Sony A7R Mark IV systeemcamera, de eerste indruk van fotograaf Albert Dros

Albert Dros
4 jaar geleden

Sony vroeg mij een paar weken geleden of ik een snelle test run wilde doen met de, toen nog niet aangekondigde, Sony A7R IV systeemcamera. Ik was aangenaam verrast, zeker aangezien ik waarschijnlijk niet de enige ben die had verwacht dat er eerst een Sony A7S III uit zou komen. Natuurlijk ben ik ingegaan op die vraag en ik was heel enthousiast dat ik de camera als één van de eersten in de wereld mocht proberen. De A7R4 heb ik tweeënhalve dag in bezit gehad. Daarom kan ik er niet al te diep op ingaan en gaat dit blog over mijn eerste indrukken en een meer uitgebreide review volgt later!

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 1

Alle foto’s zijn gemaakt in JPG

Toen ik de Sony Alpha 7 Mark IV in mijn bezit had, kon ik alleen in JPG werken. Er is nog geen software waarmee ik de RAW-bestanden had kunnen bewerken. Alle afbeeldingen die je hier ziet zijn in JPG geschoten en sommigen zijn een beetje bewerkt (contrast aanpassingen en kleine kleurcorrecties), rechter gezet of gecropt.

De Sony R-serie

Eén ding moet gezegd worden: deze camera behoort tot de Sony R-serie. En die R staat voor resolutie. Zonder twijfel kan gezegd worden dat de Sony A7R4 de volgende stap is voor hoge resolutie camera’s, want de 61 megapixel sensor is de grootste megapixel sensor voor fullframe camera’s op de markt. De sensor heeft circa vijftig procent meer megapixels dan die van zijn voorganger, de Sony A7R III systeemcamera. Dat is een enorme verbetering.

‘Maar wie heeft er nu een 61 megapixel camera nodig?’ zul je misschien denken. Er profiteren veel mensen, waaronder ikzelf, van een hogere resolutie. Ik verkoop vaak licenties aan grote bedrijven die mijn foto's erg groot afdrukken voor verschillende doeleinden en dat is waar het aantal megapixels zeker helpt met de beeldkwaliteit. Een hogere resolutie betekent ook dat je foto’s meer kunt croppen en nog steeds een hoogwaardig fotobestand overhoudt.

De look en feel van de A7R IV

Wanneer je de A7R4 van bovenaf bekijkt, dan zie je dat de naam links subtiel op de behuizing staat. Aan de voorzijde staat simpelweg ‘A7R’. Dit maakte het wat makkelijker voor mij om in het openbaar rond te lopen met de camera. Sony heeft gelet op de online feedback en heeft het ontwerp van de body weer wat aangepast. De behuizing lijkt op die van de A7R III, maar er zijn wat wijzigingen in de knoppen, er is meer bescherming tegen invloeden van buitenaf en in het geheel voelt de camera gewoon wat beter aan.

Zo is de klep van het batterijvak aangepast. Misschien hebben ze de ‘water torture test’ gezien, waar naar boven kwam dat de bodem van de body wat zwakker was, vooral bij de batterijklep. Daar is dus op gelet! Ik heb de camera zelf niet ‘gemarteld’ met water, al heb ik er wel wat seascapes mee gefotografeerd, maar het ziet er beter uit dan bij de A7R3.

De grip van de ronde multi-selector joystick is verbeterd en er is een nieuw draaiwiel op een net iets andere plek bovenop geplaatst. Het oude draaiwiel dat op een vergelijkbare plek zat, is weg. De grip van de camera is wat verbeterd. Hij is een klein beetje groter en voelt beter aan in mijn hand. Dit is iets wat voor veel mensen belangrijk was en Sony heeft daar echt naar geluisterd. Toch ziet deze camera er in zijn geheel niet heel anders uit.

Specificaties van de Sony A7R4

Technisch gesproken is de Sony Alpha 7R IV aan de binnenkant feitelijk een A7R3 met een upgrade - en de A7R3 is al een geweldige camera. Deze opvolger heeft meer megapixels, een betere en snellere autofocus en hij heeft dezelfde snelheid als de A7R3 (wat betreft het opslaan van data, als je een snelle geheugenkaart hebt) en dat is ongelofelijk aangezien de bestanden behoorlijk groot zijn. Bij het bekijken van de specificaties wordt al snel duidelijk dat de elektronische zoeker ook een leuke upgrade heeft gehad in de resolutie:

  • Fullframe 61 megapixel sensor
  • Dynamisch bereik van 15 stops
  • 10fps met continu AF / AE-tracking
  • 567 fasedetectie autofocus punten
  • Realtime Eye AF voor fotografie
  • Realtime Eye AF en Tracking AF voor video
  • 4K video | S-Log2/3 | HLG
  • Multi Interface Shoe met digitale audio-interface
  • 5.5-stop vijf-assige in-body beeldstabilisatie
  • 5.76 miljoen punts UXGA OLED viewfinder
  • Snelle datatransfer via USB-C en wifi

