Het Beeldrecept van Lieke Anna

Cameranu
4 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over het maken van een foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt Lieke Anna wat haar inspiratie is geweest en hoe zij deze foto heeft opgebouwd.

“Als verhalende zelfportret-fotograaf ga ik er nooit ‘zomaar’ op uit om te fotograferen. Van tevoren heb ik een concreet idee van wat ik wil maken en wat ik daarvoor nodig heb. In een notitieboekje maak ik een schets of schrijf ik een gedichtje ter inspiratie. Dan ga ik op zoek naar de tools die ik nodig heb om het voor elkaar te boksen. Welke locatie is er passend, wat voor kleding heb ik nodig, zijn er accessoires die ik mee moet nemen naar de locatie? En dán pas ga ik aan de slag om te fotograferen.”

Het Beeldrecept van Lieke Anna - 1

Dit heb je nodig:

  • Canon EOS 5D Mark III
  • 24-70mm f/2.8 objectief
  • Gitzo Traveller statief
  • Infrarode afstandsbediening
  • Adobe Photoshop

Waarom heb je deze materialen gebruikt?

Op mijn vijftiende ben ik begonnen met de Canon EOS 400D en daarna overgestapt op de 5D Mark III spiegelreflexcamera, waar ik nog steeds mee schiet. Ik kan blind met de interface van Canon werken! Het 24-70mm f/2.8 objectief is mijn favoriet, het is een te gek objectief voor wie van een goede scherptediepte houdt. Met één objectief kun je ontzettend veel voor elkaar krijgen en als zelfportret-fotograaf is de zoom erg fijn. Dan hoef ik niet steeds alles te verzetten, maar alleen verder in of uit te zoomen. En mijn statief en afstandsbediening zijn simpelweg onmisbaar!

Waarom heb je deze instellingen gebruikt?

De snelle sluitertijd had ik nodig om de beweging van de jurk en het haar te bevriezen. Het was bewolkt, dus de ISO-waarde van 640 had ik nodig voor de juiste belichting. Het diafragma van f/5.6 zorgt ervoor dat niet alleen mijn hoofd, maar ook de rest van mijn lichaam in focus is. Om nog meer scherptediepte te creëren heb ik ingezoomd, al heb ik in de nabewerking nagenoeg de hele achtergrond vervangen.

Heb je nog ergens extra opgelet?

Ik fotografeer bijna altijd als het bewolkt is en gebruik alleen natuurlijk licht. Dit zorgt voor een diffuus beeld, waar ik in de nabewerking nog alle kanten mee op kan. Ook ben ik een notoire beeldbewerker die dingen toevoegt aan beelden en dat is het gemakkelijkst wanneer je alles fotografeert met dezelfde instellingen en hetzelfde licht. Zo ziet het er natuurlijk uit voor je oog, ondanks wat je later nog in Photoshop doet.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Zoals je kunt zien is er flink wat gebeurd aan bewerkingen. Ik had een schets als uitgangspunt en ben gaan fotograferen wat ik nodig had om het beeld te maken. Dat werden totaal vijf foto’s: de persoon die achterover leunt, de voeten die losstaan, de haren die los hangen, de draad en de lucht.

De lucht heb ik apart gefotografeerd om het beeld vierkant te kunnen maken. Wanneer ik dit wil doen, maak ik altijd extra beelden in plaats van te croppen om minder beeldverlies te hebben. Alle beelden heb ik in Adobe Photoshop samengevoegd en ik heb mezelf zo gedraaid dat het lijkt alsof ik door de zuurstofslang omhoog word gehaald. De jurk heb ik rood gemaakt om een meer noodzakelijk en drukkend kleurenpalet te creëren.

Het Beeldrecept van Lieke Anna - 2
Het Beeldrecept van Lieke Anna - 3
Het Beeldrecept van Lieke Anna - 4
Het Beeldrecept van Lieke Anna - 5

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze foto dekt voor mij de lading van het nu. We leven op dit moment in een bizarre tijd. Een tijd waarin ons normaal, vreemd is. Een tijd waarin mensen sterven aan ademtekort. Ik kon niet anders dan iets met deze gevoelens doen. En voor mij is mijn werk, mijn verwerking, mijn dagboek, mijn manier van delen. En zo begon ik mijn zelfportret-serie: Covid-19.

Heb je nog handige tips voor anderen?

Bedenk eens van tevoren wat je wilt gaan maken, dus voordat je met je camera op pad gaat. Zo krijg je vaak beelden die meer vertellen, omdat je met intentie iets gaat maken. Daag jezelf een keer uit om met voorbedachte rade te gaan fotograferen en dan op zoek te gaan naar wat je daarvoor nodig hebt!

“Een visie, een verhaal, een boodschap. Dat is onmisbaar voor een fotograaf. Waarom maak je wat je maakt? Wat onderscheidt jou? Wat wil je delen met de wereld door jouw werk? Welk gevoel wil je de kijker geven?”

Over Lieke Anna

Professioneel fotograaf Lieke Anna is 32 en woont in Tilburg. Als kind maakte ze foto’s met een analoge camera en op haar vijftiende kocht ze haar eerste digitale camera. Niets was veilig en alles wat los en vast zat werd op de foto gezet. Ze heeft er wel altijd een fascinatie voor gehad om ‘iets levends’ in beeld te hebben. Dat is nu ook terug te zien in haar werk, want er is altijd een persoon aanwezig.

Ze wil met haar fotografie aantonen dat we als mens allemaal kwetsbaar zijn en donkere dingen meemaken door donkere onderwerpen aan het licht te brengen. Niemand is alleen, het is oké om erover te praten en het te delen. Middels schilderachtige zelfportretten geeft Lieke vorm aan haar innerlijke wereld en deelt zo onderwerpen als verdriet, schaamte, rouw, onzekerheid, twijfel en andere gevoelens waar niet zo snel over gepraat wordt online, maar waar eenieder zich in kan herkennen.

Dit heb je nodig

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.