Product review: Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro objectief

Eddy Westdijk
4 jaar geleden

De Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro is een macro-objectief met een geweldige maximale vergrotingsfactor van 2:1 voor camera’s met een APS-C-formaat sensor. Dit soort objectieven zie je niet veel. En ik mocht het objectief testen op mijn Fujifilm X-H1!

In deze test deel ik mijn praktijkervaringen. Ik heb geen technische tests uitgevoerd, maar ben gewoon lekker aan de slag gegaan met macrofotografie. Natuurlijk kun je hem ook gebruiken voor het maken van portretten (zonder autofocus). Het objectief heeft voor portretten een mooie brandpuntsafstand van 65mm (ongeveer 100mm op 35mm-equivalent). Maar met een maximale vergrotingsfactor van 2:1 ligt de kracht van dit objectief toch echt bij macro-fotografie.

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 1

Mijn macro-ervaring en mijn verwachtingen

Tot nu toe heb ik mijn macro-foto’s gemaakt met het Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief. Dit objectief heeft echter slechts een maximale vergrotingsfactor van 0,5:1. En daarmee ben ik beperkt in mijn mogelijkheden. Verder maak ik mijn macro-foto’s met een minimale macro-uitrusting. Ik gebruik voor het maken van mijn macro-foto’s meestal een mini-statiefje of een klein statief, een led-zaklamp, een aantal kleur-plastics (geleend van mijn flits-apparatuur) om kleur-accenten toe te voegen en een klein flesje om water te verstuiven. Ik probeer vooral te improviseren en creatief te zijn. En, ik spreek uit ervaring, het is echt een leuk tijdverdrijf!

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 2

Het merk Laowa is nieuw voor mij. Het 65mm Ultra-Macro objectief wordt mijn eerste kennismaking met Laowa. Gelijk natuurlijk even gezocht op internet. De eerste reacties die ik daar heb gelezen zijn zeer positief, onder andere de vergrotingsfactor van 2:1, nauwelijks vervorming en geen chromatische aberraties (kleurafwijkingen). Dus: hooggespannen verwachtingen en zeer benieuwd naar het gebruiksgemak en de prestaties van het nieuwe macro-objectief van Laowa.

Mijn eerste indruk van de Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro

Wat valt mij als eerste op: de lens is klein, licht en toch erg degelijk! Het Laowa 65mm Ultra-Macro objectief heeft een sterke en solide metalen behuizing en is tegelijkertijd toch licht van gewicht (slechts 335g). De lens is 10cm lang en een doorsnede van minder dan 6cm met een filtermaat van 52mm. Door het lichte gewicht en de beperkte afmetingen kan je het objectief gemakkelijk in een hoekje van je fototas stoppen en heb je hem dus altijd bij je! Ook is het zeer geschikt voor toepassing op kleinere APS-C-camera’s zoals de Fujifilm XT-4, XT-3 en XT-30.

De diafragma-ring loopt van f/2.8 tot f/22 met duidelijke klikjes. Door de grote diafragma-opening van f/2.8 is het makkelijk scherpstellen. En met een minimale scherpstelafstand van 17 cm kan je dicht op het te fotograferen object komen.

Scherpstellen en scherpte

Het objectief is volledig handmatig. Scherpstellen en het diafragma aanpassen doe je dus op de lens. Maar dat vind ik bij macro-fotografie meestal geen probleem. Sterker nog, handmatig kan ik veel beter de scherpte precies leggen op het punt dat ik in gedachten heb. Ondanks het ontbreken van intelligentie is het objectief makkelijk in gebruik. Met het objectief kan je op twee manieren scherpstellen op je object:

 1. Met prioriteit voor de vergrotingsfactor. Bij deze methode stel je op het objectief met de focusring de vergrotingsfactor in en vervolgens beweeg je de camera naar voren tot het object scherp in beeld is. Met de focusring kan je vervolgens de laatste fijn-afstelling doen.
 2. Met prioriteit voor de compositie. Nu bepaal je eerst de compositie en vervolgens draai je aan de focusring om scherp te stellen (de vergrotingsfactor ‘beweegt’ dan mee).

In de praktijk ben je hiermee heel flexibel en het werkt heel intuïtief en handig! Maar welke methode je ook gebruikt, het objectief levert zeer scherpe foto’s zonder kleurafwijkingen. Hier een voorbeeld van een foto van een witte roos, gemaakt met vergrotingsfactor 1.25:1 en van dezelfde foto een sterke crop.

