De Sony A7 R III vs de Sony A7 R II

Michel Klooster
6 jaar geleden

Begin dit jaar stond ik voor de keuze: de Canon EOS 5D Mark IV spiegelreflexcamera of de Sony A7 R II systeemcamera kopen. Ik heb toen de keuze gemaakt om in een (voor mij) nieuw kamp te gaan kijken. Al snel raakte ik gewend aan dit kleine wondertje en betrapte ik mezelf erop dat deze camera toch wel heel erg prettig is om mee te werken. Tegelijkertijd had ik ook een paar verbeterpuntjes, die vast en zeker in de nieuwe versie aangepakt zouden worden. Desalniettemin kwam er elke keer weer een grote glimlach op mijn gezicht als ik zag wat voor kwaliteit er uit de A7 R II kwam. Toen ik hoorde dat de Sony A7 R III werd aangekondigd, heb ik 'm direct besteld, omdat ik wist dat ik deze camera wilde hebben. Zonder dat er details bekend waren, kon het niet anders dat deze camera een nog grotere glimlach op mijn gezicht zou toveren. Inmiddels heb ik de Sony A7 R III bijna een maand in mijn bezit en ik wil graag mijn bevindingen delen. Want waarom zou je de A7 R III kopen in plaats van de A7 R II systeemcamera?

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 1

1: Het dynamische bereik

Voor mij is het dynamisch bereik één van de belangrijkste reden geweest dat ik de A7 R II heb gekocht. Maar wat is dynamisch bereik? Het dynamische bereik is het totale gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven. Wat daarbuiten valt, wordt wit respectievelijk zwart zonder enige doortekening. Hoe groter het dynamisch bereik van je sensor, hoe groter het contrast is dat je kunt vastleggen in één opname. Denk aan de uitgebeten stukken lucht bij bijvoorbeeld een zonsondergang, dit ken je vast wel. De Sony A7 R II heeft 14.4 stops dynamisch bereik en de Sony A7 R III zelfs vijftien stops. Dit is meer dan de Canon EOS 5D Mark IV met 13.6 stops bereik.

2: Twee geheugenslots

Je hebt de hele dag gelopen, liggend en misschien zelfs wel kruipend gefotografeerd. Het wil natuurlijk wel eens voorkomen dat een geheugenkaartje het begeeft. Het is en blijft elektronica en dat kan wel eens stuk gaan. Nu is het mooie dat in de nieuwe Sony twee geheugenslots zitten. Je kan er dus voor kiezen dat de camera dezelfde informatie ook naar het tweede slot schrijft. Een extra back-up voor misschien wel jouw once-in-a-lifetime foto. Ook kun je ervoor kiezen dat als één kaart vol is dat deze automatisch schakelt naar het tweede slot. Het nadeel is alleen dat het tweede slot UHS-1 is in plaats van USH-II. Een stukje langzamer dus.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 2

3: Langere accuduur

De A7 R II stond erom bekend dat de accu erg snel leeg ging. Ik denk dat ik maximaal 250 foto’s maakte met één batterij. De batterij die in de A7 R III zit heeft een capaciteit die twee keer zo groot is. Waar ik eerder me zorgen zou maken als ik nog maar 40% met mijn laatste batterij had, durf ik nu gerust de deur uit te gaan als ik er nog maar 40% op heb staan. Een grote verbetering!

4: Een snellere opstarttijd

Ook al zit er in beide camera’s dezelfde sensor, toch heeft Sony de nieuwste een flinke update gegeven. De LSI-chip kan de data twee keer zo snel uitlezen. Het duurde namelijk wel even als ik de Sony A7 R II aanzette, maar bij de A7 R III kun je bijna instant fotograferen als je de camera aanzet.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 3

6: Betere autofocus

Eigenlijk vond ik de autofocus al erg prettig van de A7 R II. Maar de autofocus van de A7 R III is simpelweg fantastisch. Ikzelf gebruik een Metabones adapter om mijn Canon lenzen te gebruiken op de Sony. Ik merkte bij de A7 R II dat hij zo nu en dan wel eens moeite had met focussen in moeilijke contrast situaties. Beide camera’s hebben 399 fase-detectiepunten. De upgrade zit hem in het contrast-detectiesysteem. De A7 R II heeft 25 contrastpunten en de A7 R III heeft 425 contrast-detectiepunten. Ik ben nog niet in een situatie geweest dat de camera niet goed kon focussen. Ik merk hier echt een duidelijk verschil tussen de twee camera's. Tevens is de mogelijkheid voor gezichtsdetectie ook duidelijk verbeterd. De A7 R II had dit al, maar de A7 R III lijkt hier minder moeite mee te hebben dan zijn voorganger.

