Product review: Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro objectief

Gustav Kiburg
4 jaar geleden

Tokina heeft het Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro objectief uitgebracht voor Sony systeemcamera’s. Ik, als Sony ambassadeur en fanatiek macrofotograaf, mocht de lens een weekend meenemen naar de Belgische Ardennen. Daar ging ik op zoek naar de Moerasparelmoervlinder. In deze review laat ik foto's zien van deze zeer zeldzame vlinder en lees je mijn mening over dit nieuwe objectief.

Mijn eerste indruk

Bij het uitpakken van dit objectief viel mij één ding direct op: de Tokina Firin 100mm f/2.8 macrolens ziet er fraai en degelijk uit. Bovendien voelt hij erg goed aan. Robuust en toch licht. Ook de mooie, brede scherpstelring sprong meteen in het oog. Deze loopt mooi en soepel. Hij heeft exact de goede weerstand. Wel miste ik een AF/MF schakelaar op het objectief. Daarover later meer.

De lens in de praktijk

Het allerbelangrijkste is natuurlijk hoe een objectief optisch presteert. Op dat vlak is de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro echt grandioos. Ik ben een Pietje precies, maar over de optische prestaties van deze lens ben ik echt te spreken. Dit was mijn eerste ervaring met een Tokina objectief en ik wist dus niet wat ik kon verwachten op dat vlak. Maar ik ben er echt van onder de indruk. Ik had mijn Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS lens bij me voor het geval ik de Tokina niets zou vinden, maar die is niet uit mijn tas geweest...

Heel eerlijk? Dat had ik niet verwacht. Al bij mijn eerste foto met de Tokina zag ik op het scherm van mijn Sony A7R III systeemcamera dat het goed zat. Dat scherm liegt nooit. Als het beeld daar goed en scherp is, dan is het ook goed en scherp. De Tokina 100mm f/2.8 Macro is kort gezegd een topper. Hij is ragscherp en heeft een mooie en zachte bokeh Hij doet in mijn beleving niet of nauwelijks onder voor de Sony 90mm macrolens. Bovendien kan hij tegen een spatje water. Toen ik aan het werk was in de Ardennen, begon het plots te regenen. Ik kon probleemloos door fotograferen. Wel zo prettig wanneer je vlinders fotografeert aangezien die juist langer blijven zitten zodra het nat wordt. Dan wil je niet hebben dat je je spullen moet opbergen.

Zijn er minpunten?

Ik heb wel een minpuntje kunnen ontdekken, het ontbreken van een MF/AF schakelaar. In het menu van Sony kun je het objectief op handmatige of automatische focus zetten, dus in die zin is dat geen probleem. Maar zeker bij macrofotografie waarbij ik altijd manueel scherpstel, vind ik het soms, wanneer “hij” hem niet snel genoeg oppakt, handig om even snel om te schakelen naar de automatische focus om zo een handje te helpen met scherpstellen. Zodra ik dan de piep hoor, schakel ik terug naar MF en zit ik wat scherpte betreft al heel dicht in de buurt van het punt dat ik scherp wil hebben. Om die reden vind ik een AF/MF schakelaar op het objectief wel zo handig. Gelukkig kun je dit bij Sony opvangen door bijvoorbeeld de AF/MF functie onder een sneltoets te plaatsen. In die zin zou dit voor mij geen gamebreaker zijn. Dit objectief is bovendien dik goedkoper dan de Sony.

Snelheid van de autofocus

Geen enkel macro-objectief staat bekend om zijn snelheid, maar deze is behoorlijk snel. Hij doet op dat vlak absoluut niet onder voor de concurrentie. Ook in donkere gebieden focust hij lekker snel op het onderwerp.

Conclusie?

Wat betreft scherpte en bokeh geef ik 'm, net als de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS lens, een negen. Dat zeg ik puur op gevoel. Labaratoriumtesten geloof ik wel. Ik wil het in de praktijk ervaren en bovenal zien dat mijn onderwerpen scherp en mooi gedetailleerd zijn. Vlindertjes lenen zich bij uitstek voor een dergelijke test met al die mooie en frele details. Deze macrolens van Tokina heeft die test met vlag en wimpel doorstaan. Sony heeft een gedegen concurrent aan dit objectief.

Voordelen

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Uitstekende optische prestaties
  • Goede scherpte
  • Fraai en degelijk
  • Licht

Nadeel

  • Ontbreken van een AF/MF schakelaar

Auteur

Gustav Kiburg

Gustav is een gepassioneerde natuurfotograaf die daarvoor graag naar afgelegen bestemmingen afreist. Hij is een perfectionist die soms dagenlang op het juiste moment wacht. Gustav wil dat een beeld op de camera al 'klopt' en bewerkt zijn foto's het liefst niet of nauwelijks. Zijn foto's worden over de hele wereld gepubliceerd en al jaren is hij ambassadeur voor Sony.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.