Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop

Johan van der Wielen
5 jaar geleden

Ik heb al vaker geschreven over het belang van een statief en vooral over mijn liefde voor statieven. Eerder schreef ik zelfs "Een fotograaf zonder statief is als een als een telefoon zonder lader, als een auto zonder benzine of als schip zonder matroos. Misschien een beetje flauw, maar de grap is dat je de lader pas mist als de accu van je telefoon leeg is, evenzo met de benzine van je auto en ook de matroos mis je pas als je hem echt nodig hebt.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 1

En zo is het ook echt met een statief... Zo lang hij op je rugzak vastgebonden bungelt vervloek je hem, zeker als je zo’n degelijk en groot statief hebt als ik. Maar op het moment dat je een panorama wilt maken, wilt gaan werken met lange sluitertijden of je vergaapt aan een heldere sterrenhemel - of zelfs het noorderlicht - is het statief je allerbeste vriend. En dan pas merk je hoe fijn het werken is met een echt goed statief met daarop een betrouwbare statiefkop.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 2
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 3

Een goed huwelijk

Wat vaak wordt vergeten is dat een statief nooit op zichzelf staat. Een goed statief is onlosmakelijk verbonden aan een goede kop. Kop en statief zijn één geheel, ze moeten bij elkaar passen. Maar ze zijn ook los te koop. Het is net als een huwelijk, ze zijn door een bout verbonden en horen bij elkaar. Met elk hun eigen waarde. Een goed statief kan teniet worden gedaan door een niet fijn werkende kop en een geweldige kop kan zijn werk niet doen op een prutsstatief.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 4
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 5

Specificaties versus duurzaamheid

Nu heb ik best wat geworsteld met statiefkoppen. Het probleem was nooit zozeer dat de specificaties niet voldeden of dat het gebruik niet prettig bleek. Maar eigenlijk bleek dat de kop niet de duurzaamheid had om bestand te zijn tegen mijn intensieve gebruik.

Dat een kop een gewicht van 25 kilogram aankan is een opzienbarend feit, maar voor mij is het nóg belangrijker dat hij na een jaar intensief (mis)(ge)bruik nog steeds soepel aanvoelt en geen sporen van slijtage vertoont. Zo heb ik mijn voorgaande kop twee keer teruggebracht, omdat hij na nog geen half jaar mankementen begon te vertonen. Dat zie en voel je niet bij aanschaf, dat merk je (helaas) pas na een tijd van gebruik. Het Sunwayfoto XB-52 balhoofd heeft indrukwekkende specificaties:

  • Weegt 734gr
  • Diameter van 52mm
  • Een hoogte van 92mm
  • Diameter basis van 68mm
  • 60kg maximale belasting

Pas toen ik de specificaties van zijn kleinere broertje, de XB-44, ernaast legde, snapte ik waar de nummering 52 en 44 vandaan kwamen: de diameter. Toch zijn er meerdere koppen van meerdere merken met dergelijke indrukwekkende specificaties. Ik merk dat ik daar niet echt meer van onder de indruk raak. Voor mij is het vooral van belang of hij na zeer intensief gebruik nog steeds zo aanvoelt en werkt als toen hij vers uit de verpakking kwam. Want een kop die tijdens een noorderlicht-beeld omvalt en kapot is wegens strenge vorst, dat wil ik niet nog een keer meemaken. Ik moet ervan op aankunnen!

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 6
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 7

Prijs versus kwaliteit

Als rasechte natuurfotograaf ken ik natuurlijk de zeer dure merken waar menigeen mee werkt, maar toch ben ik altijd nieuwsgierig of ook relatief onbekendere merken dezelfde kwaliteit kunnen halen tegen geringere kosten. Toen ik de mogelijkheid kreeg om de Sunwayfoto XB-52 mee te nemen naar mijn geliefde Noorwegen heb ik dan ook geen moment geaarzeld. Of zoals ik toen zei "Als hij twee weken met mij op Lofoten overleeft..., is hij goedgekeurd!”. En daar gingen we!

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 8

Universeel arca swiss

Eén van de belangrijkste punten voor mij is dat een kop werkt met het universele arca swiss snelkoppelingssysteem. Al mijn statieven werken hiermee. (Jaja, ik heb er inmiddels 8. In de nacht werk ik graag met veel camera’s). Van kleine macro-statieven tot groot. Het grote voordeel is dat onder al mijn camera’s én telelenzen hetzelfde systeem aan snelkoppelingsplaten zit. Zo kan ik een willekeurige camera op elk willekeurig statief plaatsen. Zelfs onder mijn flitsers zit dit systeem. Ik hoef nooit van platen te wisselen of na te denken welke camera op welk statief past.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 9
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 10

Op pad: soepel en geen krimp

Eenmaal aangekomen in winters Noorwegen was het meteen erop en erover. Het weer is heftig, de kou snijdend en de zee kolkend. Mijn statief is één van de zwaarste (niet in gewicht maar wel in specificaties) die je je maar voor kunt stellen. Dat is best sjouwen, maar zorgt er wel voor dat ik zelfs met storm mijn statief in de bruisende oceaan durf te steken en dan zelfs ook nog scherpe beelden met lange sluitertijden krijg. Maar dat moet de kop ook maar aan kunnen.