Het menu van de camera is vergelijkbaar met dat van de A7R3. Er zijn een paar nieuwe en verbeterde functies, maar het menu is oud en vertrouwd voor wie er al met Sony camera’s bekend is. Het kunnen instellen van de knoppen die je zelf kunt programmeren is wel verbeterd. Dat is te zien in de onderstaande foto:

Pixel Shift functie

Een interessante functie is de nieuwe Pixel Shift functie met een 16-shot optie. Dit kun je gebruiken om een fotobestand te creëren, van stilstaande onderwerpen zoals producten, met een resolutie van 240 megapixel. Ik heb dit zelf niet kunnen proberen omdat ik geen software heb waarin ik die beelden kon samenvoegen tot één geheel. Ook kan ik nog niet veel zeggen over de hogere ISO-prestaties en het dynamische bereik van de Sony A7R IV, omdat ik de RAW-bestanden niet kan bekijken.

De autofocus en de scherpte

De autofocus functie heeft 567 punten die over de sensor zijn verdeeld. Wanneer je de A7R4 in de crop modus zet, waarmee je nog steeds 26 megapixel foto bestanden hebt, heb je een autofocus bereik over het volledige vlak dat je gebruikt van de sensor. Dit is waarschijnlijk geweldig wanneer je dingen zoals vogels fotografeert!

In de korte tijd dat ik de camera had, heb ik ‘m meegenomen naar een aantal plekken in Nederland. Ik heb van alles gefotografeerd zoals seascapes, cityscapes, natuur, macro en architectuur. De camera was meteen vertrouwd voor mij aangezien hij net als mijn A7R3 is, maar dan beter.

Ik heb alleen Sony G Master objectieven gebruikt, met name de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM, de Sony FE 24mm f/1.4 GM en de Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Bij het bekijken van een 100% crop van de foto’s, bleken de beelden enorm scherp en vol met detail te zijn. Precies zoals je het zou verwachten van een camera als deze. En het is te merken dat de G Master serie objectieven zijn ontworpen voor camera’s met een hoge resolutie.

Foto voorbeelden

In het weekend dat ik de camera kon testen, was het geen 'geweldig' weer. Perfect weer om naar het strand te gaan en daar foto's te maken met wat dramatische wolken.

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 9
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 10

En ik kon het natuurlijk niet laten om wat molens te fotograferen met dit nieuwe 'speelgoed':

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 13
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 14
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 17

Een foto van mijn vriendin die voor een huis zit:

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 20
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 21

Ik heb een bezoekje aan het zuiden van het land gebracht om nog meer seascapes, molens en natuur te fotograferen. Ik was de dag daarrvoor terug gekomen uit Chili waar ik geweldige landschappen heb vastgelegd, maar weer thuis zijn en het Nederlandse landschap fotograferen verveelt nooit!

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 22
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 23
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 24

Ook de onderstaande foto is gemaakt met de 100-400GM op 400mm, vanuit de hand! De details van de hommel zijn fantastisch om te zien. Op de 100% crop kun je zien hoe gedetailleerd de vleugel is en je kunt de nectar van de bloem op zijn pootjes.

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 25
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 26
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 27
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 28
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 29

Ondanks dat het weer niet al te best was, wilde ik wat seascapes in Zeeland maken. Fotograferen met meer dramatisch weer kan heel erg leuk en uitdagend zijn. En de golven waren erg mooi:

Voor de afwisseling ben ik Amsterdam in gegaan voor wat stadsbeelden:

Eerste indruk van de Sony A7R IV - 32
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 35
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 38
Eerste indruk van de Sony A7R IV - 41

De Sony Alpha 7R IV samengevat..?

Zoals je in alle bovenstaande foto’s kunt zien, gaat het bij deze camera allemaal om de details. De Sony A7R4 is (een beetje) groter, sterker en simpelweg beter dan de Sony A7R III systeemcamera. Ik zal het nog even samenvatten:

  • Goed met details dankzij de nieuwe 61 megapixel sensor
  • Vernieuwde behuizing met betere grip en meer bescherming
  • Betere en snellere autofocus dan de A7R3 (567 AF-punten)
  • 26 megapixel in AFC-crop modus met volledige AF-bedekking
  • Hoge resolutie 5.76 miljoen punts elektronische zoeker
  • Vertrouwd, maar verbeterd menu door wat veranderingen
  • Nieuwe Pixel Shift functie met 16 foto’s voor 240 megapixel foto’s
  • Voorgangers worden misschien wat goedkoper..?

Het is jammer dat ik de camera weer terug heb moeten geven aan Sony... Na ‘m maar tweeënhalve dag gebruikt te hebben, ben ik al aan het wennen aan de hoge resolutie. Ik kan echt niet wachten op mijn huidige A7R III te upgraden naar de Sony A7R IV!

Bekijk de Sony A7R IV camera

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.