Wat is witbalans?

De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van de foto en wordt uitgedrukt in Kelvin. Een juiste witbalans zorgt er voor dat de kleuren op de foto er net zo uitzien als in het echt. Een andere witbalans maakt de foto geler (warmer) of juist blauwer (koeler). Je kunt de witbalans aanpassen op je camera of achteraf bewerken met software zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

Witbalans aanduiding

De witbalans wordt aangeduid in de lichttemperatuur met de eenheid Kelvin. De zon midden op de dag is ongeveer 5600 Kelvin. Hoe blauwer het licht, hoe hoger de Kelvin-waarde wordt en bij een lage kleurtemperatuur is er weer meer rood.

Witbalans standen op je camera

De camera kan de witbalans automatisch voor je instellen. Er zijn ook een aantal voorinstellingen met een vaste witbalans. Deze komen vaak goed overeen met de werkelijke kleuren.

Automatische witbalans
Met deze stand is de witbalans automatisch ingesteld aan de lichtomstandigheden die te herkennen zijn voor de camera. In de meeste situaties werkt dit goed, maar je kunt ook zelf aangeven welke witbalans je wil gebruiken.

TL-licht
Voor deze stand kies je bij fotograferen in de buurt van TL-verlichting. Denk hierbij aan kantoren of magazijnen. Deze instelling zorgt ervoor dat de groene kleur van TL-verlichting gecompenseerd wordt.

Gloeilamplicht / kunstlicht
Door dit licht krijgen de foto’s vrij snel een oranje gloed. Deze stand zorgt ervoor dat het licht wat koeler in beeld komt. Gebruik deze stand als je ‘s avonds binnen foto’s maakt en de lampen aan staan.

Daglicht / zonlicht
Bij het fotograferen in normaal daglicht kies je voor deze stand. Toch is deze stand niet op iedere camera te vinden, omdat het eigenlijk de 'normale' stand is.

Schaduw
Tijdens het fotograferen van schaduwen zijn er vaak delen die erg donker ogen of juist blauw van toon zijn. Met deze stand zorg je ervoor dat de schaduwen minder blauw in beeld zijn.

Flitslicht
Bij het maken van een portretfoto in een donkere ruimte heb je waarschijnlijk de flitser nodig. Flitslicht zorgt voor een andere witbalans en die kun je compenseren met deze instelling.

Bewolkt
Deze stand zorgt ervoor dat alles warmer lijkt. Wil je tijdens bewolkt weer fotograferen, dan is dit een juiste keuze. Deze stand kan mooie plaatjes opleveren bij landschapsfotografie.

De witbalans handmatig aanpassen

Voldoen de automatische witbalans instellingen niet aan je eisen, dan kan je de witbalans ook zelf instellen. Om de juiste manier te vinden waarop je dit op jouw camera kunt instellen, is het aan te raden om de handleiding er even bij te pakken.

Hoe stel je de witbalans handmatig in?

  • Ga in je camera naar het handmatig instellen van je witbalans
  • Maak een foto van een wit of grijs vlak om de witbalans daarop aan te passen
  • De camera kiest nu exact de juiste witbalans voor de plek waar je bent
  • Nu kun je lekker foto’s maken!

Dit kun je dus op iedere nieuwe locatie opnieuw instellen. De handeling is op zich altijd hetzelfde, maar je hebt wel altijd iets nodig wat kleurloos is, wit of grijs doet er niet toe. Een grijskaart is aan te raden. Hiermee kan je en de belichting en de witbalans goed instellen.

Witbalans in nabewerking

Als je in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom de witbalans wil aanpassen kun je het best fotograferen in RAW. Het bestand bevat nog alle ruwe waarden zodat je zelf de witbalans aan kunt passen tijdens de nabewerking.

Handige accessoires

Meer lezen over instellingen?

Wat zijn stops?
Wat zijn stops?
Een stop is een verdubbeling of halvering van het licht dat op de sensor van je camera valt. Hoe zit dat precies?
Lees meer
Wat zijn lensafwijkingen?
Wat zijn lensafwijkingen?
Doordat een objectief is opgebouwd uit meerdere groepen met glaselementen, kunnen er beeld afwijkingen ontstaan.
Lees meer