Moet je ver weg om mooie foto's te maken?

Robert Riewald
5 jaar geleden

"Wat je van ver haalt, is lekker", zo luidt een bekend spreekwoord. Dat geldt zeker ook voor fotografie. Verre streken zijn verleidelijk door andere landschappen, flora en fauna en niet te vergeten: ander licht. Hier tegenover wil ik een ander spreekwoord stellen: "Het gras aan de overkant is altijd groener." Ik bedoel daarmee dat het inderdaad heel verleidelijk is te kijken naar fotografische mogelijkheden ver weg, maar dat het minstens net zo mooi is om dichter bij huis te fotograferen. En je kunt thuis veel makkelijker technieken oefenen om die vervolgens overal toe te passen. Bovendien kun je de meest ideale omstandigheden afwachten en dán op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 1

Doordacht fotograferen

Overweldigd door datgene wat je ziet op een (verre) reis, heb je de neiging om maar meteen alles vast te leggen wat er voor je lens komt. Het is toch digitaal en een foto meer of minder maakt niet uit. Bovendien: je komt er misschien niet zo snel meer terug. Afgezien van de extra tijd voor nabewerking, denk ik dat die methodiek je uiteindelijk toch beperkt. Doordat je heel erg geconcentreerd bent op één onderdeel, zie je vaak niet wat er om je heen gebeurt en loop je de kans andere mooie zaken te missen.

Vergelijk dat eens met een locatie dicht bij huis die je wilt fotograferen: vaak ga je daar alleen heen als je denkt dat de omstandigheden goed zijn. Het is op je reis daarom aan te raden om eerst even rustig om je heen te kijken wat er gebeurt en welke plek de mooiste compositiemogelijkheden, onder de heersende omstandigheden geeft.

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 2

Wat ga je fotograferen?

Van een fotolocatie in een ver land heb je vaak al voorbeelden gezien (vaak trekken die je naar dat land toe). Het is dan heel verleidelijk om op dezelfde locatie min of meer dezelfde foto te maken. Als voorbeeld het verlaten mijndorpje Kolmanskop in Namibië. De foto van de verschillende deuropeningen is al heel vaak gemaakt. Ik vind het dan juist de kunst iets vast te leggen wat de verlaten, spookachtige sfeer weergeeft én wat ik nog niet vaker gezien heb.

In dit geval heb ik een leeg bad in een kamer vol met zand gebruikt en mijn echtgenote gevraagd te poseren. In een vrij donkere kamer heb ik een hoek opgelicht met een goudkleurig reflectiescherm. Dat gaf in mijn ogen een aparte lichtval waardoor de foto een bijzondere sfeer krijgt. Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: als je de tijd neemt om de sfeer van de locatie te proeven en je dat in foto’s probeert weer te geven, komt het verhaal van de foto veel beter tot uiting.

Houd je ogen open onderweg

Op een verre reis ga je vaak van de ene mooie locatie naar de andere. Vergeet echter niet onderweg je ogen open te houden voor onverwachte momenten. Als voorbeelden twee foto’s onderweg in IJsland: een gat in de zware bewolking waardoor de zon er net even tussendoor kon en een IJslands paard in tegenlicht, onverwacht om de hoek van de weg.

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 5
Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 6

Juiste tijd en plaats

Bijna iedere fotograaf wil graag op de juiste tijd op de juiste plaats zijn om net dat prachtige moment vast te leggen. Voor een deel komt daar geluk bij kijken maar voor een ander deel ook vooral planning en vastberadenheid. Bijna alle locaties (ook in een ver land) kun je van te voren verkennen met behulp van websites en apps, zodat je enigszins voorbereid aankomt.

Niets is echter zo gemakkelijk als in je eigen thuissituatie: je kunt gaan als de omstandigheden je uitkomen! Zo zijn er bijvoorbeeld op Texel maar weinig dagen dat het niet waait. Water als een spiegel is heel uitzonderlijk. Als je een weekje of een paar dagen komt fotograferen, moet je dat maar net treffen. Ik kan gaan als de weersvoorspellingen gunstig zijn en dan de foto maken die ik al een tijd wilde (de wolken werkten ook nog mee)! Zoveel geluk zul je bijna nooit hebben op een verre reis. Denk er bij een panorama overigens aan dat je de instellingen van je camera op handmatig zet. De kans is anders groot dat je toestel de instellingen aanpast en foto’s onderling gaan verschillen. Dat kun je in de nabewerking vaak niet meer goed krijgen.

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 7

Weersomstandigheden

De omstandigheden zijn bijna altijd anders dan je verwacht en je hebt het niet in de hand. Probeer creatief te zijn: ook bij slechte weersomstandigheden kun je hele mooie foto’s maken. Het is verstandig dat dicht bij huis al eens uit te proberen, dan weet je wat je moet doen als je ver weg bent. Zelfs bij regen kun je fotograferen: ik neem altijd een regenhoes en een paraplu mee. Bovendien kunnen de meeste camera’s wel tegen wat spatwater. Vergeet niet je ISO misschien wat op te schroeven en na afloop je spullen weer droog te maken!

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 8

Fotografeer dezelfde plek onder verschillende omstandigheden

Per seizoen en per moment van de dag kan een plek er heel anders uitzien. Prachtig om thuis te oefenen, andere invalshoeken te bedenken, etc. Ter inspiratie vier foto’s van een Texelse schapenboet, in de buurt van Den Hoorn. Dit soort oefeningen vergroot je creativiteit en maakt je als fotograaf veelzijdiger.

Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 9
Moet je ver weg om mooie foto's te maken - 12

Blijf proberen en oefenen

De omstandigheden zijn bijna altijd anders, waar je ook bent. De kunst is om die omstandigheden te overwinnen of juist te benutten om de mooiste foto’s te kunnen maken. Zorg voor een goede voorbereiding en proef bij landschapsfotografie eerst eens de sfeer van een locatie voordat je aan de slag gaat. Je camera beheersen en de juiste instellingen en technieken gebruiken is een nooit eindigend leerproces wat je alleen door heel veel oefenen beter leert beheersen. Dus pak je camera en ga op stap, veel plezier met fotograferen!

Auteur

Robert Riewald

Robert Riewald combineert twee passies: fotograferen en reizen. Zijn favoriete onderwerpen zijn natuur- en landschapsfotografie, hij zoekt altijd de beste locaties en tijdstippen. Technische uitdagingen gaat hij niet uit de weg, fotografie ziet hij als een leerproces dat nooit af is. Zijn kennis deelt hij graag met anderen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.