Review: Canon EOS R5 systeemcamera + Control Ring Mount adapter

Roy van der Wens
3 jaar geleden

Daar is de Canon EOS R5 systeemcamera eindelijk! Dé camera waar elke Canon fanaat op heeft zitten wachten. Zelfs Sony en Nikon liefhebbers zijn nieuwsgierig naar deze camera. Want is deze camera net zo’n ‘game changer’ als de Canon EOS 5D Mark II ooit was? Moet je nú naar de winkel rennen en die camera kopen? Ik heb de EOS R5 drie maanden getest tijdens vele bruiloften en shoots en ik kan je de antwoorden geven. De vergelijking met de Canon EOS 5D Mark IV zal ik vaak maken, omdat dit de benchmark is. In deze review lees je wat ik van de Canon EOS R5 vind!

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 1

Mijn verwachtingen?

Al jaren leg ik bruiloften vast met de Canon EOS 5D-series en de laatste jaren gebruik ik twee 5D Mark IV spiegelreflexcamera’s. Ik fotografeer en film uitsluitend bruiloften en loveshoots en dit doe ik vaak door elkaar. Ik vraag dus veel van de camera, want op een bruiloft kan het moment in een flits voorbij zijn. Dus de camera moet altijd paraat staan. De 5D-familie heeft me nooit teleurgesteld en deze werkpaarden zijn altijd betrouwbaar.

Maar er zijn nadelen aan de Canon EOS 5D Mark IV’s. Omdat ik film, verwacht ik meer van de videokwaliteit. De buffer loopt bij het maken van foto’s snel vol. Het schakelen tussen foto en video kost net teveel tijd en dat is soms jammer. Ook miste ik vaak scherpte, omdat ik met een groot diafragma werk (gemiddeld f/1.2 tot f/1.8). Kortom, ik heb last van technische beperkingen. Toen de Canon R5 werd aangekondigd zag ik aan de specificaties dat deze camera al deze problemen niet meer zou hebben. Maar theorie en praktijk zijn twee verschillende dingen...

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 2
Review Canon EOS R5 systeemcamera - 3

Mijn eerste indruk van de Canon R5

Wanneer je net als ik al jaren met Canon werkt, voelt deze systeemcamera vertrouwd aan. De ergonomie van Canon is onmiskenbaar. Alle knoppen zitten op de juiste plekken. Ondanks dat er wel knoppen verplaatst zijn, voelt het vertrouwd aan.

Voordat je begint met het maken van beelden, raad ik je aan om de handleiding te lezen. Deze camera overweldigd je met instellingen en vers uit de doos staat de camera niet goed ingesteld. Zo kun je alleen maar in 8K filmen en voordat je gevonden hebt hoe je dat veranderd… Maar van een professioneel product is te verwachten dat er veel valt in te stellen. Je kunt de camera volledig personaliseren en dat is een sterk punt!

Vergeet niet dat je moet investeren in de snelste geheugenkaarten beschikbaar, anders zal de camera niet werken zoals Canon het bedoeld heeft. In mijn test met een reguliere V30 SanDisk kaart zal de camera soms moeite hebben met het wegschrijven van de bestanden.

Het geluid van de elektronische sluiter is hemels. Ik vond een Nikon altijd een fijnere DSLR-klik hebben. Maar met de R5 heeft Canon officieel het fijnste geluid ooit bedacht!

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 4

De Control Ring Mount adapter

Als je deze camera koopt raad ik je aan de Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R erbij te bestellen. Zodra je hem gebruikt, snap je waarom! Ik gebruik de ring om snel van oog/hoofd detectie naar punt detectie te schakelen. Iets wat je in trouwfotografie voortdurend gebruikt omdat je schakelt tussen mensen en objecten.

De ring is naar je eigen voorkeur te programmeren zoals diafragma, sluiter, autofocus enzovoort. Ook een groot voordeel is dat je kunt bepalen of je de ring positief of negatief kan laten draaien. Tijdens het fotograferen heb ik de neiging om een negatieve draai (tegen de klok in) te maken, waar ik eigenlijk positief zou moeten draaien. Door de draairichting in het menu aan te passen is dit ‘probleem’ verholpen en hoef je jezelf geen nieuwe beweging aan te leren.

De combinatie van Canon EF L lenzen en de Control Ring vormt geen probleem. Ik heb diverse lenzen getest en alle objectieven waren net zo snel of soms sneller dan op de 5D Mark IV. Ik heb de Canon EF 35mm f/1.4L USM II, de Canon EF 50mm f/1.2L USM en de Canon EF 85mm f/1.2L II USM gebruikt in combinatie met de R5.

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 5
Review Canon EOS R5 systeemcamera - 6

De Canon R5 als fotocamera

Vanaf het moment dat ik hem had, heb ik de camera meegenomen naar alle bruiloften en loveshoots. Ik merkte al snel dat ik makkelijker naar de R5 greep dan naar mijn 5DMK4 en de reden is simpel. De autofocus oog/hoofd detectie met een groot diafragma is ge-wel-dig. Zodra de camera een oog of hoofd spot, blijft de focus gelocked en kun je snel en scherp schieten. Het nadeel is dat wanneer je tegenlicht krijgt, bijvoorbeeld door de ramen van een hotelkamer, de camera dan geen focus kan vinden. Op dat moment moet je snel schakelen naar een reguliere autofocus om scherpte te vinden.

