterhouder van de ring kunt demonteren. Navraag bij de importeur van Benro over het wat stroeve plaatsen en het monteren van de houder levert als feedback op: "Het is bekend dat de Benro’s iets stroever werken dan de Lee, maar dat is een bewuste keuze in verband met veiligheid. Bij andere systemen kan het voorkomen dat een houder (inclusief filters) van de ring valt. Een Benro-filter valt niet uit de houder." Met dat laatste heb ik zelf geen ervaring, maar lijkt me een plausibele verklaring.

Positief punt over de Benro houder, het ademt en straalt kwaliteit uit. Daarnaast is het systeem dermate compleet dat je er geen speciale polarisatiefilter-houder meer voor hoeft aan te schaffen voor een polarisatiefilter, zoals bij Lee wel het geval is. Ook hoef je niet speciale groothoekringen aan te schaffen want zelfs op 16mm heb ik met de standaard Benro ring en houder geen enkele last van vignettering gehad, klasse dus.

Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 4

Puik glas

Uiteindelijk draait het om de filters, waarbij dus gebruiksgemak een rol speelt. De ultieme test was voor mij een zaterdagochtend met prachtige kleuren en licht. Filters en tegenlicht is dan dé uitdaging en ik kan zeggen; "wauw!". Wat doet dat glas het goed zeg. De Canon 16-35mm f/4 L kan fraaie diffractie-sterren produceren, maar met resin-filters lijken deze soms te breken en veel flare te geven, in mijn geval ook mede veroorzaakt door intensief gebruiken en in het begin misschien zelfs wel door het ontbreken van een goed opbergsysteem. Dus niet 100% frisse en krasvrije filters.

Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 5

Mooi neutraal van kleur

Met de Benro's die dus nog gloedje nieuw zijn (geen krasjes of vlekjes) heb ik hier geen enkel moment last van. De onderstaande foto is daarvan wat mij betreft het bewijs, dus puik glas wat je voor je lens schuift. Dan tenslotte de kleuren. Als je de filters enkelvoudig gebruikt, dus alleen een reversed of een hard grad helemaal prima. Resin op resin is een no-go weet ik uit ervaring, dus de ultieme test voor mij is dan wat doen de HD glasfilters op HD glasfilters. Dit heb ik alleen kunnen doen door de reversed en hard grad met een ND16 4 stops filter en ND64 6 stops filter te combineren. Wat me daar direct bij opvalt is dat waar de Lee little stopper erg blauw uitslaat, ik de Benro’s erg mooi neutraal van kleur blijf vinden. Ik heb geen kleurzweem kunnen ontdekken, dit zit dus ook wel snor lijkt me.

Een gebruiksimpressie van de Benro filters - 6

Conclusie

Na twee keer gebruiken durf ik eerlijk te stellen dat ik best mijn 84.5mm ND4 hard- en reversed grads zou willen inruilen voor de Benro’s. Vooral omdat ik veelvuldig tegenlicht-opnames fotografeer. Ook passen ze perfect in mijn Lee houder. Maar doorslaggevend is daarbij wel de prijs. Als ik die in overweging neem en zie wat een enkel filter kost, dan besef ik dat je dan niet eventjes een paar filters aanschaft. Ook gezien mijn eigen ervaring met filters, zul je met deze glazen filters extra voorzichtig moet zijn in het gebruik. Van Benro ontving ik inmiddels een reversed grad ND0.9 die ik aankomende periode wat langer zal gebruiken, zodat ik hier een duidelijke uitspraak over duurzaamheid en kwaliteit kan doen. Kortom: kwaliteit ten top en wordt vervolgd...

Voordelen

  • Mooi kleurneutraal
  • Glasfilters met perfecte werking in tegenlicht
  • Verpakking, pouches, kwaliteitsgevoel
  • Geen speciale groothoekring nodig

Nadelen

  • Onhandige filterhouder
  • Stroeve plaatsing filters
  • Glad qua vasthouden

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.