Tips en inspiratie

Landschapsfotografie in Extremadura

5 jaar geleden

Extremadura zullen de meeste mensen denken? Extremadura is bijna net zo groot als Nederland en heeft maar 1,1 miljoen inwoners. Het is één van de meest authentiek gebleven regio's in Spanje. En daardoor een fantastisch gebied voor natuur- en cultuurliefhebbers, ver weg van het massatoerisme. Het landschap van Extremadura laat zich het best omschrijven als een glooiend heuvellandschap.

Afgelopen september ben ik vijf dagen op fotoreis geweest in het plaatsje Cases del Monte. Een klein gehucht op 950 meter hoogte. Om deze streek te bezoeken zou ik wel aanraden om in het voorjaar te gaan want in september is alles erg droog en het waterniveau is op de meeste locaties dan erg laag. In de zomer is het er erg warm en in de winter is kun je er zelfs skiën. Door het smelten van de sneeuw zijn in het voorjaar de mooie locaties weer gevuld met water zoals de stuwmeren en rivieren. In Nederland ben ik al begonnen om locaties te vinden, wat erg belangrijk is voordat je op reis gaat. Voor sommigen spreekt het vanzelf maar je hoort toch nog heel vaak dat mensen niet goed voorbereid op reis gaan. Daardoor haal je niet het maximale uit je fotoreis wat zeker geldt in zo'n groot gebied waar je toch al snel anderhalf uur moet rijden om op een locatie te komen. Vaak op wegen waar je niemand tegenkomt behalve af en toe een koe of een schaap.

Landschapsfotografie in Extremadura - 1

Van CameraNU.nl heb ik een aantal filters van Benro meegekregen om deze op reis uit te proberen. Zelf werk ik al een aantal jaar met LEE filters. Op de onderstaande foto zijn de volgende filters te zien van het 100mm-systeem:

Landschapsfotografie in Extremadura - 2

Het Benro filtersysteem

In vergelijking met Lee ben ik zeer te spreken over het Benro filtersysteem. De houder is degelijk en zit door middel van een schroefsysteem geborgd aan het objectief waardoor de houder er niet van af kan vallen. In de houder kan door middel van een bevestigingsring een polarisatiefilter geplaatst worden die makkelijk te draaien is aan de achterkant van de filterhouder. De verloopfilters zijn van glas waardoor er minder kans is op krassen tijdens het schoonmaken. Mijn verloopfilters van LEE hebben inmiddels best veel krasjes doordat de filters van zachter materiaal zijn gemaakt waardoor ze kwetsbaarder zijn. De filters van Benro zijn ook makkelijk schoon te maken, zelfs zonder lensvloeistof. De filters hebben nagenoeg geen kleurzweem in tegenstelling tot sommige andere filtersystemen. De filters kunnen in het bijpassend heuptasje meegenomen worden.

Landschapsfotografie in Extremadura - 3

Het stuwmeer van Granadilla

De eerste locatie was het stuwmeer van Granadilla. Een tip die ik kreeg van een local. De rit was 26 kilometer. Gelukkig had ik ruim de tijd genomen om voor zonsondergang op deze locatie aanwezig te zijn. Dat was ook wel nodig gezien daar het laatste stuk een onverharde weg was met diepe kuilen waardoor het toch nog anderhalf uur rijden was. Door de bergen verdwijnt de zon eerder. Dit zijn allemaal aandachtspunten om rekening mee te houden om het optimale uit je reis te halen. De foto heb ik gemaakt met een groothoeklens waardoor de bergen op de achtergrond vrij klein lijken. Met een telelens kun je meer inzoomen op de bergen waardoor er weer een heel ander beeld ontstaat. Zelf heb ik er voor gekozen om een groothoeklens te gebruiken zodat ik meer overzicht van het gebied kan weergeven. Deze avond was het windstil waardoor ik de Benro ND64 (6 stops) filter kon gebruiken om te fotograferen met een lange sluitertijd.

