Is de Panasonic GH5 systeemcamera dé allround filmcamera van 2017?

Ronny Brouwers
5 jaar geleden

De Lumix DMC-GH5 is het nieuwe paradepaardje van Panasonic en de opvolger van zijn succesvolle voorganger, namelijk de GH4. Met een nieuwe 20 megapixel sensor, snellere processor, dubbele UHS-II SD-kaartsloten, 4K-video tot 60p, 10-bits interne video-opname, 180fps slow-motion en nog veel meer, is de Panasonic GH5 welverdiend aanvoerder van deze serie. De GH-serie heeft naam gemaakt onder videoproducenten en filmmakers. Ook voor de nieuwe GH5 blijkt dit opnieuw de doelgroep. Fotografen worden niet buitengesloten, maar de videofuncties maken dit dé hybride camera voor zowel opkomende als ervaren filmmakers. En na maandenlang wachten was het eindelijk zover. Ik mocht aan de slag met dit pareltje. De GH5 is inmiddels mijn standaard reiscamera en deel hier graag mijn ervaringen met jullie!

De Panasonic GH5 als allround filmcamera - 1

De GH5 aan de buitenkant

Kijk je snel naar buitenkant dan merk je dat de Panasonic veel lijkt op zijn voorganger. De GH5 is gemaakt van magnesiumlegering wat de camera bijzonder duurzaam maakt en hij is bestendig tegen stof, vocht en temperaturen tot -10 graden Celsius. De GH5 heeft de volgende bekabelde aansluitingen: een HDMI-poort, een USB-C aansluiting (USB 3.1), een 3.5mm audio-in voor een externe microfoon, een 3.5mm audio-out voor een koptelefoon en een 2.5mm bekabelde remote aansluiting.

De ingebouwde flitser is dit keer weggelaten vanuit het oogpunt dat gebruikers van deze functie liever werken met een externe flitser voor een meer professionele en natuurlijke look. Daarnaast vind je dezelfde batterij-aansluiting als de GH4 met verbeterde levensduur dankzij de 'safe-mode'. Een andere nieuwe feature op de GH5 is het dubbele SD-kaartslot voor bijvoorbeeld een back-up of het splitsen van foto- en videobestanden. Geloof mij, heel erg handig!

De Panasonic GH5 als allround filmcamera - 2
De Panasonic GH5 als allround filmcamera - 3

De GH5 als vlogcamera

We kunnen er niet meer omheen, vloggen is een trend. Beautyvloggers, prankvloggers of reisvloggers, noem ze maar op. We hebben allemaal weleens dit soort video’s voorbij zien komen. Maak jij dit soort video’s of heb je de ambitie om dit te gaan doen? Dan kan de Lumix GH5 dé perfecte keuze zijn. Met unieke features zoals het klap-scherm kun je jezelf eenvoudig in frame krijgen en de 5-assige stabilisatie zorgt voor indrukwekkende beelden. Uiteraard zijn er kleinere oplossingen zoals de compacte Panasonic DMC-LX15 camera. Het is dan ook de afweging die je maakt: beeldkwaliteit versus draagbaarheid. Beide camera’s doen het geweldig, maar eerlijk is eerlijk, de GH5 is de camera die je van je stoel zal blazen!

Slowmotion mogelijkheden

Met de komst van de GH5 is er nu de mogelijkheid om tot maximaal 180 frames per seconde te filmen in Full HD. Dit betekent dat je de beelden tot 7.5x kan vertragen. Ideaal voor bijvoorbeeld actie-sport of natuurbeelden. Ook is er de optie om 60fps in 4K te filmen. Een absolute 'game-changer' wat betreft slow-motion mogelijkheden in dit prijssegment.

Beeldstabilisatie

De GH5 heeft 5-assige IBIS, wat betekent dat het automatisch beelden kan stabiliseren. Deze functie is uitermate handig voor lenzen die geen stabilisatie hebben ingebouwd. Veel cinema-lenzen zijn bijvoorbeeld niet voorzien van stabilisatie en worden volledig handmatig bediend. Dit is voor mij baanbrekend, want dat betekent dat ik hoge kwaliteit primes kan gebruiken voor handwerk en ik hoef niet meer te allen tijde een statief of gimbal mee te nemen. De kwaliteit van de stabilisatie in de GH5 is simpelweg fenomenaal. Wanneer ik de IBIS vergelijk met bijvoorbeeld de Sony A6500 of A7S II, dan steekt de GH5 er echt met kop en schouders bovenuit. Well done Panasonic!

4K 4:2:2 10-bit

De Lumix GH5 is ’s werelds eerste systeemcamera die 4K 10-bit 4:2:2 in 30fps op SD kan opnemen. Dit zorgt voor extra kleurdiepte en mogelijkheden in het nabewerken van de beelden.

6K- en 4K-foto's

Door gebruik te maken van de video-functies van de Panasonic DMC-GH5 systeemcamera, zijn er nog een drie opties voor snelle foto opnamen. Bij dertig frames per seconde:

  • Burst: Met deze modus kun je continu opnemen, ideaal voor gevallen waarin je een snel frame nodig hebt om het beste moment vast te leggen.
  • Pre-Burst: Deze modus gebruik je als je niet zeker bent van het kritieke moment om op de opnameknop te drukken. De camera maakt één seconde voor en één seconde na het indrukken van de opnameknop opnames. Hierbij heb je 60 frames om uit te kiezen.
  • Burst (S/S): Deze modus volgt het video-opnameproces het dichtst en geeft je de mogelijkheid om je video af te spelen, op het gekozen moment te pauzeren en de opnameknop te gebruiken om een gekozen frame van de video te markeren en op te slaan als een individuele 8 of 18 megapixel frame.

Aan de slag

Na al deze info lijkt het mij tijd om met wat echte videobeelden te komen. Deze maand heb ik de camera meegenomen naar Bali Indonesië, waar ik in opdracht van diverse resorts opnames heb gemaakt. Bij het maken van de onderstaande film compilatie heb ik gebruik gemaakt van de Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm lens en de Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm lens.

Conclusie

Na de succesvolle introductie van de Panasonic Lumix GH4, was de lat gelegd. Panasonic heeft drie jaar ontzettend hard gewerkt aan de ontwikkeling van de GH5, met naar mijn mening veel succes. Ze hebben het opnieuw voor elkaar gekregen en laten zij een hoop concurrenten achter zich. Er zijn namelijk op dit moment van schrijven weinig andere systeemcamera’s beschikbaar die zoveel functies en kwaliteit leveren op hetzelfde prijsniveau als de nieuwe Panasonic GH5. Van eenvoudige video’s tot volwaardige filmproducties, de DMC-GH5 is een uitstekende camera met ontzettend veel mogelijkheden. De beeldkwaliteit, de draagbaarheid en de geplande verbeteringen via firmware-upgrades later dit jaar maken dit voor mij dé ideale hybride filmcamera van 2017 in zijn prijsklasse! Ik geef 'm een dikke negen!

Auteur

Ronny Brouwers

Ronny Brouwers, oprichter van DroneHeroes, is een gepassioneerd drone piloot en reisfotograaf. Met een rugtas vol innovatieve apparatuur reist hij de wereld rond op zoek naar de mooiste plekjes en nieuwe perspectieven. Volg deze indrukwekkende avonturen via zijn Instagram account.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.