Opleidingen en verzekeringen
Merken
Domotica

10 tips voor het maken van een timelapse video

Rick Kloekke
5 jaar geleden

Voor een timelapse gebruik je een techniek waarbij je op een bepaalde interval foto’s maakt en deze samenvoegt tot een video. Het is dus geen versnelde video zoals vaak gedacht wordt. Met timelapse fotografie kun je processen weergeven die we met het blote oog niet kunnen zien, hoe tof is dat? In dit blog geef ik je 10 handige tips voor het maken van een timelapse, maar hieronder geef ik je eerst een indruk van wat er allemaal mogelijk is:

Tip 1: Plan je shots

Net zoals bij landschapsfotografie is planning voor timelapse fotografie van groot belang. Zorg ervoor dat je van te voren weet waar en/of waarvan je een timelapse gaat maken. Een zonsondergang in een natuurgebied of juist de beweging van mensen in de stad? Gebruik Google Maps (Earth) om de locatie beter te leren kennen, maar een veldbezoek is natuurlijk helemaal handig! Met een app zoals Photopills kun je zien hoe laat en waar de zon of maan op een zeker moment van de dag staat. Dit helpt je bij het plannen van de tijd waarop je het shot gaat maken.

En tenslotte zijn de weersomstandigheden van groot belang. Je kunt altijd en overal een timelapse schieten, maar plan je dit met de juiste weersomstandigheden, dan kun je veel mooiere resultaten behalen. Denk aan mist tijdens de zonsopkomst, schapenwolkjes boven een weiland of juist het gouden licht dat door de straatjes in de stad beweegt! De onderstaande timelapse van een maansverduistering is een goed voorbeeld waarbij planning belangrijk was. Door enkele uren door het veld te lopen en met Photopills te kijken waar de maan zou staan tijdens de maansverduistering wist ik dit resultaat te behalen:

Tip 2: Werk met een statief

Een stevig statief is erg belangrijk voor het maken van een timelapse. Zorg dat deze stevig staat en dat eventuele wind het statief echt niet beweegt. Het laatste dat je wilt is een timelapse met allemaal verschoven frames...

Bekijk alle statieven

Tip 3: Maak je sensor schoon

Stofjes op de sensor kunnen bij een geknepen diafragma zichtbaar worden op de foto. Bij een losse foto kun je deze makkelijk verwijderen in Photoshop, maar in een timelapse wordt dat erg lastig tenzij de stofjes in een strak blauwe lucht zitten. Zorg er dus voor dat de sensor van je camera schoon is. Als je toch stofjes op de sensor hebt zonder de mogelijkheid om het schoon te maken, werk dan met een wat groter diafragma. En geloof me, uit ervaring weet ik dat je liever wat geld kan spenderen aan swabs of een schoonmaakservice, dan dat je er thuis achter komt dat je een mooie sunset hebt vastgelegd vol met vlekken!

Bekijk alles voor het schoonmaken van je sensor

Tip 4: Fotografeer altijd in RAW

De foto’s moeten nog bewerkt worden tot een timelapse, je wilt dus zoveel mogelijk vrijheid hebben in de bewerking zonder al te veel kwaliteitsverlies. Je kunt daarom het beste in RAW fotograferen. Waarom RAW zo belangrijk is? Bij een zonsopkomst moet je ver onderbelichten om de hooglichten te behouden. Dit betekent dat je de files flink moet pushen in de bewerking en dat kan alleen maar wanneer je in RAW hebt gefotografeerd!

Tip 5: Stel de camera volledig manueel in

Het is belangrijk om de camera volledig manueel, oftewel handmatig, in te stellen. Als je dit niet doet kan er variatie ontstaan in de belichting tussen alle foto’s en dat is niet gewenst. Naast het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde is het belangrijk om de witbalans NIET op automatisch te laten staan!

Het bovenstaande geldt voor een situatie waarbij tussentijds geen grote lichtveranderingen zijn. Bij grote lichtveranderingen, zoals bij een zonsondergang moet je de instellingen in de loop van de timelapse juist wel aanpassen. Deze belichtingsveranderingen worden achteraf ‘vloeiend’ gemaakt tijdens de bewerking.

Tip 6: Kies een geschikte interval

Ik krijg regelmatig de vraag op wat voor interval je de foto’s moet maken, maar dit bepaal je altijd per shot. Er is geen ‘standaard’. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de hoeveelheid beweging van bijvoorbeeld mensen of wolken. Bewegen de wolken snel? Dan kies je voor een korte interval, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 seconden. Als je een langere interval gebruikt dan zullen de wolken in de timelapse te snel bewegen.