Het meer is door het gebruik van een lange sluitertijd net een spiegel waar de kleuren van de lucht mooi in reflecteren. Bekijk goed per situatie of het fotograferen met een lange sluitertijd een meerwaarde geeft aan een foto. Zelf vind ik het niet mooi als er bijvoorbeeld beweging in de bomen zit of in andere bewegende objecten. Het kan wel maar dan zal je met meerdere opnames handmatig in Photoshop de beelden moeten samenvoegen. Je kan eerst een opname maken zonder filter (eventueel met een hogere ISO-waarde) om te zorgen dat de sluitertijd korter wordt en daarmee voorkom je bewegende delen in je opname. Vervolgens maak je een opname met het filter en combineer dan de afbeeldingen in Photoshop. Voordat de zon achter de bergen verdween heb ik de Benro GND8 (0.9) Reverse gebruikt om de zon mooi in balans te brengen met de rest van de lucht. Het Reverse grijsverloopfilter is gemaakt om de zonsondergang te fotograferen waarbij het filter van lichtgrijs naar donkergrijs verloopt en vervolgens weer naar lichtgrijs waardoor de zon met het harde tegenlicht in balans kan worden gebracht.

Landschapsfotografie in Extremadura - 4
Landschapsfotografie in Extremadura - 5

El Melero Meander

Na een lange route van twee uur kwam ik bij een van de meest beroemde spots in Extremadura aan..., El Melero Meander bij het plaatsje Riomalo de Abajo. Ik kwam er voor een zonsondergang maar de zon stond verkeerd om een mooi beeld te maken. Ik roep altijd van “bereid je locatie goed voor en verken het gebied met daglicht”. Door tijdgebrek was het dit keer niet mogelijk. Door de droogte stond de rivier droog, maar in het voorjaar is deze gevuld met vers bergwater. Daar aangekomen kom je op een standaard uitkijkpunt. Zelf vind ik dat niet zo spannend, dus ben ik opzoek gegaan naar een meer interessante spot.

Na wat klimwerk had ik mijn plek gevonden en ben gaan fotograferen waarbij ik gebruik heb gemaakt van het Benro GND4 (0.6) zacht verloopfilter en het polarisatiefilter voor meer contrast in de foto en het water te voorzien van een mooie reflectie. Een zacht verloopfilter kan je het beste gebruiken als er geen strakke horizon is. Bij een foto met een zonsondergang bij het strand kun je beter gebruik maken van een een hard verloopfilter. Bijvoorbeeld de Benro GND16 (1.2) Hard waarbij je het verloop precies op de horizon plaatst.

Landschapsfotografie in Extremadura - 6

Nationaal park Monfragüe

Het laatste gebied dat ik bezocht heb is het nationaal park Monfragüe, een supermooi gebied met een oppervlak van zo’n 10x30 km. Het gebied is één van de belangrijkste roofvogelgebieden van Europa, een absolute aanrader voor vogelliefhebbers. In de middag ben ik richting het park gereden om het gebied te verkennen voor de zonsondergang. Boven op de berg is het uitkijkpunt Castillo de Monfragüe waarbij je kan genieten van een fantastisch uitzicht. De locatie voor de zonsondergang had ik al snel gevonden en kon tot die tijd genieten van de natuur en de roofvogels. Fotograferen is niet alleen door de zoeker kijken maar ook genieten en het observeren van de omgeving. Je leert hierdoor ook om andere of betere composities te maken.

Gebruik verschillende objectieven en filters

Probeer verschillende lenzen te gebruiken want ik betrap mezelf er vaak op dat mijn telelens in de tas blijft liggen terwijl je ook met landschappen mooie composities kan maken met een 70-200mm lens. Filters geven absoluut een meerwaarde aan je foto waarmee je verschillende effecten kunt bereiken. Je kan ze inzetten om een mooie balans te krijgen tussen de lucht en de voorgrond of om ze creatief in te zetten bij lange sluitertijden. Met een polarisatiefilter kan je vervelende reflecties weghalen en het contrast verhogen.

Bespaar niet op een grijsfilter

Er zijn veel verschillende soorten grijsfilters in diverse prijsklassen, bespaar hier niet op! Helaas zijn de duurdere filtersystemen ook de beste. Deze filters hebben minder kleurzwemen en de scherpte van de foto blijft dan behouden. Hieronder nog een aantal vragen die helpen bij het aanschaffen van een filtersysteem wat voor jou geschikt kan zijn:

  • Waar wil je de filters voor gebruiken?
  • Wat fotografeer je het meest?
  • Welk objectief gebruik je?
  • Welke effecten wil je creëren?
  • Wat is je budget?

Auteur

Dennis Polman

Autodidact Dennis Polman werkt onder het alias Dennisart Fotografie en voert de basis van het kunstschilderen door in zijn fotografie. Hij is eerst begonnen met beeldbewerking en is nu allround fotograaf. Zijn specialisaties zijn nu HDR-fotografie, stadsgezichten, avondfotografie, landschappen en interieur- en exterieur fotografie. Ook beeldbewerking speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn werk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.