Product review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head

Dave Zuuring
3 jaar geleden

Ik fotografeer al jaren met een geared head. En toen ik de kans kreeg om de gloednieuwe Sunwayfoto GH-Pro II statiefkop uit te proberen, zei ik zeker geen nee. Want met een paar vrije dagen in het vooruitzicht en een aantal opdrachten om interieur te fotograferen waren er voldoende mogelijkheden om aan de slag te gaan met deze kop van Sunwayfoto. In dit blog lees je wat mijn ervaringen zijn!

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 1

Waarom een geared head?

Voordat ik de diepte induik over de kop, is het misschien handig om eerst wat te vertellen over dit type statiefkop. Een geared head is in vergelijking met een standaard 3-weg kop of een balhoofd extreem nauwkeurig in te stellen. Dat is een groot voordeel en met die reden zitten er wat extra knoppen op voor de bediening.

Door een simpele draai aan één van de knoppen verplaats je je camera exact en op de millimeter. Extreem handig als je, zoals ik, interieur- of landschapsfoto’s maakt. Dat zijn disciplines waar je eenvoudig en nauwkeurig je camera wilt positioneren en waarbij snelheid geen issue is. Wat zeg ik, waar juist rustig werken je foto’s ten goede komt. Een ander pluspunt van een geared head is voor als je vaak werkt met ultra groothoeklenzen. Je wilt dan zo min mogelijk lensvervorming en daarvoor moet je camera goed ‘waterpas’ staan.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 2

Nu denk je misschien dat drie knoppen minder praktischer is dan één knop zoals je een balhoofd kent. Maar we kennen allemaal wel het moment dat je het balhoofd ontgrendelt om iets te tilten of te neigen en floep het hele zaakje valt voorover. Het is persoonlijk, maar ik heb daar nooit aan kunnen wennen. En zo heeft elke fotograaf zijn of haar persoonlijke voorkeur qua statiefkoppen. Ikzelf, zoals wel duidelijk is, zweer bij een geared head omdat ik de snelheid van pannen en tilten niet nodig heb. Zou ik snelheid nodig hebben voor bijvoorbeeld natuurfotografie, is een ‘swinghead’ oftewel een schommelkop voor mij het juiste hulpmiddel. Een balhoofd laat ik links liggen.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 3
Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 4

Wat is mijn eerste indruk?

Dat de Sunwayfoto GH-Pro II geared head er totaal anders uitziet dan zijn voorganger valt direct op. Het gewicht valt me met 850 gram alleszins mee en daarmee is de kop prima in balans met mijn Sony systeemcamera op bijvoorbeeld een carbon statief. De kop oogt smal en is volledig gemaakt van degelijk materiaal (staal en aluminium). Ook de vorm oogt goed en de GH-Pro II is door zijn compacte formaat makkelijk mee te nemen in de statieftas. Mede dankzij de plaatsing van knoppen.

Door het ontwerp kan de GH-Pro II zonder het tussenstuk op de spider van mijn combi statief geplaatst worden. Dit heb ik zelf niet gedaan, maar dat heeft te maken met de keuze van mijn statief en de werkhoogte ik prettig vind. De kop is standaard voorzien van het universele en meest gangbare Arca Swiss systeem.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 5
Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 6

Tilten en neigen met de GH-Pro II

De Sunwayfoto GH-pro II is uitgerust met twee grote knoppen en twee kleinere. De twee grote knoppen zijn er om de horizontale en verticale stand precies te bedienen. Met de twee kleine knoppen aan de onderkant en bovenkant kun je een pan-beweging maken voor een perfect panorama.

Je kunt de camera snel in de portretstand plaatsen, maar dit doe ik liever door gebruik te maken van mijn L-bracket. Een bijkomend nadeel van de camera naast je statiefkop te hebben hangen is niet alleen stabiliteit, maar vooral dat je op deze manier geen perfecte panorama’s kunt maken. Maar wetende dat de GH Pro II zelfs standaard en panoramaklem heeft, is deze combinatie met een L-bracket bijna perfect voor panoramafotografie!