De fullframe 45 megapixel sensor geeft de mogelijkheid om crops te maken, zonder dat het aanvoelt als een crop. In het onderstaande voorbeeld heb ik uit een liggende foto een portretfoto gehaald. Op de crop foto zie je scherpte in de ogen en zelfs de poriën van de huid. Hoe gaaf is dat?

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 7
Review Canon EOS R5 systeemcamera - 8

De digitale zoeker kan even wennen zijn omdat je feitelijk naar een beeldscherm kijkt. Ik heb zelf geen problemen gehad met de zoeker. Sterker nog, ik werd meteen enthousiast want voor het eerst kon ik de aanpassingen van mijn camera instellingen live zien voordat de foto gemaakt werd. Vooral in de avond kun je flikkering krijgen van lampen en dergelijke en dat is even wennen.

De Canon R5 als filmcamera

Omdat ik foto’s en video’s maak, zijn beide functies voor mij belangrijk. De R5 heb ik via de C3 knop voorgeprogrammeerd om direct video op te nemen wanneer de camera in de fotostand staat. Dus ik drukte tijdens het fotograferen op de rode opnameknop (zie afbeelding) en direct begint de camera te filmen in de door mij aangegeven instellingen.

Het overhit raken van de camera is helaas iets waar je niet omheen kan als je in 4K of hoger gaat filmen. Video werkt goed op FHD (Full High Definition, 1920 x 1080 pixels) maar zodra je de camera op 4K zet zal de camera te warm worden. Overigens voelt de camera niet warmer aan dan normaal. Er zijn genoeg testen online te vinden die uitwijzen dat de camera niet te warm wordt en dat het een soort timer lijkt te zijn.

Ik heb zelf stukjes van 20 seconden op 4K gefilmd afgewisseld met foto’s, zelfs toen kreeg ik warmte meldingen. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de camera daar warm van geworden is. Waarom Canon ervoor kiest om de camera deze melding te laten geven is onduidelijk. Hopelijk gaat Canon hier iets aan veranderen omdat dit belemmerend werkt, zeker voor een trouwfoto- en videograaf.

Review Canon EOS R5 systeemcamera - 9

Wat is mijn conclusie?

De Canon EOS R5 is een werkpaard voor de professional. Maar wel een werkpaard dat nog wat updates moet krijgen voordat hij zich mag meten met de 5DMK4. Voor de fotograaf raad ik deze camera zeker aan. Sterker nog, een collega heeft na het testen van mijn camera ook besloten de R5 aan te schaffen. Voor de videograaf is de R5 nu ‘nog’ niet klaar, het feit dat je niet op 4K kan filmen zonder problemen maakt de camera niet geschikt voor professionele videografen.

Opmerkingen
Inmiddels heeft Canon een nieuwe firmware versie voor de R5 gelanceerd met wat verbeteringen. Ik heb deze versie nog niet getest, maar ik verwacht dat Canon de komende tijd nog meer firmware updates zal uitbrengen. Adobe heeft hun Camera RAW ge-update waar officieel de R5 nog niet ondersteund wordt. Maar de bestanden leken goed te zijn in Lightroom.

Pluspunten

 • Sluitergeluid is het meest bevredigende geluid denkbaar
 • Beeldstabilisatie tijdens het fotograferen is fantastisch
 • Gezichts- en oogdetectie stellen je in staat om op een groot diafragma scherp te fotograferen
 • Snelheid in het menu als het schakelen tussen functies gaat vlekkeloos
 • Buffer lijkt eindeloos en je kunt zonder enige probleem beelden blijven schieten (mits de juiste geheugenkaarten worden gebruikt)
 • Ergonomie is perfect, de camera voelt vertrouwd
 • Alle knoppen zijn te programmeren

Minpunten

 • Warmte probleem met 4K-video
 • Beeldstabilisatie op film is soms ‘wobbelig’ in het eindresultaat (ik gebruik een 35mm voor film)
 • Tegenlicht en hoofd- of oogdetectie, de camera kan geen of moeilijk focus vinden met tegenlicht
 • De camera kan langzaam worden met een SanDisk Extreme Pro V30 kaart, koop uitsluitend de allersnelste SDXC en CF Express kaarten!
 • Accuduur, op een bruiloft van 12 uur heb je 2 tot 3 accu’s nodig
Review Canon EOS R5 systeemcamera - 10

Auteur

Roy van der Wens

Roy van der Wens is een trouwfoto- en videograaf die in 2019 is uitgeroepen tot de beste trouwfotograaf van Nederland. Met zijn Brabantse gezelligheid stelt hij bruidsparen op hun gemak. Door zijn jarenlange ervaring als fashionfotograaf werkt hij snel en op een kwalitatief hoog niveau.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.