Tips voor het maken van mooie foto's op het strand

Jan en Mart Smit
5 jaar geleden

Kom je al hijgend de strandopgang opgelopen, zie je één grote zandvlakte. Hoe maak je daar nu mooie foto’s van? Vijf jaar lang zijn wij bezig geweest met het fotograferen van het Nederlandse strand. Het resulteerde in het fotoboek 'Aan Zee'. Uit onze ervaring delen we graag wat tips om met mooiere resultaten thuis te komen van het strand.

Denk aan de timing

Een goede timing is op het strand heel belangrijk. Je hebt te maken met de stand van de zon, het weer en de getijden. We houden regelmatig het weerbericht in de gaten en stemmen daar onze fotografieplannen op af. Een flinke storm in aantocht kan bijvoorbeeld voor hele mooie foto’s met woeste golven en krachtige wolkenluchten zorgen. Vaak ook de dag erna, omdat er dan heel veel aanspoelsel is te vinden. Wist je dat er veel aanspoelt met aflandige wind?

In de zomer fotograferen we vaak zeevonk. Een prachtig lichtspektakel dat veroorzaakt wordt door een klein algje in water. Na een warme zomerdag zie je dit soms als het donker is. Timing is dus essentieel op het strand. Maar voor de perfecte foto op het strand zijn er een aantal zaken van belang...

Zonsopkomst en zonsondergang

De stand van de zon is enorm belangrijk voor de sfeer op het strand. Zorg ervoor dat je ruim voor zonsopkomst aanwezig bent. De zon komt op het vasteland niet boven zee op, maar de wolken worden vaak mooi gekleurd wanneer de zon bijna boven de horizon verschijnt.

Ook bij de zonsondergang is het vaak mooi om nog even te blijven zodra de zon onder is. De tinten in de lucht zijn daarna vaak erg zacht. Bedenk dat een zonsopkomst en -ondergang op sommige Waddeneilanden dus heel anders is. Daar ligt het strand heel anders ten opzichte van van de zonsopkomst en -ondergang.

Let op de getijden

De getijden zijn een belangrijk gegeven voor het fotograferen op het strand. Wij bezoeken het strand vooral met afgaand tij, omdat er dan mooie structuren ontstaan. De getijdenpoeltjes of muitjes die tevoorschijn komen, staan nog vol water. Nog een voordeel van laagwater is dat je wat minder goed op je fototas hoeft te letten...

Let op het weerbericht

Het loont om het weerbericht in de gaten te houden. Met speciale weersomstandigheden maak je opvallendere foto’.. Wij gaan voornamelijk naar het strand met ruig weer, maar ook andere weertypes kunnen de moeite waard zijn om naar het strand te gaan. Denk bijvoorbeeld aan onweersbuien die over zee trekken.

Kijk eens naar beneden

Het spreekt misschien voor zich om gelijk het totale landschap met het strand, de zee en de wolkenlucht te fotograferen, maar op de grond liggen tal van onderwerpen verborgen. Structuren van fijn zand en grof zand, leuke aanspoelsels of een close-up van het terugtrekkende water. Met een macro- of standaardlens maak je dan recht van boven de meest wonderlijke creaties.

Voorgrond

Bij landschapsfotografie op het strand liggen de interessante voorgronden niet zomaar voor het oprapen. Hier moet je soms best wel even voor zoeken. Een invoerende lijn van de kust ligt voor de hand, maar probeer ook eens heel dicht op een onderwerp te kruipen. Dit levert een heel mooi diepte-effect op. Het is een leuke uitdaging om de beweging van de golven daarin mee te pakken. Onderwerpen voor een voorgrond kunnen de lijnen van de vloedlijn zijn, maar ook klein aanspoelsel als schelpen, kwallen of aangespoeld afval.

Gebruik grijsfilters

Voor veel fotografen klinkt het misschien cliché, maar gebruik filters! Je foto’s worden er écht mooier van. Vaak worden bij onze foto’s grijsverloopfilters gebruikt om het contrast tussen de voor- en achtergrond iets terug te dringen. Het landschap komt zo veel meer in balans en tot zijn recht. Uiteraard zijn er tegenwoordig mogelijkheden met HDR en kun je zelfs een grijsverloopfilter achteraf toepassen in Adobe Lightroom. Voor ons geeft het echter nog steeds veel voldoening om de foto in het veld te creëren en niet achteraf op de computer.

Een stopje minder

De LEE Big Stopper is een dicht grijsfilter van 10 stops waarmee je bijvoorbeeld lange sluitertijden midden op de dag krijgt. Het effect is dat hele zachte melkachtige water. Het resultaat kan heel erg mooi zijn, maar wat ons betreft haal je hiermee de dynamiek uit het water. Liever gebruik ik sluitertijden van een halve seconde tot twee seconden om juist die beweging van het water te accentueren. Hiervoor gebruik ik vaak een minder zwaar grijsfilter van 2, 3 of 4 stops.

Auteur

Jan en Mart Smit

Jan en Mart Smit, vader en zoon, zijn samen Smit in Beeld. Begonnen met kleinschalige fotoworkshops en cursussen, tegenwoordig ook actief in internationale fotoreizen, presentaties in binnen- en buitenland. Ze hebben een diverse fotocollectie en zijn succesvol geweest in toonaangevende fotowedstrijden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.