Bloemen fotograferen? Bekijk deze 7 tips!

Kyle van Bavel
3 jaar geleden

Bloemen zijn prachtig en ze hebben allerlei kleuren, tonen, texturen en vormen. Sommige details kun je niet snel zien met het blote oog. Je kunt bijna overal bloemen vinden om te fotograferen: in een nabijgelegen park, in de achtertuin of zelfs in huis. In dit blog wil ik je inspireren om bloemen eens op een andere manier te fotograferen én helpen door uit te leggen hoe jij je foto’s kunt verbeteren!

Tip 1: Wees creatief met wat je hebt

Ik fotografeer met de Sony Alpha A7 III systeemcamera en een Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS lens. Daarnaast gebruik ik geen statief, maar dit heeft te maken met de vrijheid die ik wil hebben terwijl ik aan het fotograferen ben.

Hoewel het hebben van een spiegelreflex- of systeemcamera en een macrolens ideaal is om details scherp en wazige achtergronden te krijgen, is het niet de meest budgetvriendelijke optie. Tussenringen voor je bestaande lenzen of zelfs een speciale macrolens voor je telefoon kunnen een soortgelijk effect opleveren. Pak de camera-uitrusting die je hebt en ga lekker op zoek naar bloemen, je zult gewoon creatief moeten zijn!

Tip 2: Gebruik natuurlijk licht

Voor het fotograferen van bloemen kun je het beste natuurlijk licht gebruiken. Vroege ochtenden of een licht bewolkte dag, dat is qua timing perfect vanwege het zachte licht dat op de bloemen valt. Probeer fel zonlicht te vermijden of de hardheid te verspreiden met een diffuser zoals een transparant reflectiescherm.

Houd altijd rekening met de richting van het licht. Of het licht bloem raakt vanaf de voorkant, zijkant of achterkant. Dit kan de sfeer in de foto en het uiterlijk van de bloem veranderen. Zo kan tegenlicht een mooie bokeh maken voor in de achtergrond van de foto, zeker als het licht door bomen wordt gefilterd of wanneer er 's ochtends vroeg nog een beetje dauw op het gras aanwezig is.

Lees het blog over verschillende soorten licht

Tip 3: Speel met het standpunt

Kijk niet alleen naar je instellingen en de scherpte, maar denk na over het standpunt van waaruit je de bloem op de foto zet. Het werkt goed om naar de hoogte te gaan van een bloem en deze vanaf de zijkant te fotograferen in plaats van er van bovenaf op te kijken.

Voor bloemen die laag bij de grond staan, moet je zo laag mogelijk komen met de camera. Draai eerst met je camera om de bloem heen en zo kun je zien en bepalen welke achtergrond perfect past bij de bloem. Bijvoorbeeld het creëren van een prachtige bokeh achtergrond van struiken of bomen. Dit kan ook heel goed met een telelens!

En als je geen macrolens gebruikt, fotografeer een bloem dan van dichtbij met een grotere afstand tussen de bloem en de achtergrond om een kleinere scherptediepte te bereiken. Experimenteer met verschillende hoeken en je zult versteld staan hoe een klein verschil in de hoek al een enorme verandering in je eindresultaat kan betekenen.

Tip 4: Stel handmatig scherp

De focus is altijd belangrijk, maar vooral in dit genre. Wanneer je een close-up foto van een bloem maakt is de scherptediepte erg klein, vooral bij het werken met een groter diafragma (een laag f-getal). Het is belangrijk om te beslissen welk deel van de bloem je precies scherp op de foto wilt hebben. Handmatige scherpstellen werkt hierbij het beste. Met de live view of met behulp van focus peaking kun je controleren of het goed zit met de scherpte. Is de foto niet scherp genoeg? Kies dan een wat hoger f-getal of vergroot de afstand tot de bloem.

Tip 5: Let op de achtergrond

Het gebruiken van een laag diafragmagetal zorgt ervoor dat je een wazige achtergrond krijgt, terwijl de bloem scherp blijft. Ik gebruik zelf vaak f/2.8 tot f/4.0 om een dromerige achtergrond te krijgen. Let op de achtergrond terwijl je een standpunt voor je foto zoekt. Iets lager of iets hoger kan al veel doen voor de achtergrond. Je kunt zelfs creatief worden en een kleurrijk stuk papier of iets anders als achtergrond gebruiken.

Tip 6: Bewerk je foto’s

Zelf fotografeer ik niet in JPEG maar in RAW. Dit geeft mij meer vrijheid in het bewerken van de foto’s. Schroom niet om de foto’s van bloemen na te bewerken, zelfs een eenvoudige verandering van de helderheid of het oplichten van de schaduwen kan veel doen. Het bewerken kan je helpen om prachtige tinten en details beter naar voren te brengen. Maak het je eigen en doe wat jij mooi vindt!

Tip 7: Ga op pad na een regenbui

Het loont om niet alleen op pad te gaan wanneer het stralend mooi weer is. Fotografeer de bloemen na een regenbui of doe alsof het heeft geregend door te sprayen met een kleine watersproeier. De waterdruppels op de bladeren voegen extra diepte en textuur toe!

Ik hoop dat deze tips je hebben geïnspireerd om er op uit te gaan met je camera en dingen te proberen! Er komen nu langzaam steeds meer prachtige bloemen tevoorschijn, dus dat is een mooie gelegenheid om in de buurt op zoek te gaan!

Handig voor bloemenfoto's

Auteur

Kyle van Bavel

Kyle van Bavel is een macrofotograaf die ervan houdt om in de natuur te zijn en het liefst foto’s maakt van bloemen. Het is inmiddels echt zijn passie geworden doordat hij er zoveel plezier in heeft. Hij heeft in de loop der jaren een hele eigen en unieke stijl ontwikkeld.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.