8 tips voor het fotograferen van auto's

Sebastiaan Doyer
3 jaar geleden

Ben jij gek op het spotten van auto’s, het geluid, de snelheid en alles wat er nog meer bij hoort? Dan vind jij het vast leuk om mooie foto’s te maken van alles wat vier wielen heeft. In dit blog geef ik acht handige tips voor automotive fotografie, maar kijk ook zeker even naar de toffe video hieronder:

Tip 1: Match de locatie en de auto

De locatie van de fotoshoot bepaal ik aan de hand van de auto die ik moet fotograferen. De auto is het plaatje en de omgeving maakt het af. Voor een shoot ga ik altijd zelf op zoek naar een geschikte plek in de buurt van mijn klant. Een luxe of exclusieve auto zou ik bijvoorbeeld niet op een ruige locatie fotograferen, maar een hele stoere bak wel! Maar in Nederland zijn er genoeg vette fotolocaties te vinden.

Tip 2: De auto moet schoon zijn

Niet alleen ziet het er goed uit op de foto’s, het scheelt je veel tijd met het bewerken als de auto die je gaat fotograferen helemaal schoon is. De auto’s die ik fotografeer voor bedrijven worden schoongemaakt en gepoetst voordat ik er mee aan de slag ga. Toch controleer ik altijd even of er geen vlekken meer te zien zijn, of er geen poets is achtergebleven en dat er geen zand op de auto zit.

Tip 3: Let op lijnen en details

Loop voordat je gaat fotograferen eens om de auto heen en kijk welke lijnen en details je opvallen aan het model. Zijn er carbon details aanwezig, wat voor uitlaatsysteem hangt er onder, waar zitten de logo’s of stickers? Hoe ziet de bumper eruit, heeft de auto speciale remklauwen of remschijven, heeft de verlichting een bijzonder design? Door dit soort dingen eerst goed in je op te nemen kun je heel gericht aan de slag gaan met je camera.

Tip 4: Fotografeer het interieur

Ook het interieur van een auto hoort erbij! Bij het fotograferen van interieur ben ik vooral kritisch met de belichting, die moet egaal zijn. Niets is zo vervelend als een schaduwlijn in beeld hebben, waardoor er een deel onderbelicht of overbelicht wordt. Van een interieur zijn aardig wat detailfoto’s te maken. Denk aan de logo’s, speciale opties zoals lane assist, het stuur, de bekleding, schakelaars en knoppen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet!

Tip 5: De verlichting hoeft niet aan

Eigenlijk laat ik zelf de verlichting van het voertuig altijd uit wanneer ik ga fotograferen, tenzij ik aan het werk ben wanneer het schemert. De verlichting moet echt wat toevoegen aan het totaalbeeld wat ik in mijn hoofd heb. De bekende ‘angel eyes’ koplampen van BMW komen bijvoorbeeld goed tot hun recht wanneer de verlichting aan is.

Tip 6: Wees voorbereid op de shoot

Ik werk met een fullframe spiegelreflexcamera of systeemcamera en heb geen tas vol met objectieven mee. Een 24-70mm f/2.8 zoomlens is lichtsterk en heeft een mooi bereik met als resultaat een mooi, statisch beeld. De 35mm f/1.4 lens geeft een prachtige scherptediepte en daarmee kun je echt de aandacht leggen op details wanneer je deze op de foto zet.

Iets wat altijd in mijn tas zit is een polarisatiefilter. Dat is echt een musthave. Door aan het polarisatiefilter te draaien kun je de weerspiegeling uit een raam of de autolak krijgen en als bonus komen blauwe lucht en witte wolken daarmee nog beter tot hun recht. En zelfs voor interieurfoto’s kan het polarisatiefilter van pas komen. Daarnaast heb ik altijd een statief mee, voor het geval dat.

Bekijk polarisatiefilters

Tip 7: Let op je instellingen

De camera instellingen die je gebruikt hangen af van situatie waar je je in bevindt, maar ik werk voor de statische beelden meestal met een diafragma van f/5.6 of f/6.3 in combinatie met een zo laag mogelijke ISO-waarde. Een lage ISO voorkomt dat je foto’s korrelig worden. De sluitertijd zet ik minimaal op 1/100e van een seconde of sneller, zodat er geen bewegingsonscherpte ontstaat tijdens het fotograferen.

Voor het maken van de ‘rolling shots’ werk ik juist met een hoog f-getal en relatief lange sluitertijden, om het gevoel van snelheid in het beeld te krijgen. Door het hoge f-getal weet ik zeker dat er voldoende scherpte in de foto zit. Het is trouwens niet nodig om snel te rijden voor het maken van dit soort foto’s, een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur is al voldoende om het op beeld te laten lijken alsof de auto 120 rijdt!

Tip 8: Durf te proberen!

Door online video’s, foto’s en lezingen van andere fotografen te bekijken heb ik steeds meer geleerd over fotografie. Durf te proberen en test de instellingen van je camera uit om te zien wat het doet met je beelden. Door met je camera instellingen te oefenen en ook door te experimenteren met de nabewerking van je beelden zul je steeds meer je eigen stijl als fotograaf gaan ontdekken.

Handig voor autofotografie

Auteur

Sebastiaan Doyer

Sebastiaan begon als jonge tiener met het fotograferen van exclusieve auto’s en heeft van deze passie zijn werk gemaakt. Hij richt zich volledig op automotive fotografie en weet zich te onderscheiden met spectaculaire ‘rolling shots’ en shoots op locatie. Je mag hem wakker bellen voor alles met vier wielen en pk’s, maar het eindresultaat moet voor hem wel écht een foto blijven met een minimale bewerking!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.