Review Sony Cinema Line FX30 videocamera

Sjoerd Wesselink
1 jaar geleden

Het lag in de lijn der verwachting dat Sony een nieuwe super 35 versie ging uitbrengen. In mijn ogen was dat een logische stap. In eerste instantie had ik verwacht dat het een compleet nieuwe camera zou zijn, maar eigenlijk bleek de camera heel erg te lijken op de Sony Cinema Line FX3. Wat ik van de Sony Cinema Line FX30 videocamera vind en wat de verschillen zijn lees je in deze review.

Bekijk de Sony Cinema Line FX30 videocamera

Eerste indruk van de FX30

Bij het uitpakken van de camera zag ik dat de FX30 heel erg leek op de FX3. Hier was ik heel erg blij mee, aangezien ik al allemaal accessoires voor deze camera heb. Qua beeldmateriaal hoopte ik dat het met mijn verwachtingen zou matchen. Ik wilde de Sony FX30 namelijk gebruiken voor een best groot project en ik had van tevoren weinig tijd om het beeldmateriaal te beoordelen. Uiteindelijk bleken de beeldkwaliteit en mijn verwachtingen echt goed te matchen. Het heeft er voor gezorgd dat de video die ik ging opnemen echt mooi werd. Dat deze kwaliteit uit een camera van circa €2000 komt, daarmee ben ik heel tevreden.

Verschil tussen de FX3 en FX30?

Het grote verschil tussen de Sony Cinema Line FX3 en FX30 is het gebruik van de videocamera in een situatie met weinig licht. Als je in zo'n situatie je ISO hoger zet, dan heb je op de FX3 een iets mooier plaatje en je ziet hier iets meer detail. Terwijl je bij de FX30 een andere hoek krijgt omdat de sensor kleiner is.

Tijdens het filmen van het project heb ik ook wat beelden geschoten met de FX3, voor in het geval dat de FX30 kapot ging. In de edit heb ik de resultaten ook met elkaar vergeleken en de camera’s sluiten eigenlijk naadloos op elkaar aan. Het beeld van de FX30 komt dus echt heel erg overeen met een high-end camera.

Wat wel een verschil kan maken in beeld is het gebruik van lenzen. Mocht je het budget hebben voor fullframe lenzen dan zou ik de FX3 aanraden, want fullframe lenzen vind ik persoonlijk mooier. Heb je dit budget niet, dan is de FX30 echt een heel goed alternatief.

De Sony FX30 in de praktijk

Ik heb de body op een redelijk simpele manier getest. Meestal doe ik er van alles qua accessoires omheen. Nu heb ik alleen gebruikgemaakt van de body, lens en een microfoon. Dit vond ik zelf heel fijn werken. Het is een klein pakketje dat je makkelijk ergens mee naartoe neemt, maar het doet dan niet onder aan beeldkwaliteit. Doordat de camera heel klein is maakt dat het ook makkelijker werken.

Naast dat de videocamera compact is, is de batterijduur ook heel goed. Die lange batterijduur is voor mij ook eigenlijk de reden om over te stappen naar het hele Sony systeem. De Sony Cinema Line FX30 videocamera heeft eigenlijk een nog betere batterij dan de FX3 vanwege de kleine sensor. En dat is ook ideaal voor als je veel reist.

Personaliseren van de videocamera

Tijdens het filmen heb ik de knoppen naar mijn eigen voorkeur ingesteld, zodat ik ook tijdens het gebruik van een onderwaterbehuizing snel bij al mijn knoppen kan. Bovenop heb je de witbalans knop. Alleen omdat mijn witbalans altijd hetzelfde is, tenzij het echt heel bewolkt is, heb ik die verandert naar iets anders. Ik heb hem nu staan op het wisselen van autofocus en manual focus. De ISO-knop heb ik veranderd naar een Dual Base ISO switch. Hiermee kan ik heel snel switchen tussen de verschillende basis ISO-waarde. Dat je al die knoppen kunt aanpassen is natuurlijk heel erg fijn, want zo kun je het helemaal naar je hand zetten.

Autofocus en stabilisatie

De autofocus van de Sony FX30 videocamera is super snel. Bij het gebruiken van de autofocus moet je wel de juiste lenzen gebruiken, maar als je de juiste combinatie hebt dan mis je eigenlijk nooit een beeld.

De beeldstabilisatie had ik tijdens het testen op standaard staan. Vanuit de hand filmen ging met de stabilisatie heel makkelijk. Normaal zal je de camera zwaarder maken waardoor de bewegingen eruit gaan, maar ik heb gemerkt dat je bij de Sony FX30 de camera gewoon klein en licht kunt houden.

Voor wie is de Sony FX30 geschikt?

De Sony Cinema Line FX30 videocamera zie ik echt als een camera voor beeldmakers die veel reizen. Dus als je ver weg gaat en je hebt weinig ruimte dan is deze camera echt ideaal, maar ook als B-camera voor interviews of voor shots vanuit kleine hoekjes is deze camera echt top.

Het handige aan de FX30 videocamera als B-camera is dan je twee van deze videocamera's kunt kopen voor de prijs van één FX3. En bij een B-camera is het niet heel belangrijk of je een fullframe of super 35 sensor hebt. Je zet er bij een B-camera toch een andere lens op.

Handige FX30 accessoires

Auteur

Sjoerd Wesselink

Sjoerd Wesselink is filmmaker en ondernemer. Momenteel is hij erg actief op YouTube, waar hij video's maakt over filmmaken, ondernemen, geld en zelfontwikkeling. Daarnaast werkt hij als cameraman voor veel diverse opdrachtgevers.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.