Een zonsondergang is een wat langer proces, dus dan zit je al snel op 5 tot 8 seconden. Maar wil je maar een bepaald deel van een zonsondergang vastleggen, dan is het juist weer verstandig om een kortere interval te gebruiken! Stormwolken? Gebruik dan een interval van 1 seconde, maximaal 2 seconden en je zult zien hoeveel beweging er is. Bekijk de video hieronder maar:

Belangrijke extra tip: Kies liever een te korte interval dan een te lange interval. Je kunt beter meer frames hebben en het geheel in de bewerking versnellen, dan dat je timelapse in de basis al te snel is.

Tip 7: Gebruik grijsfilters

Je hebt vast wel eens een timelapse gezien waarin de mensen of auto’s ontzettend ‘haperend’ door het beeld bewegen. Dit heeft te maken met het feit dat er een te korte sluitertijd is gebruikt. Door met een ND-filter (Neutral Density) een langere sluitertijd te gebruiken creëer je bewegingsonscherpte, waardoor deze onrust wordt weggenomen. Kijk maar eens naar de onderstaande video. De beweging van mensen en auto’s is geblurred, waardoor het rustiger overkomt:

Tip 8: Voeg beweging toe

Als je het maken van een timelapse goed onder de knie hebt, kun je beweging gaan toevoegen. Een timelapse met beweging kan een shot helemaal tot leven wekken! Dit kan met behulp van bijvoorbeeld een slider en/of pan-tilt head, zoals hieronder te zien is. Let wel op dat je dit alleen gebruikt als het ook echt wat toevoegt:

Tip 9: Voorkom flickering

Flickering is een term waarmee kleine belichtingsveranderingen worden aangeduid. Dit ontstaat meestal doordat het gekozen diafragma bij automatische lenzen voor elke foto opnieuw aangenomen moet worden. Hierin kunnen hele kleine veranderingen zitten, wat resulteert in kleine belichtingsverschillen tussen de foto’s.

Er zijn twee opties om flickering te voorkomen: manuale objectieven gebruiken of de 'lens twist' methode gebruiken. Bij een manueel objectief blijft het diafragma vast staan op het gekozen diafragma en kunnen er dus geen belichtingsveranderingen ontstaan. Met de 'lens twist methode' zet je het diafragma van een automatische lens vast (verschilt per camera / lens hoe dit werkt) en draai je de lens een heel klein stukje los, totdat deze geen elektronisch contact meer heeft met de body. Hierdoor blijft het diafragma in de gewenste positie staan en kunnen er geen belichtingsveranderingen meer ontstaan.

Tip 10: Bewerk de timelapse

De foto's van een timelapse moeten natuurlijk nog bewerkt en samengevoegd worden tot een video. Gelukkig hoef je niet 500 foto’s apart te bewerken!

Bij een timelapse waarin geen grote belichtingsveranderingen optreden kun je de eerste foto bewerken (in bijvoorbeeld Adobe Lightroom) en dit synchroniseren over de rest van de foto’s. Bij grote belichtingsveranderingen, zoals bij een zonsopkomst, kun je met behulp van het programma LRTimelapse deze veranderingen vloeiend maken. Heb je toch flickering in de timelapse? Met LRTimelapes kun je dit alsnog wegwerken.

Als de foto’s bewerkt zijn worden deze als JPG of TIFF geëxporteerd. Vervolgens gebruik je LRTimelapse of bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro om de foto’s tot een video te maken. Voor vloeiend beeld gebruik je 25 frames in 1 seconde (25 fps). Een timelapse van 10 seconden bestaat dus uit 250 foto’s. Exporteer de video in h.264 of ProRes en je bent klaar!

Bonus tip om een timelapse te maken

Vaak worden timelapses gebruikt in korte films of documentaires als b-roll materiaal. Dit is de term voor aanvullende sfeerbeelden. Toch kun je ook met alleen timelapse een toffe video maken. Maak diverse shots en edit deze op een stukje muziek! Zo maakte ik onder andere deze timelapse video over diverse locaties in Montenegro:

Ik wens je veel succes met het maken van een timelapse. Als je deze tips toepast, weet ik zeker dat het gaat lukken!

Auteur

Rick Kloekke

Rick werkt graag op locatie, maar vindt het ook heerlijk om in de studio bezig te zijn en het licht naar zijn eigen hand te zetten. Naast de vele portretten en bedrijfsfoto’s die hij maakt, is hij erg veel bezig met timelapse fotografie. Een tak apart binnen de fotografie branche, maar wat hem betreft zeker de leukste. Het eindresultaat is altijd een verrassing!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.