Terug naar de knoppen. Die zijn uitgerust met een uitklapbare extra hendel om de grovere verstelling mogelijk te maken en te versnellen. Deze hendeltjes zijn fraai verwerkt in de knoppen en krijg je er ook soepel uit. Maar vanwege de nauwkeurige fijnverstelling heb ik dit nauwelijks gebruikt. Prettig hoe dit is afgewerkt.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 7

De zijwaartse beweging, vooral bedoeld voor ‘levelling’ kan tot veertig graden links en rechts. Punt van aandacht en zorg is de duurzaamheid van het gekozen ontwerp van de manier waarop je kunt levelen. Je ziet de tanden van het mechanisme. Ik vraag me af in hoeverre, wanneer je deze statiefkop intensief gebruikt in weer en wind, dit onderdeel te veel bloot wordt gesteld aan de elementen? Hier kom ik later in deze review op terug. Maar het is een geruststelling dat Sunwayfoto en de importeur zes jaar garantie bieden, niet verkeerd en dus een enorme zorg minder.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 8

Naast de twee grote knoppen, is deze fraaie statiefkop uitgerust met nog twee kleinere ‘knoppen’. De eerste kleine verstelknop aan de onderzijde is voor het ronddraaien van de camera (pannen). De tweede aan de bovenzijde is voor de bediening van de panoramaklem. Het handige aan deze twee knoppen is dat je ze kunt verplaatsen qua stand om ze zo makkelijk en snel los of vast te klemmen. Dit brengt me bij mijn tweede punt van aandacht. Plaats je deze knoppen en vooral die van de panoramaklem bovenop vooraf verkeerd, dan zijn ze met je camera bevestigd op de klem lastig te bedienen. Dus vooraf moet je deze even goed instellen.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 9

De panoramaklem

Het merendeel van de Sunwayfoto statiefkoppen is standaard uitgerust met een panoramaklem. Het voordeel van zo’n klem is dat je de camera over zijn hoogste punt kunt draaien. Met de twee knoppen van de geared head zet je de camera waterpas om zo eenvoudig een perfecte panoramafoto te maken. Dit vind ik ook een van de absolute pluspunten van deze kop, dat dit geïntegreerd is. Wat ik dan niet zo goed begrijp is de plaatsing van de bubbel van de waterpas, want met de camera erop kun je deze niet makkelijk aflezen. Niet direct een probleem, want de digitale waterpas heb ik eigenlijk altijd wel in beeld in mijn display van de camera.

Vier dagen fotograferen

Ik reisde met deze nieuwe statiefkop door Nederland om op verschillende locaties te fotograferen, grotendeels interieurfotografie. Naast dat je dan actief met je compositie bezig bent en actief vanaf statief werkt, komt er wat fijn afstelling bij. Dan ontdek je steeds dat de camera toch niet helemaal waterpas staat en ben je veel bezig met de fijn afstelling, maar dat gaat allemaal erg vanzelfsprekend. De knoppen zitten op de juiste plaats, het werkt heel exact en alles werkt degelijk. De meer compacte spider past prima bij een systeemcamera als de Sony A7 R III, zonder dat dit ten koste gaat van stabiliteit.

Review: Sunwayfoto GH-Pro II geared head - 10

Wat is mijn conclusie?

Wetende dat fotogear soms een flinke aanslag kan zijn op je portemonnee is het verrassend dat deze compacte kop van Sunwayfoto betaalbaar is. Het is nog steeds geen koopje, maar voor dat bedrag krijg je een perfect afgewerkte geared head met een probleemloze en precieze bediening. Als je je beseft dat je dankzij de duurzame afwerking een stuk gereedschap ervoor terugkrijgt waar je heel lang mee kunt doen dan is dat prima te verantwoorden.

De Sunwayfoto GH-Pro II heeft een draagvermogen van vier kilo en weegt zelf maar 847 gram. De fijne precieze verstelling voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts zijn de echte toppunten van deze statiefkop. Het gebruikte materiaal, volledig staal, is duurzaam. En zelfs de markeringen op de statiefkop dragen bij aan de indruk van de kwaliteit. Tel daar de typische Sunwayfoto bonus van de panorama klem met Arca swiss bevestiging bij op en het beeld is compleet. Voorzie daarbij je set met een specifieke L-bracket en/of nodal slider en je legt ook direct de basis voor panoramafotografie. Kortom, de Sunwayfoto GH-Pro II is wat mij betreft een betaalbare geared head waar je precies mee kan werken en ongetwijfeld veel plezier van gaat hebben.

Bekijk hier de GH-Pro II statiefkop

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.