Review: F-Stop Tilopa v3 rugtas

Johan van der Wielen
4 jaar geleden

Een rugzak is voor mij net zoiets als een camera of statief. Hij moet vertrouwd zijn, ik moet blind kunnen grijpen naar mijn spullen en bovenal moet hij heerlijk dragen. Zelfs met mijn normale 15 kilo aan spullen. Een andere rugzak proberen is voor mij dus net zoiets als een andere camera testen. Ondanks alle nieuwe features en mogelijkheden is het nog niet vertrouwd, niet eigen.

Net als een nieuwe lens of nieuwe camera mij vreemd aanstaart stond ook de F-Stop Tilopa v3 rugtas in het begin naast mijn bureau te wachten om geprobeerd te worden. Dus om mijzelf te dwingen 'm mee te nemen heb ik op een dag alles overgepakt en mijn eigen rugzak in de kast gestopt. Hèt criterium of de Tilopa zou bevallen is voor mij het aantal dagen vóór ik mijn eigen rugzak weer uit de kast zou halen.

Het merk F-Stop

Voor mij was F-Stop een nieuw merk, ik kende het nog niet en heb mij georiënteerd voor ik zomaar een tas ging proberen. F-Stop heeft een hele reeks aan tassen, rugzakken, accessoire tassen en lens cases van groot tot klein. Toen mij werd gevraagd welke tas ik wilde proberen kreeg ik meteen de grootste tas te zien. Hoewel mijn ogen gevaarlijk groot werden, net als de tas, heb ik mijzelf bescherm. Want hoe meer er in past, hoe meer er mee gaat. Dat kost mij mijn rug. Voor mij dus geen Shinn van 80L of Suhka van 70L, maar de iets kleinere Tilopa v3 van 50L. Let wel, hier krijg ik alsnog met gemak 20 kilo aan apparatuur in hoor!

Stevig frame en banden

Als je de tas oppakt voel je een duidelijk frame. De tas is ook hoger dan de meeste andere fotorugzakken en tegelijk smaller. Deze tas doet mij meer denken aan de normale trekking rugzakken. Waar andere rugzakken al snel als een hobbezak aan je schouders hangen omdat ze breed en laag zijn, hangt deze perfect op je rug. Het draagcomfort is enorm hoog, de banden zijn dik en de boel ligt echt op je heupen. Ik kan gemakkelijk 20 kilo meenemen zonder dat mijn (toch al niet al te beste) schouders gaan protesteren. Het frame zorgt er voor dat de rugzak echt in model blijft en niet daf gaat zakken of van vorm verandert. Eindelijk een tas waarbij dragen voorop staat en voor mij, als iemand die veel loopt, is dat een enorme meerwaarde!

Einde smerige rug of banden

Wat verder opvalt is dat de toegangsopening van de tas op je rug zit. In mijn geval betekent dat, als ik de tas in de modder of sneeuw moet leggen, ik dat niet met de rugzijde hoef te doen en achteraf ook geen sneeuw in mijn nek heb. Verder is het geheel minder jatgevoelig omdat je vanaf achteren niet bij de camera en lenzen kunt.

Doordat de opening in de rug zit, is de klep relatief klein. Anders dan met andere tassen, waarbij de klep het hele oppervlak beslaat, is hij hier kleiner dan de tas zelf. Wat in het midden zit is er zo in of uit te halen maar alles wat aan de zijkanten zit, daar moet je meer moeite voor doen om uit de tas te halen. Ik heb meestal een telelens gemonteerd en die is zó te pakken. Maar voor een 70-200mm die aan de zijkant zit moet je even friemelen. Dat friemelen wordt nog eens ‘bemoeilijkt’ door het starre frame. Dat is best wel wennen, maar het went wel! De tas is lekker diep. Camera’s met grip, telelenzen met statiefgondel en zelfs lenzen zoals een 300mm f/2.8 passen er zonder problemen in. Een nadeel van de opening in de rug is dat je de hoogte van de schouderbanden niet meer kunt verstellen. Anders dan andere tassen die op lange of korte mensen in te stellen zijn, moet je deze tas echt bij jouw rug kopen.

Het voordeel van de kleinere opening is dat er geen spanning op de rits komt te staan, iets dat bij andere tassen altijd het geval is. De kans op uitgescheurde ritsen (tot nu toe bij iedere tas bij mij het geval op den duur) is hier veel kleiner. In de klep zelf zit ook nog een klein vakje met rits (bij mij zitten daar mijn pola filters in) en verder een band met ‘vakjes’.

Losse binnenbak of ‘ICU’

Wat de tassen van F-Stop uniek maakt is dat je een losse rugzak koopt met zijvakken, een stevig intern frame en daar een losse ‘binnenbak’ inschuift, de zogenaamde ‘ICU’ of ‘Internal Camera Unit’. Dit zijn rechthoekige ‘bakken’, zelf ook nog afsluitbaar met een deksel welke zelf in te delen voor jouw lenzen en camera’s. Het leuke is dat je zelfs meerdere ICU’s kunt aanschaffen en afhankelijk van je doel een kleinere ICU in de tas kunt schuiven zodat je een groter bovenvak overhoudt voor bijvoorbeeld je jas, brood tot zelfs kleine slaapzak. Maar je kunt ook een grote ICU nemen zodat je veel meer lenzen mee kunt nemen. Ik heb voor deze review gekozen voor de grootst mogelijke ICU die in de F-Stop Tilopa v3 rugtas past, want ik neem veel mee en dat moet passen. En zelfs dan nog heb ik in het bovenvak ruimte over voor mijn filters. Jassen en andere kleding kunnen niet onder een klep, maar wel met aparte bandjes bovenop de tas worden bevestigd.

