Telelenzen

Een telelens of tele objectief is geschikt voor het vastleggen van een onderwerp op grotere afstanden. Omdat telelenzen een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek hebben, kunnen objecten op grotere afstanden beeldvullend worden geprojecteerd.

Bekijk telelenzen van

525 Resultaten
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM objectief Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM objectief
16 reviews
  • Lensmount: Canon RF
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Beeldstabilisatie: Ja
3.249,-
3.049,- na korting
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objectief Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objectief
3 reviews
  • Lensmount: Sony E (fullframe)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Beeldstabilisatie: Ja
2.999,-
2.799,- na korting
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM objectief Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM objectief
Geen reviews
  • Lensmount: Canon RF
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Beeldstabilisatie: Ja
1.419,-
1.319,- na korting
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief
11 reviews
  • Lensmount: Canon RF
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Beeldstabilisatie: Ja
3.249,-
3.049,- na korting
Je hebt 12 van de 525 producten gezien

Wat is een telelens?

Een telelens is een objectief dat voornamelijk geschikt is om onderwerpen op een wat grotere afstanden mee te fotograferen. Je kunt je onderwerp dichterbij halen. Dit komt door de grote brandpuntsafstand en de kleine beeldhoek die deze lenzen hebben. Tele-objectieven zijn over het algemeen ook wat groter en zwaarder dan andere objectieven. Ook zorgt het grote brandpuntsafstand ervoor dat de minste beweging al voor onscherpte kan zorgen. Dat maakt het lastiger om met deze lenzen uit de hand te fotograferen. Vooral met langere sluitertijden is het aan te raden om gebruik te maken van een statief. Daarom zijn veel telelenzen uitgerust met beeldstabilisatie. Zodat je niet perse een statief nodig hebt voor het maken van foto's of video.

Kenmerken van een telelens

  • Grote brandpuntsafstand
  • Kleine beeldhoek
  • Wat groter en zwaarder dan andere objectieven

In welke situatie ga je een tele lens gebruiken?

Telelenzen worden meestal gebruikt bij sportevenementen of wildfotografie. Je kan in die gevallen niet dichtbij het onderwerp komen dat je probeert vast te leggen, dus is een telezoom lens dan ideaal. Maar telelenzen worden ook wel gebruikt bij portretfotografie, omdat er bij de objectieven tussen de 50mm en 200mm bijna geen vertekeningen optreden. Telezoom objectieven kunnen ook gebruikt worden voor macro, maar let er wel op dat de minimale scherpstelafstanden hoger liggen dan bij lenzen gemaakt voor macro objectieven. Je moet dus een stuk verder weg zitten van je onderwerp. Dat maakt deze lenzen weer minder geschikt ten opzichte van een macro objectief. De afbeeldingsmaatstaf van 1:1 halen de tele objectieven ook niet. Vooral van afstand kun je met een telelens dus hele mooie foto's maken op basis van jouw voorkeuren.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een telelens?

Ook bij deze objectieven is het belangrijk dat je van te voren weet waarvoor je het objectief wilt gaan gebruiken. Hoeveel zoom heb je nodig? Heb je genoeg aan 200mm of moet je 500mm of zelfs 600mm hebben. Test dit van te voren goed uit zodat je er niet achteraf achterkomt dat de lens toch niet voldoet aan de benodigde zoom. Diafragma is belangrijk om te bekijken, vooral in situaties met minder licht is het fijn als je een objectief hebt dat het diafragma groot open kan zetten. Uiteraard moet je letten op welke lensmount het objectief heeft en eventueel op de functies die het objectief bevat, want zoals eerder genoemd bevat niet elke lens beeldstabilisatie, terwijl die misschien wel een vereiste voor je is. Dit staat vaak middels afkortingen beschreven in de titel van de lens, bekijk alle betekenissen hiervan op onze adviespagina's. Zo kom je er makkelijk achter over welke features de lens beschikt en kun je makkelijker de keuze maken. Bekijk alle tele lenzen op onze website of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.