Beeldrecept Sebastiaan Doyer: Ferrari 296 GTS in de Farmont Hairspin

Cameranu
11 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaalde foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt automotive fotograaf Sebastiaan Doyer hoe hij deze foto heeft gemaakt in Monaco voor de Cameranu serie “Terug Naar Toen”.

Beeldrecept Sebastiaan Doyer - 1

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Voor de Cameranu-serie "Terug naar Toen" ging ik op pad naar Frankrijk en Monaco om een foto van twintig jaar geleden opnieuw te maken. Voor vertrek was het nog niet helemaal duidelijk waar we uiteindelijk zouden eindigen, Frankrijk was natuurlijk de bestemming, maar ik had niet gedacht dat we Monaco zouden bezoeken. Dit was heel gaaf, want het is de ultieme plek voor exotische auto’s!

Aangezien ik niet wist waar ik allemaal naartoe ging, kon ik me niet goed voorbereiden. Op zich was dat niet heel erg. Want toen ik vroeger in Frankrijk ging fotograferen, fotografeerde ik ook vooral auto's die ik tegenkwam. Voor dit Beeldrecept heb ik een foto uitgekozen die is gemaakt op de meest bekende spot in Monaco, de Fairmont Hairpin, mede bekend door de Formule 1.

Zijn er dingen waar je tegenaan liep in het buitenland?

Het blijkt dat je niet zomaar meer op een rotonde mag fotograferen in Frankrijk. In tegenstelling tot twintig jaar geleden, waar ik een week lang door heb gebracht op die rotonde, was het tijdens onze herbelevingstrip na twee minuten al klaar. We werden vriendelijk doch dringend verzocht door de Franse politie te vertrekken. Dit maakte het voor mij natuurlijk uitdagend om deze foto opnieuw te maken.

Welke apparatuur heeft Sebastiaan gebruikt?

Tijdens de trip heb ik gebruik gemaakt van mijn Canon EOS R5 systeemcamera in combinatie met het Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objectief en het Canon RF 70-200 f/2.8 IS objectief. De lenzen waren voorzien van een polarisatiefilter. Het filter zorgt voor een scherp contrast en heldere kleuren in je foto. Mede door de snelle frames per seconde van de Canon R5 en de snelle autofocus kwam dit op auto’s die voorbij komen erg goed van pas.

"Toen ik vroeger op vakantie was in Frankrijk zat ik ook uren op de rotonde te fotograferen. Op een gegeven moment moest ik eraf komen van mijn vader en andere leuke dingen doen. Toen had hij belooft om samen met de camper naar Monaco te gaan. We konden de camper alleen nergens kwijt dus we zijn er alleen maar doorheen gereden en ik heb nergens kunnen fotograferen."

Welke instellingen heb je gebruikt?

Voor de bewegende beelden bij passerende auto’s maak ik al snel gebruik van een sluitertijd van 1/40e seconde. Dit is afhankelijk van de snelheid van de auto. Ook gebruik ik altijd een hoog diafragma zoals f/10.0 om zo een panning effect te creëren. Panning is een techniek die een gevoel van beweging in actiefoto's kan overbrengen. Bij stilstaande auto’s of een bevroren beeld kies ik toch het liefst voor een laag diafragma en een hoge sluitertijd om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen en een scherp onderwerp.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik kijk tijdens het fotograferen vooral naar achtergrondfactoren. In een drukke stad zoals Monaco wil je al graag een sprekende achtergrond. Bij deze beroemde hairpin kijk je naar de curbstones op de voorgrond en de mooie steile helling omhoog met typische Cote d’Azur gebouwen.

Tijdens deze reis voor herbeleving kwamen we vooral terug in de tijd tijdens het autospotten. Ik wilde auto’s vastleggen op een plek waar het druk is en waar veel factoren van toepassing zijn. Denk aan mensen, andere auto’s en fietsers bijvoorbeeld. Elke foto kan hierdoor ‘verpest’ worden of juist toegevoegde waarde krijgen.

Beeldrecept Sebastiaan Doyer - 3
Beeldrecept Sebastiaan Doyer - 4

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb vooral extra kleur en contrast toegevoegd aan de foto. Het toevoegen van kleur kan helpen om de foto aantrekkelijker te maken en om de kleuren van de foto beter tot hun recht te laten komen.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik vind juist deze foto zo mooi omdat de snelheid van de auto op een prachtige manier is vastgelegd en daarmee de dynamiek van de omgeving van Monaco goed tot uiting komt. De sfeer van deze beroemde plek wordt daardoor goed weergegeven en de typische auto die je daar zou kunnen tegenkomen, voegt een extra element toe aan de foto. Dit alles maakt het een mooie afbeelding om naar te kijken.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Mijn tip voor andere automotive fotografen is om goed te kijken op locatie. Waar wil je de auto hebben Hoe voorkom ik storing door externe factoren? Etc. Probeer daarnaast de auto in je frame ook echt uit te kaderen, en schiet niet de foto’s om de auto, maar om het complete plaatje!

Wat vond je van je roadtrip door Frankrijk?

Ik vond het onwijs leuk om samen met de crew te zoeken naar de betreffende rotonde, plek waar het ooit allemaal echt is begonnen! Helaas kreeg dat een verrassende wending, maar dat we hierdoor uiteindelijk in het paradijs van auto’s terecht kwamen was natuurlijk gaaf! Leuk om het allemaal te zien, te beleven en het verschil met toen en nu te ervaren.

Over Sebastiaan

Sebastian Doyer is een 32-jarige automotive fotograaf uit Kampen. Vroeger begon hij met fotograferen als hobby, maar inmiddels heeft hij er zijn fulltime baan van gemaakt.

Tijdens “Terug naar Toen” is hij echt teruggegaan naar de tijd waarin hij is begonnen. Het rondlopen op straten of door steden op zoek naar auto’s, om ze simpelweg op de foto te zetten en uploaden op de autogespot.nl website. Inmiddels werkt Sebastiaan vooral in de automotive branche voor diverse autobedrijven, maar daarnaast fotografeert hij ook evenementen, concerten of bedrijfsreportages en maakt hij lifestylebeelden.

Sebastiaan vindt fotograferen nog altijd een uitdaging. In de automotive is elke auto anders, elke foto heeft een andere stijl en/of lijnen en dat maakt het zo uitdagend! Hij vindt ook de contacten in de wereld van fotografie ontzettend leuk! De community, de gesprekken met collega’s en vrienden waar je allemaal een passie mee kunt delen!

Wil je meer van Sebastiaan zien? Bekijk dan hier zijn Instagram. Benieuwd naar de video waarin Sebastiaan zijn roadtrip door Frankrijk en Monaco maakt? Klik dan hier om de video te bekijken.

Bekijk de camera:

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.