Veel zij- en bovenvakken

Ondanks de ICU heeft de Tilopa v3 binnenin nog een apart vak voor een 17” laptop, maar dat gebruik ik niet. Aan beide zijkanten heeft de rugzak een zijvak welke via een klittenbandsysteem zelfs nog te vergroten zijn en waarin prima flitsers en triggers passen. Het voorvak is slim gemaakt en bevat veel ruimte voor eten en drinken, reflectieschermen en softboxen.

Review F-Stop Tilopa v3 rugtas - 6

Naast het bovenvak dat meteen grenst aan de ICU, heeft de Tilopa ook nog een apart bovenvak met daarin aparte vakjes voor kaartjes, accu’s, etc. In dat vak zijn nog extra vakjes gemaakt met gaas zodat niet alles door elkaar ligt. Helaas is dat gaas niet met rits, maar alleen met een paar stukjes klittenband dicht te maken. Hierdoor wil er nog wel eens een geheugenkaartje tussendoor het bovenvak in glippen.

Het statief gaat aan de zijkant tussen de banden. Op zich een prima systeem, maar het zit wel los en rammelt soms tegen mijn rug (zeker mijn grote statief). Voor kleinere statieven is dit nog wel te doen, maar voor een stevig statief wil je dit niet. Jammer dat zo’n mooie tas daar niet een solide oplossing voor heeft. Ik heb al snel de losse statiefhouder van mijn vorige tas eraan gemaakt en verder wat extra bandjes om de boel stevig vast te maken. Het voordeel van dat hij aan de zijkant ligt is wel dat je de tas plat op de grond kunt leggen zodat er nog een statief tussenzit.

Monteerbare accessoire tassen

Mocht dit alles nog te weinig ruimte bieden, dan kun je van F-Stop nog allerlei zijtassen, bandjes en lenscases kopen die zowel als losse tas dienst doen als gemakkelijk aan de zijkant van de rugzak gemonteerd kunnen worden. Verder is er een losse regenhoes te koop, deze is helaas niet geïntegreerd of standaard meegeleverd en dat had voor deze prijs voor mij wel gemogen. Een regenhoes heb je zeker bij natte sneeuw of een fikse bui nodig. De ICU is tegen behoorlijke buien bestand, maar de zij-, voor- en bovenvakken slaan uiteindelijk wel door.

Op je rug en gaan!

Het belangrijkste is toch hoe de tas in praktijk werkt en draagt. Ik ben iemand die veel loopt en veel meeneemt. En daarbij overtreft deze rugzak mijn verwachtingen, hij zit geweldig. Ondanks dat ik de rug niet kan verstellen zit hij perfect, zijn de heupbanden dik en echt dragend! De rugzak voelt als onderdeel van mijn eigen rug en dat is omdat de rugzak redelijk hoog en tegelijk smal is. Hij is echt een verlengde van je rug en alles zit strak tegen je aan.

De rugzak voelt aan als onderdeel van je rug en 15 kilo aan gewicht mee is geen enkel probleem. Je loopt super. In het veld werkt het systeem van de opening prima, maar het heeft mij wel een paar keer opnieuw indelen gekost voor alles op die plek zat dat ik er goed bij kan. Zeker te grote objectieven aan de zijkant werkte niet, omdat ze dan lastig door de opening te wurmen zijn. Door de vaste vorm van de ICU kan de Tilopa v3 makkelijk rechtop worden neergezet waardoor je deze makkelijk kunt gebruiken voor je filters.

Conclusie

Al met al ben ik erg onder de indruk geraakt. De tas is stevig met goede afwerking. Alle vakken lijken klein op het eerste gezicht maar er past enorm veel in. Ik mis wel de bovenklep om mijn jas onder te doen maar uiteindelijk krijg ik mijn spul gemakkelijker mee dan in mijn eigen tas. Hij draagt super en het nadeel van de relatief kleine opening om bij je spullen te komen wordt voor mij goed gemaakt door het feit dat ik geen vieze of natte rug meer heb na afloop. Je vraagt je misschien af hoe lang het heeft geduurd voor ik mijn vertrouwde rugzak weer heb gepakt? Om eerlijk te zijn nog steeds niet… dat zegt toch wat.

Pluspunten

 • Geweldig draagcomfort, zelfs met 20kg, mede door de smalle en hoge bouw
 • Veel instelmogelijkheden en dikke heupbanden
 • Stevige tas met intern frame
 • Losse Internal Camera Unit (ICU) die je kan wisselen met het gebruiksdoel
 • Opening in de rug zodat je geen vieze rug meer hebt en minder jatgevoelig
 • Veel ruimte in zij-, boven- en voorvak
 • Mogelijkheid tot extra zijtassen
 • Te koop in verschillende kleuren

Minpunten

 • ICU moet je er los bijkopen
 • Hoogte schouderbanden niet in te stellen
 • Geen stevige statiefoplossing voor grotere statieven
 • Het uitpakken van lenzen aan de zijkanten kost wat moeite
 • Bij fikse buien slaan boven- en voorvak door
 • Regenhoes wel nodig maar niet geïntegreerd of standaard meegeleverd

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.