7: Hogere resolutie viewfinder en een LCD-scherm met touchfunctie

Ook al verandert je uiteindelijke foto niet, toch is het wel prettig om goed te kunnen kijken hoe deze eruit komt te zien. Het grote voordeel van een systeemcamera is dat je de gemaakte foto in je viewfinder kan bekijken. Als het zonnig is kun je op een LCD-scherm moeilijk beoordelen hoe de foto eruit ziet. Met een systeemcamera kijk je gewoon in de viewfinder, waar je het wel heel duidelijk ziet. Ook een leuke upgrade: 3686K als resolutie tegenover 2359K. Ik merk dat ik met deze camera vaak het LCD-scherm gebruik tijdens het foto’s maken waarbij ik met een spiegelreflex altijd door de zoeker kijk. Het touchscreen wat is toegevoegd werkt alleen maar voor de autofocus en niet voor de bediening van de menu's.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 4

8: Pixel Shift

Een gimmick of niet? Ik heb het eerlijk gezegd nog niet getest, maar het staat wel hoog op mijn lijstje. Pixel Shift is een techniek die Sony nu toepast op de A7 R III camera. Wat doet het precies? Pixel Shift maakt vier foto’s achter elkaar en zorgt met de externe software ervoor dat deze foto`s worden samengevoegd tot één foto met vier keer zoveel details. De sensor schuift één pixel op, maakt een foto en schuift weer een pixel op totdat de sensor als een vierkant is rond geweest. Zo is er voor elke pixel vier keer zoveel informatie beschikbaar. Dat zorgt voor een uitermate gedetailleerde foto. Het probleem is echter dat er dus geen beweging mogelijk is in de foto, anders krijg je artefacten. Ik zie het als een gemiste kans dat dit niet in de camera mogelijk is en alleen met externe software. Er zijn andere merken die hier wel een oplossing voor hebben, zelfs als er wel beweging in de foto aanwezig is. Wellicht komt Sony hier nog met een update voor. Ik heb al wel voorbeelden gezien met Pixel Shift en de kwaliteit is echt indrukwekkend! Een mooie toevoeging voor product- en architectuurfotografie.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 5

9: Joystick

Met de Sony A7 R II vergiste ik me nog wel eens met mijn AF-selectiepunt. Ik draaide per ongeluk niet goed aan het wieltje of ik kreeg in één keer een middelgroot selectiepunt waar ik eigenlijk de kleine wilde gebruiken. Gelukkig heeft de Sony A7 R III een joystick gekregen, zodat je heel erg makkelijk je selectiepunten kunt veranderen zonder dat je loopt te pielen.

10: In-body stabilisatie

Ook dit is verbeterd in de A7 R III. De vijf-assige in-body stabilisatie was met de A7 R II nog 4.5 stops, nu is dit verhoogd naar 5.5 stops. Dit houdt in dat je gerust vanuit de hand kunt werken met lange sluitertijden.

11: ISO-waarden

Waar ik mij met de vorige versie beperkte tot maximaal ISO 6400 wat zeker nog bruikbaar was, moet ik nu zeggen dat ISO 12.800 nog hele knappe plaatjes maakt. Mocht ik in de situatie komen dat dit een noodzaak is, zal ik dat zeker gebruiken. Dit zullen vooral trouwerijen zijn. De foto hieronder is een 100% crop van de foto hierboven, gemaakt op ISO 12.800.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 6

Conclusie

Ik beperk me in deze review vooral tot de redenen waar ik de camera voor gebruik en hoe mijn ervaring met deze camera op dit moment is. De mogelijkheden met betrekking tot filmen neem ik hier niet in mee. Uiteraard is nog niet alles aan bod gekomen, maar omdat ik deze camera niet overal voor gebruik heb ik ook nog niet alles ondervonden.

Nu vragen jullie je misschien af waarom ik hem niet overal voor gebruik? Eigenlijk is de reden heel makkelijk. Ik vind de bestanden te groot om allemaal op te slaan. Tevens is het gebruik van een elektronische zoeker vreemd als je een portretserie maakt voor een familie. Het gaat voor je gevoel allemaal wat langzamer dan met een spiegelreflexcamera. Als we naar beeldkwaliteit kijken is er op dit moment in mijn ogen geen betere camera te koop voor deze prijs als de Sony A7 R III. De vraag is alleen, waar ga je de camera voor gebruiken? Wat voor fotografie doe je ? Wat Sony heeft neergezet is in mijn ogen een veelzijdige camera die in alle situaties uit de voeten kan. Wegens de extreem goede autofocus, het hoge dynamisch bereik en handzaam formaat is dit een perfecte allround camera.

Heb je maar één camera en fotografeer je heel erg veel, houd er dan wel rekening mee dat je een zeer snelle pc nodig hebt om de beelden te bewerken. RAW-bestanden van 42mp vragen om een grote opslag. Als ik een keuze zou moeten maken welke camera op dit moment de beste koop is, dan komt voor mij de Sony A7 R III als grote winnaar uit de bus.

De Sony A7 R III ten opzichte van de A7 R II - 7

De pluspunten van de A7R3 samengevat

 • Een dynamisch bereik van 15 in plaats van 14.4 stops
 • Voorzien van twee geheugenkaartsleuven
 • Accu met een twee keer langere batterijduur
 • Een snellere opstarttijd
 • Verbeterde automatische scherpstelling
 • Heldere viewfinder met een hoge resolutie
 • Focuspunt bepalen met touch-functie op het scherm
 • Pixel Shift voor gedetailleerde foto's
 • Een joystick voor AF-selectiepunten
 • Beeldstabilisatie van 5.5 stops
 • Foto's met hoge ISO-waarden zijn goed bruikbaar

Auteur

Michel Klooster

Michel van der Klooster is in een opwelling begonnen met fotografie. Inmiddels is die passie veranderd in een baan waar hij al jaren van leeft. Hij vind dan ook bijna alles leuk om te doen, maar heeft als sterke kant dat hij creatief kan zijn met de middelen die een omgeving te bieden heeft.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.