10 tips voor het fotograferen van bloemen

Bob Daalder
5 jaar geleden

In het voorjaar en de zomer schieten de bloemen uit de grond. Je kunt hier prachtige foto's van maken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In dit blog geef ik 10 tips en trucs om je bloemen foto’s nog mooier te maken!

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 1

Tip 1: Gebruik een macrolens

Om dichtbij je onderwerp te komen is het erg handig als je in het bezit bent van een macrolens. Je kunt daarmee heel dichtbij je onderwerp komen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen een 50mm lens hebt, kun je eventueel gebruik maken van tussenringen of voorzetlensjes om wat dichter bij de bloem kunnen komen.

Tip 2: Neem handige dingen mee

Omdat je bij het fotograferen vaak op de grond ligt of zit, kan het handig zijn als je iets van een vuilniszak mee hebt. Je houdt niet alleen jezelf en je kleding, maar ook je camera nog een beetje schoon.

Verder heb ik in mijn fototas nog wat ‘rommel’ zitten die ik gebruik om dingen een beetje uit beeld of juist in beeld te houden. Plastic boterhamzakjes (ongekleurd) gebruik ik in het onscherpe gebied vlak voor mijn lens om in de onderkant van het plaatje wat rommel buiten beeld te houden en wat zachtheid te creëren.

Ik gebruik met regelmaat de Wimberley PP-200 The Plamp II om mijn onderwerp juist gefixeerd in beeld te houden. Dit is een soort flexibele slang met een klem aan het uiteinde waarmee je bijvoorbeeld een bloem kunt fixeren. Om een onderwerp soms net even wat beter uit te lichten, heb ik een klein zaklampje bij me.

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 2

Tip 3: Gebruik een groot diafragma

Niet iedereen houdt ervan, maar ik ben liefhebber van zachtheid en dromerigheid in foto’s. Die sfeer ontstaat niet wanneer je werkt met een klein diafragma (een hoog f-getal). Er zijn dan te veel details zichtbaar en dat zorgt voor een drukker beeld. Deze zachte foto's krijg je door een groot diafragma te gebruiken. Ik gebruik meestal een f-waarde van f/2.8 tot f/4.0 tijdens het fotograferen.

Tip 4: Speel met onscherpe gebieden

Naast een groot diafragma kun je de zachtheid om je onderwerp heen verder beïnvloeden door voorwerpen in het onscherpe gebied te plaatsen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat zaken in het scherpere deel van je foto enigszins worden afgedekt en een soort van zachte deken krijgen.

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 3

Tip 5: Weet wat er bloeit

De bloemen die ik hieronder heb neergezet zijn allen redelijk goed vindbaar in de natuur om je heen. Bossen en parken, maar misschien zelfs wel in je eigen tuin. In dit overzicht heb ik de voor mij meest interessante bloemen neergezet en gecombineerd met hun bloeiperiode zodat je weet wat je kunt verwachten als je in de aankomende tijd op pad gaat. Met het weer buiten weet je het echter nooit dus houd wel een beetje een marge aan.

Tip 6: Let op je compositie

Probeer je onderwerp vanaf dezelfde hoogte, of zelfs lager, dan je onderwerp te fotograferen. Wanneer ik fotografeer ligt mijn camera regelmatig plat op de grond. Als je eenmaal voor je onderwerp ligt of zit, probeer dan eens te kijken wat het doet als je nog een stukje achteruit gaat.

Over compositie zijn hele boeken geschreven. Waar het op neerkomt is er voor te zorgen dat je een boeiende foto maakt waar je fijn naar kunt kijken. Zorg voor niet te veel obstakels in je beeld. De kijker moet duidelijkheid hebben over het onderwerp.

