De hertenbronst fotograferen

Jan Vermeer
7 jaar geleden

In september raken de mannelijke herten in vervoering van de dames. De edelhertenbronst is aangebroken! Natuurfotografen gaan weer helemaal los in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wie een beetje natuur fotografeert, en vooral dieren, weet dat de Wildbaanweg de beste plek is om edelherten te fotograferen.

Doorzettingsvermogen

Om dieren voor de lens te krijgen moet je als fotograaf naast veel tijd ook veel doorzettingsvermogen hebben. Vaak eropuit gaan voor nacht en ontij is meestal de enige manier om het verborgen leven van de ontwakende natuur mee te maken. Jaren geleden was het niet makkelijk om edelherten te fotograferen. Veel gebieden waren lastig toegankelijk en het was meestal niet toegestaan om een schuilhut te plaatsen...

De hertenbronst fotograferen - 2

Afgesloten gebieden?

In de bronsttijd van de herten – de paartijd – zijn nog steeds grote gebieden afgesloten om de rust voor de dieren te garanderen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen waardoor het voor iedereen mogelijk is om getuige te zijn van de hertenbronst. Je kunt in de Oostvaardersplassen excursies boeken bij Staatbosbeheer, maar het is makkelijker een bezoek te brengen aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Overweeg een jaarkaart

Bij één van de drie ingangen - Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen - koop je een kaartje voor het Park als je niet al online een kaartje hebt gekocht. Ben je van plan om er meerdere keren naartoe te gaan, dan is een jaarkaart een betere keus. Met een onbeperkte toegangskaart is een bezoek tijdens een zeldzame sneeuwdag later in het jaar een must. De bronsttijd duurt de hele maand september en ook in De Hoge Veluwe zijn er gebieden niet toegankelijk. Dat is geen enkele belemmering, want herten fotograferen is hier net zo makkelijk als het kopen van een camera.

Eén avond is eigenlijk te weinig

Rij met de auto - of pak bij de ingang een van de gratis fietsen – naar de locatie. De beroemde Wildbaanweg ligt redelijk in het midden van het park, via de kaart of het navigatiesysteem vind je dat heel eenvoudig. Het kan niet missen, zodra je in de buurt komt zie je vanzelf de eerste auto’s langs de weg staan. Er zijn meerdere plekken, veldje 1 en 2 en sinds een paar jaar veld 3. Het is en blijft natuur, dus de ene avond is het op veldje 1 beter dan op veldje 2. Eigenlijk is één avond te weinig en kun je het beste een aantal keer teruggaan om de kans op die ene topfoto te vergroten. Parkeren doe je langs de weg op de daarvoor bestemde stroken. Is het druk, dan parkeer je verderop.

Kom niet te laat

Het speciale hertenwereldje ontdek je het beste door met medefotografen te chatten, in dit geval live in het veld. Als je laat komt is de kans groot dat er geen goede plek meer voor je statief is. Sommige diehards staan hier al vanaf een uur of één à twee. Sommigen nemen speciaal vakantie om maar niets te missen van het spektakel. Ga je rond een uur of vier het park in, dan ben je in principe op tijd. Tegen de avond komen de hinden als eerste op de voerakkers af. Dat zijn redelijk groene veldjes die mals gras bieden en wat verstrooide appeltjes. De stoere mannen zijn ook direct present met hun roedel. Een sterk hert heeft veel vrouwtjes, een jong of minder sterk dier loopt er wat omheen en wacht zijn kans af. Dit zijn bij uitstek dé momenten om te scoren met je camera.

De hertenbronst fotograferen - 4

De ultieme foto kost tijd

Met een telelens van 150-600mm of een vaste prime van 500mm of 600mm kun je hier de mooiste foto’s maken. Ultieme foto’s kosten ook hier tijd. Een gevecht tussen twee herten komt weinig voor en je moet nét bij het goede veldje staan. Sta je precies goed, dan krijg je het mooiste natuurspektakel van het jaar zomaar in beeld. Locatie drie ligt verder weg; dit is het Reemsterveld. Daar is het wat moeilijker, omdat het wild verder weg blijft. Het mooie op deze plek is het tegenlicht. Is het een fraaie avond, dan ga je helemaal uit je dak met silhouetfoto’s!

Wat neem je mee?

  • Camera
  • Flinke telelens
  • Statief
  • Eventueel afstandsbediening
  • Koffie / thee / eten (er is geen catering)
  • Stoeltje
  • Géén camouflagekleding

Auteur

Jan Vermeer

Jan Vermeer is ruim vijftien jaar fulltime professioneel fotograaf. De natuur is zijn grootste inspiratiebron. Hij is dan ook veelvuldig te vinden in zijn 'grote achtertuin' de Veluwe. De laatste jaren heeft Jan de poolgebieden intensief bezocht. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften zoals Panda, National Geographic en KLM Holland Herald.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.