Hoe kun je foto's maken tijdens kerst evenementen?

Helen Kragt
6 jaar geleden

In december zijn er verschillende kerstevenementen waarbij steden terug in de tijd gaan. Als wij dan teruggaan in de tijd naar 1900, gaan we naar een tijd waarin gewerkt werd, kinderen naar school gingen en feestelijkheden werden gevierd. Een tijd net als nu, maar dan een beetje anders.

De steden vormen met hun vele monumentale panden en steegjes het ultieme decor voor zo'n evenement, waarbij de kerst rond 1900 echt tot leven komt. Een wandeling met je camera door steegjes en langs pleintjes, waarbij bewoners en ondernemers in de oorspronkelijke klederdrachten op iedere straathoek oude ambachten laten zien. Je kunt dan denken aan: elegant geklede dames, vissers die hun netten boeten, boeren in hun werkkleding, schoffies op klompen, meisjes in hun kanten jurkjes en hoefsmeden die paarden beslaan. Je kunt ze zomaar tegenkomen. Een geweldig evenement om als fotograaf op pad te gaan.

Foto's maken tijdens kerst evenementen - 1

Overdag of 's avonds fotograferen?

Het liefst ga ik overdag op pad. Je kunt in de avond prachtige plaatjes schieten, maar door de drukte, bewegingen en het weinige licht wordt het alleen maar moeilijker om een mooie foto te maken. Het voordeel van overdag gaan is dat het rustiger is en dat je dan ook met een camera vanaf een statief kunt werken. Daarnaast heb je minder snel last van bewegingsonscherpte omdat je overdag minder lange sluitertijden hoeft te gebruiken. Als er 's avonds heel veel mensen rondlopen, dan heb je weinig ruimte voor het maken van foto's en werken vanaf een statief is dan vrijwel onmogelijk.

Foto's maken tijdens kerst evenementen - 2

Welke instellingen gebruik ik?

Ik ben in bezit van twee lenzen: de 18-105mm en de 55-200mm. Ik heb ze altijd bij me. Het liefst gebruik mijn 55-200mm telelens , omdat ik veel met scherptediepte werk. Ik probeer dan op een afstandje te staan, waardoor ik veel meer kan inzoomen. Daardoor komt het onderwerp meer naar voren en wordt de achtergrond wat waziger. Hoe verder je camera van het onderwerp af is, hoe onscherper de achtergrond. Ga dus liever verder weg staan en zoom in om je onderwerp dichterbij te halen, dan dichtbij staan om de foto te maken. Als bijkomend voordeel hebben de mensen minder snel door dat je aan het fotograferen bent.

De sluitertijd zet ik wel wat sneller, omdat er veel bewegingen kunnen zijn van bijvoorbeeld kinderen en dieren. Kinderen en dieren zijn niet de makkelijkste onderwerpen om te fotograferen. De meest voorkomende oorzaak dat bijvoorbeeld kinderen niet scherp op de foto komen, heeft te maken met de sluitertijd. De sluitertijd geeft simpelweg aan hoe snel de foto gemaakt wordt. Indien de bewegende onderwerpen nog niet scherp zijn, dan moet je de sluitertijd dus nog iets sneller maken. Je wilt een bezigheid/spel toch scherp kunnen vastleggen. Bij kinderen is het wel het leukste om te fotograferen op ooghoogte.

Foto's maken tijdens kerst evenementen - 3

Rekening houden met de achtergrond

Let ook op de achtergrond van je foto. De achtergrond beslaat meestal een groot deel hiervan. Zorg er dan voor dat die achtergrond niet rommelig of druk is. Bij zo’n evenement kan dit lastig zijn. Even een stapje opzij kan al een heel verschil betekenen. Je kunt jezelf afvragen of het iets toevoegt aan de foto. Is het antwoord nee, dan leidt het alleen maar af van het onderwerp. Bomen, rook, lucht en bezoekers zijn dan een paar voorbeelden waar je dan op moet letten. Ga op zoek naar een mooi moment. Dit kan een emotie of bezigheid zijn van een persoon of dier. Maak de foto dan onverwachts. Het maken van een onverwachte foto is het mooist en probeer het onderwerp niet af te leiden.

Foto's maken tijdens kerst evenementen - 4

Foto's nabewerken

Na het maken van verschillende foto's ga ik ze bewerken met het programma Adobe Photoshop Lightroom. De foto's maak ik dan wat meer helder, waardoor er meer details naar voren komen. Ik zet de kleurtemperatuur wat lager, waardoor de foto een blauwe gloed krijgt. Daarna pas ik de belichting aan, zodat het wat donkerder wordt. De foto's die ik heb gemaakt zijn overdag genomen en ik heb het nu zo aangepast dat het lijkt alsof de foto’s ‘s avonds zijn genomen. Ook kun je dan nog extra lichtbolletjes toevoegen. Je krijgt dan een andere sfeer.

Lichtbolletjes toevoegen

De lichtbolletjes kun je toevoegen door op het aanpassingspenseel te klikken. Daarna klik je op belichting. Je kunt nu je penseel gebruiken. Verander de grootte van het penseel naar wat jij wilt gebruiken. Dit kun je aanpassen onder het kopje penseelgrootte of door op de sneltoetsen [ en ] te drukken op je toetsenbord. Bij belichting kun je de felheid van het lichtbolletje of de lichtbolletje instellen. Ga dan terug naar je foto en klik op het plekje waar jij het allemaal wil hebben. Je zou ook nog de kleur van je penseel kunnen veranderen door op de kleur te klikken. Dit staat onderaan je aanpassingspenseel lijst. Je kunt het bijvoorbeeld een warme gele gloed geven, zodat het wat meer een kleur krijgt van een brandende kaars.

Hierboven kun je goed zien wat het bewerken van een foto kan doen. De ene foto is onbewerkt, de andere is zo bewerkt alsof de foto 's avonds is gemaakt. De EXIF van de foto is ISO2200 op 200mm met f/5.6 en 1/1000e seconde.

Kort samengevat

  • Ga overdag, dan is het rustiger doordat er minder mensen zijn
  • Fotografeer met een telelens voor een rustige achtergrond
  • Zet de sluitertijd wat sneller om beweging te 'bevriezen'
  • Fotografeer het liefste kinderen op ooghoogte
  • Let altijd goed op wat er in de achtergrond gebeurd
  • Ga op zoek naar mooie momenten
  • Wees voorbereid op onverwachte momenten
  • Geef je foto's eventueel extra sfeer met nabewerking
Foto's maken tijdens kerst evenementen - 5

Wil je graag foto’s maken in een oude sfeer met de technieken en camera’s van nu? Dan is het zeker een aanrader om eens naar zo'n evenement te gaan. Het is ook meteen een fantastisch moment om alvast in de kerstsfeer te komen!

Evenementen in december

Auteur

Helen Kragt

Voor Helen is fotograferen een hobby waar nog steeds veel in te leren is. Ze is zich aan het verdiepen in het maken van foto's in de oude stijl, want ze vind het mooi als een foto een verhaal kan vertellen én een stukje geschiedenis meegeeft. Helen werkt met een spiegelreflexcamera van Nikon, de D7200.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.