Leer meer over compositie

Tip 7: Let op de ruimte in een foto

Verder vind ik ruimte in een foto erg belangrijk. Ruimte, het klinkt zo simpel maar ik zie regelmatig plaatjes langskomen waarbij het onderwerp in de verdrukking komt. Ik hou van ruimte, omdat ik vind dat een mooi onderwerp dat verdient. Door de ruimte krijgt een foto meer onscherpe delen en wordt het geheel een stuk rustiger. Hierdoor is de foto vaak veel fijner om naar te kijken. Een bos bloemen zet je thuis ook niet tussen veel andere voorwerpen maar geef je de ruimte omdat ze gezien mogen worden.

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 5

Tip 8: Durf te experimenteren

Het kan leuk zijn om wat te experimenteren met spielerei. Een streng kerstboomlampjes die je in de voor- of achtergrond neerlegt of ophangt. Ook met stukjes aluminiumfolie kun je zorgen voor een net wat specialer plaatje. Een verstuiver met water (plantenspuit of zoiets) kan de suggestie wekken van dauwdruppels.

Creatief gebruik maken van eenvoudige hulpmiddelen en van de in de omgeving aanwezige materialen vind ik eigenlijk het leukste. Je kunt je compositie verder opbouwen met bijvoorbeeld een andere bloem, een blad van een varen, een ‘you name it’ etc.

Gebruikmakend van de mogelijkheden die het onscherpe gebied heeft plaats je deze extra’s zodanig dat je compositie interessanter, leuker, speelser, kleuriger wordt. Je kunt zelfs de de eventuele zachtheid, de belichting en contrasten verder beïnvloeden.

Tip 9: Bokeh en lichtbubbels

Velen zijn er gek op, anderen vinden het niets. Ik behoor duidelijk tot de eerste categorie. Bokeh en lichtbubbels zijn gemakkelijker te verkrijgen met een groot diafragma (f4.0 - f2.8). Wanneer de achtergrond van je onderwerp bijvoorbeeld een struik is waar licht doorheen schijnt, zorgt een groot diafragma er voor dat niet de details van die struik in beeld komen maar slechts de vage vormen. En het licht dat er doorheen schijnt, krijgt de vorm van bubbels. Je krijgt dit effect nog makkelijker wanneer je de camera vanuit een lager standpunt omhoog richt in de richting van het licht.

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 6

Tip 10: Bewerk je foto's

Je wilt de aandacht van de kijker naar het onderwerp trekken. Ik ben er van overtuigd dat elke foto nog mooier kan worden als je een beetje overweg kunt met bijvoorbeeld Lightroom of een andere fotobewerkingsprogramma. Het loont de moeite ook daar tijd in te investeren.

Om er voor te zorgen dat dit gebeurt kun je bijvoorbeeld je onderwerp lokaal wat oplichten. Een andere manier om dit te doen is toevoegen van een zacht, vloeiend vignette. Vanzelfsprekend kun je beide combineren.

Het verminderen van schaduwen en zwart tinten zorgt er voor dat je foto wat frisser oogt. Let er hierbij echter wel op dat je niet overdrijft, want het risico dat je hiermee ruis toevoegt is nadrukkelijk aanwezig. Deze handeling kun je op de gehele foto maar natuurlijk ook uitsluitend lokaal toepassen.

Om wat meer dynamiek in het beeld te krijgen, kun je bovendien het contrast wat ophogen en dit combineren met het terugschuiven van je zwarten. Let ook hierbij op een eventuele toename van de ruis.

10 tips voor het fotograferen van bloemen - 7

Bovenstaande tips voor het fotograferen van voorjaarsbloemen zijn volgens mij nuttig, leuk wellicht, maar absoluut geen noodzaak. Vanzelfsprekend moet je er natuurlijk bovenal voor zorgen dat je gewoon geniet en lol hebt met je hobby!

Handige accessoires

Auteur

Bob Daalder

Bob Daalder is een groot liefhebber van dichtbij fotografie. Hij heeft daarbij nadrukkelijk een voorkeur voor bloemen, paddenstoelen en vlinders. Zijn stijl is zeer herkenbaar doordat hij veel tijd steekt in het neerzetten van de sfeer. Dat doet Bob tijdens het fotograferen en met de nabewerking. Sinds een paar jaar geeft hij ook workshops.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.