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 3
Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 4

Zacht karakter en mooie heldere kleuren

Het objectief heeft 9 diafragmabladen en is gebouwd in 10 lensgroepen en 14 elementen. Laowa heeft goed nagedacht over het optisch ontwerp en de materiaalkeuze: het objectief geeft een mooie zachte onscherpte en mooie heldere kleuren. Samen met de vergrotingsfactoren van 1:1 tot 2:1 kan je met het Laowa-objectief kleurrijke fraaie surrealistische beelden maken. De volgende foto illustreert dit.

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 5

Kleine details worden groots

Vanaf een vergrotingsfactor van 1:1 spreken we normaal gesproken van macro-fotografie. Het Laowa 65mm Ultra-Macro objectief is één van de weinige macro-objectieven met een maximale vergrotingsfactor van zelfs 2:1 (een object van 1cm wordt 2cm groot op de sensor). En dus bij uitstek geschikt voor macro-fotografie! Dat biedt veel mogelijkheden om mooie details vast te leggen. De verschillende vergrotingsfactoren kan je instellen met de grote focusring op het objectief. Traploos van oneindig tot 2:1, met handige markeringen op het objectief bij 0,25:1 – 0,5:1 – 0,75:1 – 1:1 – 1,25:1 – 1,5:1 – 1,75:1 en 2:1. Het Laowa 65mm Ultra-Macro objectief is hierdoor handig in gebruik én zeer veelzijdig. De volgende fotoserie laat duidelijk de effecten van de verschillende vergrotingsfactoren zien:

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 10

Macro-fotografie is meer dan ‘bloemen fotograferen’

Macro-fotografie is vaak op flora gericht. Toegegeven, zeker met een vergrotingsfactor van 1:1 of groter levert dat mooie en abstracte beelden op. Maar met een klein beetje fantasie en creativiteit is een macro-objectief ook heel anders te gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan het fotograferen van limonade in een glas, de luchtbelletjes in een fles afwasmiddel die ontstaan na schudden of abstracte beelden die je kan maken met slechts twee vorken.

Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 11
Product review Laowa 65mm f/2.8 2x macrolens - 12

De relatief korte brandpuntsafstand van 65mm maakt het wel wat lastiger om dynamische objecten, zoals een vlieg of een vlinder te fotograferen. Om een mooie macro-foto van een vlinder te maken is een brandpuntsafstand van 65mm een beetje kort. Dat de vlinder wegvliegt voordat je juist die hele mooie macro-foto hebt gemaakt is niet ondenkbaar. Een langere brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 100mm biedt dan meer mogelijkheden.

Conclusie

Ik had, gezien de reacties op internet, hoge verwachtingen. En dat was helemaal terecht. Het Laowa-objectief heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Pluspunten van het Laowa 65mm Ultra-Macro objectief zijn:

 • klein, licht van gewicht, makkelijk hanteerbaar;
 • haarscherpe foto’s;
 • mooie heldere kleuren;
 • aangename bokeh;
 • geen zichtbare vervorming;
 • geen chromatische aberraties;
 • relatief goedkoop.

Zijn er ook minpunten? Eigenlijk nauwelijks, naar mijn bescheiden mening. De combinatie van brandpuntsafstand van 65mm, vergrotingsfactor van 2:1 en minimale scherpstelafstand van 17cm maken het mogelijk om details groot(s) en met uitstekende kwaliteit vast te leggen en dicht bij het te fotograferen object te komen. Voor statische objecten een perfect objectief! Toch zijn er wel een paar dingen te benoemen:

 • er zit geen intelligentie in het objectief, dus geen autofocus en automatisch diafragma, maar dit vind ik geen noodzaak voor macrofotografie;
 • hierdoor zitten er geen EXIF-gegevens bij je foto, geen informatie over het gebruikte objectief en de gebruikte instellingen;
 • voor het fotograferen van dynamische objecten heeft het objectief een relatief korte brandpuntsafstand.

Wat moet een goed macro-objectief doen? Heel simpel: details van objecten groot(s) en natuurgetrouw vastleggen. En dat is precies wat het Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro objectief laat zien. De prestaties van het objectief zijn zeer goed! Al met al kan ik het iedere macro-fotograaf aanbevelen!

En omdat het fotograferen van details tot in abstractie zo leuk is, nog een paar foto’s die ik met het Laowa 65mm Ultra-Macro objectief heb gemaakt:

Bekijk de Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro

Auteur

Eddy Westdijk

Naast zijn grote passie fotografie en zijn werk als civiel-technisch ingenieur gaat Eddy graag op reis. Tijdens het maken van deze reizen gaat de systeemcamera met lenzen, statief en uitgebreid filtersystem altijd mee. De laatste jaren is hij het fotograferen van landschappen, zeegezichten en macrofotografie in de natuur steeds meer gaan waarderen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.