Daar stelde de XB-52 mij niet teleur. Hij gaf werkelijk geen krimp. Vast is vast en alles voelt stabiel. Even de zware camera onder een hoek van 45 graden naar beneden laten wijzen, vastzetten en dan totaal geen 'zakken' (dat hij na het vastzetten alsnog beweegt). Je hoeft hem ook niet eens helemaal knijtervast te zetten om vast te zitten. Vast is gewoon vast.

En als hij los is, is hij soepel en voelt hij degelijk. Zet je hem niet helemaal los, dan kun je zelfs met fiks wat gewicht er op nog rustig je compositie veranderen zonder dat hij omvalt. Alles aan dit balhoofd voelt degelijk en soepel. Ook fijn is dat hij twee zijsleuven heeft waarmee je je camera in portretstand kan zetten. Je bent dus niet gedwongen altijd precies die ene sleuf op de goede plek te zetten.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 11
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 12

Frictie

De stelknop voor de frictie werkt bij deze kop iets anders dan bij veel andere koppen. Dit is het kleine zilverkleurige schroefje wat in de grote knop zit. Hij bepaalt geen eigen frictie, maar eigenlijk hoe los je de knop kunt draaien. Je bepaalt eerst hoe los het balhoofd voor jou maximaal mag zijn en draait dan de frictieknop vast. Vanaf dat moment kan de grote knop niet verder dan het bepaalde punt, oftewel, de kop kan niet losser dan wat jij wilt. Zo kun je zelfs met hele zware lenzen het balhoofd zó ver opendraaien dat hij niet meteen omvalt maar met enige frictie kan bewegen.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 13
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 14

Panorama

Speciaal voor het maken van panorama’s heeft deze kop aan de onderkant nog een extra draaiknop waarmee het hele balhoofd kan draaien zonder dat de bal loszit. Er zit zelfs een schaalverdeling op zodat je nog makkelijker panorama’s schiet. Een nadeel is wel - maar dat heeft niets met deze kop te maken - dat je altijd de bovenkant van je statief waterpas moet zetten en ook nog eens je camera precies in het midden boven de bal. De methode werkt prima, maar in praktijk is het nogal wat gedoe voordat alles perfect waterpas staat.

Speciaal daarvoor heeft Sunwayfoto speciale panorama klemmen gemaakt zoals de DDH-04, DDH-05 en de DDH-06. Deze draaischijven kun je met de Arca Swiss snelkoppelingsplaat, op ieder Arca Swiss statief zetten. Of vervang, zoals ik meteen heb gedaan, de bovenplaat van de kop volledig door – in mijn geval – de DDH-04. Dankzij de panorama klem heb je nu bovenop de bal ook nog een panorama draaischijf waardoor het hele statief zo scheef mag staan als hij maar kan, als je de panoramaklem zelf maar waterpas zet. Zo kun je met het balhoofd meteen perfecte panorama’s schieten. Wat mij betreft is dit zo’n enorme meerwaarde aan het balhoofd, dat ik zou niet weten waarom je de XB-52 niet meteen hiermee zou uitrusten.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 15

Doe je helemaal luxe, dan koop je van Sunwayfoto ook een L-bracket voor je camera zodat je camera niet meer naast het balhoofd hoeft te hangen in de portretstand, maar altijd bovenop de kop staat.

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 16
Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 17

Eigenlijk is zo’n L-bracket ook gewoon nodig als je met een statief werkt met een grote basisplaat. Ondanks dat je twee sleuven hebt om de kop in portretstand te zetten, komt de camera al snel tegen de basisplaat van je statief aan. Dat kan de camera eigenlijk net niet helemaal in portretstand. Of je moet een statief nemen met smallere bovenkant, maar ja, dan doe je eigenlijk de specificaties van de kop weer te niet omdat het statief dan misschien niet stevig genoeg is...

Oordeel

Eerlijk is eerlijk, ik werk nu pas een half jaar met deze kop en kan dus nog niet officieel iets zeggen van hoe hij het doet na een jaar. Maar als ik nu zie wat hij al te lijden heeft gehad door mijn intensieve gebruik en hoe hij nu nog steeds perfect en soepel presteert kan ik alleen maar diep onder de indruk zijn van de kwaliteit en duurzaamheid. Wat mij betreft is dit dé kop die gaat blijven! Sunwayfoto: chapeau!

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 18

XB-serie

Ik heb van Sunwayfoto de zwaarste kop, de XB-52, geprobeerd. Deze geeft zelfs met een 500mm nog geen krimp. Echter, niet voor iedereen zal zo’n grote kop nodig zijn. Gelukkig is er ook nog de XB-44 die wat kleiner is, wat minder zwaar en wat goedkoper. En met zijn maximale belasting van 40 kilogram is de XB-44 al een indrukwekkende kop! Verder heeft Sunwayfoto nog de FB-serie in verschillende groottes.

Bekijk de Sunwayfoto XB-52 statiefkop

Review: Sunwayfoto XB-52 statiefkop - 19

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.