Het Beeldrecept van Marijn Alons

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept vertelt Marijn Alons hoe hij onderstaande landschapsfoto tijdens zijn vakantie in Slovenië heeft gemaakt.

Voordat ik op vakantie ging ben ik online op zoek gegaan naar de mooiste locaties in de buurt van de camping. Al snel kwam ik er achter dat rond het meer van Bled en Bohinj tal van plekjes zijn die bij elk weertype 'goed' werken. Via Instagram, Google Maps en wat zoekwerk kun je snel interessante locaties vinden. Eén van die interessante plekjes zie je hier. De stenen brug, middeleeuwse kerk en een knallende zonsondergang zijn dé ingrediënten voor deze mooie foto.

Dit heb je nodig

Waarom heb je deze materialen gebruikt?

Ik wilde zowel de stenen als de kerk en de lucht tegelijk in de foto krijgen. Daarom heb ik vanaf een laag standpunt op 16mm gefotografeert. Hierdoor wordt de voorgrond belangrijk in je foto. Zonder polarisatiefilter was het me alleen niet gelukt om de reflecties uit het water te halen en zag je haast geen stenen. Het statief had ik nodig om met een lange sluitertijd te fotograferen.

Normaal fotografeer ik graag met grijsverloopfilters om zowel de lucht als de voorgrond goed te belichten. In deze situatie was het niet nodig. Wel heb ik twee foto’s gemaakt: met en zonder polarisatiefilter. Zo kon ik zowel de lucht als de voorgrond er op zijn mooist op krijgen. Hier vertel ik straks meer over.

Leer meer over het fotograferen met een polarisatiefilter

Waarom heb je deze instellingen gebruikt?

Landschapsfoto’s maak ik altijd in de manuele stand om zelf de volledige controle te hebben over het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde. Om zowel de voorgrond als achtergrond scherp in één foto te krijgen heb ik een diafragma van f/13 gebruikt. Idealiter werk ik het liefst op ISO 100, maar op één of andere manier heb ik voor deze foto ISO 125 gebruikt. Waarschijnlijk een foutje door de snelheid. In de praktijk maakt het bij de nieuwe camera’s niet uit of je nu op ISO 100 of 400 fotografeert. De ruis zie je echt niet terug op social media of in een afdrukken op een normaal formaat. Bij dit diafragma en deze ISO-waarde paste in deze situatie een sluitertijd van 2.5 seconden. Op mijn liveview zag ik dat dit zorgt voor een juiste belichting van alle onderdelen in de foto.

Heb je nog ergens extra op gelet?

Tijdens het maken van de foto was de lucht misschien nog wel mooier dan op de foto is te zien. In zo’n situatie is het altijd een uitdaging om op elk detail te letten. Omdat ik al een verkenningsrondje had gedaan wist ik dat er een paar grote stenen in het water lagen. De compositie had ik in m'n hoofd al gemaakt en daardoor werkte ik eigenlijk op de automatische piloot. Tijdens het fotograferen was het nog even experimenteren met de juiste hoogte en moest ik af en toe wachten op auto’s die over de brug reden.

Verder heb ik meerdere foto’s gemaakt met en zonder polarisatiefilter. Hierdoor kon ik later op groot scherm kiezen welke het mooist was. De eerste foto (met polarisatiefilter) verminderde de reflecties in het water en de tweede foto (zonder filter) liet de lucht zien zoals hij op dat moment echt was. Om alle elementen het mooist weer te geven, heb ik die twee foto’s samengevoegd in Adobe Photoshop.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Hoe mooi een foto ook is, door hem te bewerken kun je er altijd nog veel meer uit halen. Eenmaal in Lightroom zag ik dat het beeld toch nog iets onderbelicht was. Daarom heb ik de belichting wat geplust en de schaduwen iets opgelicht. Om de foto realistisch te houden heb ik aan de highlights in de lucht en het water weinig gedaan. Wel waren de kleuren van de lucht in het RAW-bestand wat flets en daarom heb ik de levendigheid wat omhoog gezet. Hierdoor komt de foto meer overeen met hoe het in werkelijkheid was.

Het Beeldrecept van Marijn Alons - 3

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze foto is niet per se de mooiste foto die ik op vakantie heb gemaakt, maar geeft wel fijne herinneringen. Na wat twijfelen tussen lekker bij de tent zitten met een biertje of een half uur rijden naar deze locatie ben ik toch maar gegaan. Als je dan zo’n lucht cadeau krijgt weet je dat je de goede keuze hebt gemaakt!

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Fotograferen leer je niet alleen door er over te lezen, maar vooral door het zelf te doen en door fouten te maken. Ga daarom gewoon aan de slag en wordt elke keer een beetje beter. Maak een compositie die jij lekker vindt kijken, controleer je belichting en bewerk je beelden thuis op de pc. Zo leer je kijken, fotograferen en bewerken en maak je zelf steeds betere foto’s!

Over Marijn

Marijn Alons zat in zijn jeugd veel langs de waterkant en daar zag hij ijsvogels, bevers en prachtige zonsopkomsten. Dat moest vastgelegd worden en al snel kwam er een compact camera met veel zoom. Vervolgens een spiegelreflexcamera met groothoek en telelens en inmiddels werkt hij met een Sony systeemcamera en verschillende lenzen van Sony en Sigma. Landschapsfotografie is een hobby, maar hij werkt ook als vastgoed- en trouwfotograaf. Marijn fotografeert om mooie momenten vast te leggen en anderen te laten genieten van de dingen die hij ziet. Dit kan zowel in de natuur zijn, als tijdens bruiloften waarbij je mensen achteraf blij maakt met waardevolle herinneringen.

"Volgens mij is het onmisbaar om jezelf als fotograaf (en ook als mens) continue te blijven ontwikkelen. Blijf altijd werken aan een betere versie van jezelf. Kijk af en toe eens terug naar wat je allemaal al geleerd hebt en verdiep je in apparatuur, technieken en het bewerken van je foto’s."

Handig voor landschapsfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.