Wat is brandpuntsafstand?

De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar de invallende lichtstralen weer samenkomen nadat ze door de lens gebroken zijn. Het punt waar de lichtstralen samenkomen, is de sensor van je camera. Dit bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen. De brandpuntsafstand wordt altijd in millimeters aangeduid.

Zoomen of een vast brandpunt?

Er bestaan objectieven met een variabele brandpuntsafstand en objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Objectieven met een variabele brandpuntsafstand zoals een 18-55mm of een 24-105mm worden zoomobjectieven genoemd. Bij een objectief met een vaste brandpuntsafstand, ook wel een prime lens genoemd, kun je niet in- en uitzoomen. Om een onderwerp met zo’n lens groter of kleiner in beeld te brengen, zul je zelf in beweging moeten komen. Populaire objectieven met een vaste brandpuntsafstand zijn de 35mm en de 50mm lenzen.

Bekijk alle standaardlenzen | Bekijk alle vastebrandpuntobjectieven

Wat betekent het getal?

Hoe lager het getal van de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek is. Hoe hoger het getal, hoe verder je kunt inzoomen op je onderwerp en hoe smaller de beeldhoek is. Een Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM objectief heeft bijvoorbeeld groothoek én zoom. Met een brandpuntsafstand van 15mm kun je bijvoorbeeld weidse landschapsfoto’s maken, met 500mm kun je vogeltjes van veraf beeldvullend fotograferen.

Wat is brandpuntsafstand? - 1
Wat is brandpuntsafstand? - 2

Welke brandpuntsafstand heb je nodig?

Er zijn geen vaste regels voor welke lens je waarvoor je gebruikt! Een brandpuntsafstand van circa 10mm betreft een extreem grote hoek en wordt ook wel een fisheye genoemd. Zulke lenzen worden vaak gebruikt op evenementen en festivals.

Groothoeken
Ook zijn er de super groothoeken (12-18mm) voor interieurs of landschappen en de groothoeken (18-35mm), die bij uitstek geschikt zijn voor landschap-, architectuur- en groepsfoto’s.

Bekijk alle groothoeklenzen

Allround zoomlenzen
De lens die standaard bij een DSLR of systeemcamera wordt meegeleverd is vaak een 18-55mm of een 16-50mm. Je kunt er van alles mee vastleggen omdat je een beetje groothoek en een beetje zoom hebt. Objectieven zoals een 24-70mm en 24-105mm zijn nog meer allround en erg populair voor dagelijks gebruik en reportages doordat ze een grote hoek hebben, maar ze zijn ook perfect voor portretten (70mm) omdat ze wat meer kunnen inzoomen.

Bekijk alle allround objectieven

Telelenzen
De allrounders worden opgevolgd door telelenzen zoals een 70-200mm of 70-300mm. Alles boven de 150mm is zeer geschikt voor sport- en natuurfotografie, maar ook portretfotografie. Voor het laatste moet je er wel rekening mee houden dat je een grote afstand tussen jezelf en het onderwerp hebt.

Bekijk alle tele objectieven

De meest populaire objectieven

Meer lezen over instellingen?

Wat is witbalans?
Wat is witbalans?
De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van de foto. Je kunt de witbalans aanpassen op je camera of achteraf met software.
Lees meer
De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek is de samenvattende term voor de drie belangrijkste instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO.
Lees meer