Review Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art objectief

Yessica Duque
3 jaar geleden

Toen ik net begon als foodfotograaf gebruikte ik voor mijn werk eigenlijk maar één objectief. Ik wilde het eenvoudig houden en alleen met het meest essentiële fotograferen. Veel meer dan een betaalbare 50mm f/1.8 en een standaard kitlens had ik niet in mijn bezit, totdat ik het Sigma 50mm f/1.4 DG Art objectief mocht proberen. In deze review lees je meer over mijn ervaringen met deze lens!

Bekijk de Sigma 50mm f/1.4 Art lens

Bijzonder en veelzijdig

Een 50mm wordt door veel mensen gezien als de ‘koning’ van alle objectieven. Het is een geweldige lens voor elke fotograaf, of je nu een beginner of wat meer gevorderd bent. Met deze vaste brandpuntsafstand is het geen macrolens en geen telezoom, maar het standaard brandpunt en de lichtsterkte zijn ideaal voor portretten. Een 50mm lens heeft niet alleen een geweldige beeldkwaliteit, maar geeft ook een mooie bokeh. Een goede collega vertelde mij een keer dat ik er minstens twee in mijn bezit moet hebben, één voor gebruik en eentje als backup. En hij had gelijk, want door de veelzijdigheid gebruik ik deze brandpuntsafstand ontzettend veel.

Op zoek naar meer kwaliteit

Als beginnend foodfotograaf werkte ik voornamelijk met de ‘nifty fifty’, een 50mm f/1.8 lens. Daar kreeg ik goede resultaten mee. Maar in 2020 heb ik uitgebreid de tijd genomen om alle foto’s die ik in de loop der jaren heb gemaakt te evalueren. Ik besefte mij dat ik tevreden was over de beelden, maar dat ik eigenlijk op zoek was naar nog meer kwaliteit. Betere kleuren, meer scherpte en een wow-factor. Dát kon ik nog niet consistent bereiken.

In mijn zoektocht naar verbetering kwam ik het Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art objectief tegen. Na het bekijken van foto’s die met deze lens zijn gemaakt en het lezen van online reviews kreeg ik sterk het gevoel dat dit objectief mij dat kon bieden waar ik zo naar zocht. Al snel nadat ik de lens in gebruik heb genomen is het mijn favoriet geworden en het is daardoor nu de meest gebruikte lens voor mijn eigen portfolio en opdrachten.

Over de Sigma 50mm f/1.4 Art

Het Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art objectief wordt aangeraden vanwege de hoge beeldkwaliteit bij een open diafragma. Met f/1.4 heb je meer lichtsterkte en een kleiner scherptegebied dan met een f/1.8 lens. Dit is handig wanneer je kijkers naar één haarscherp onderwerp in de foto wilt trekken en een mooie bokeh in het beeld wilt. Dankzij de speciale lage dispersie glaselementen en een meerlaagse coating hebben beelden een uitstekend contrast, een optimale scherpte en een gedetailleerde kleurdefinitie. Ik noem dat zelf een “crisp look” en dat is eigenlijk iets wat alle foodfotografen willen in hun werk.

Merk ik verschil?

De verandering in mijn fotografie is merkbaar en dat is begonnen vanaf het moment dat ik de Sigma 50mm f/1.4 Art lens ben gaan gebruiken. In mijn fotografische tijdlijn is er echt een duidelijk omslagpunt en dat is door meerdere mensen opgemerkt. Ik kreeg op social media ineens veel meer vragen over welke apparatuur en wat voor setup ik gebruik. Maar ik vind het geweldig om andere fotografen te helpen en deel daarom graag alles over mijn instellingen, behind the scenes beelden, tips en andere tricks!

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het objectief is beschikbaar met een vatting voor Canon, Nikon en Sony camera’s. De ultrasonische autofocus is stil en snel handmatig bij te stellen zonder een schakelaar om te hoeven zetten. Deze 50mm heeft een interne scherpstelling. Dit houdt in dat de Sigma Art lens tijdens het scherpstellen niet in lengte zal veranderen. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten als je interesse in deze lens hebt:

Voordelen

  • Extreem scherp
  • Geeft een goed contrast
  • Hoogwaardige bouwkwaliteit
  • Snelle en accurate autofocus
  • Geweldige beeldkwaliteit
  • Hele zachte bokeh

Nadelen

  • Heeft geen beeldstabilisatie
  • Geen weerbestendige afdichting
  • Relatief zwaar met 815 gram
  • Wat hogere prijsklasse

Dit is mijn conclusie

Zodra je de lens uit de verpakking haalt merk dat het een mooi product is. Het is een soort Ferrari onder de objectieven en dat voel je meteen in het gewicht. Het gewicht van 815 gram is een groot verschil in vergelijking met 50mm lenzen uit een andere prijsklasse. Maar de Sigma 50mm f/1.4 Art is alles wat ik ervan verwacht had. Als je meer kwaliteit wilt en hier het budget voor hebt, is investeren in deze lens het absoluut waard. De scherpte is fantastisch en meer dan goed inzetbaar voor foodfotografie. Mijn foto’s hebben nu een meer professionele look en feel en zijn nóg aantrekkelijker dan eerst!

Bekijk de Sigma 50mm DG HSM f/1.4 Art

Auteur

Yessica Duque

Fotograaf Yessica Duque uit Wageningen is gespecialiseerd in foodfotografie en foodstyling. Haar foto's worden gebruikt voor outdoor campagnes, social media en promotie doeleinden voor restaurants en chefs in Europa. Ze houdt ervan om te experimenteren met verschillende stijlen, licht, elementen, sfeer en compositie. Daarnaast heeft ze vele jaren ervaring als grafisch vormgever.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.