Analoge camera’s

Klaar om terug te gaan in de tijd? De analoge camera’s geven je echt het gevoel dat je weer in de jaren 20 bent. Het is de tegenhanger van de digitale camera en is de laatste tijd weer bezig aan een flinke opmars. Merken lanceren nieuwe analoge camera’s en steeds meer mensen verdiepen zich weer in de kunst van het fotorolletje, de donkere kamer en het direct uitprinten van een foto.

Bekijk onze merken

Bekijk alle analoge camera's

41 Resultaten

Analoge camera kopen?

Wat is een analoge camera?

Een analoge camera maakt foto’s zonder sensor en werkt dus nog met het ouderwetse fotorolletje. Dit haalt de nostalgie van het foto’s maken weer naar boven. Het maken van een foto duurt over het algemeen flink langer, omdat de juiste foto tactisch genomen moet worden in verband met het vol raken van je fotorolletje. Het nabewerken van foto's, die je met je analoge camera maakt, is vaak niet mogelijk. Alleen door met dikke zwarte stift op de foto te krassen, kun je die vervelende tante van de familiefoto verwijderen.

Kenmerken van de analoge camera

Het echte kenmerk van een analoge camera is het wereldberoemde fotorolletje of eventueel een filmspoel. Ook is het bij sommige analoge camera's mogelijk om je foto direct te printen. Het merk Fujifilm focust zich hier vooral op. Analoge camera’s die je foto gelijk printen, worden ook wel instant camera's genoemd. Als we het terug vertalen naar het Nederlands is het ook vrij logisch, want je krijgt de foto direct.

In welke situatie ga je de analoge camera gebruiken?

De instant camera komt vooral aan bod bij het plezier hebben in het maken van foto’s van vroeger. Hierin kiezen mensen vooral voor het maken van nostalgische foto’s en bij het creëren van een ouderwetse sfeer. Daarnaast zijn analoge camera’s mooie verzamelobjecten en is het ontzettend leuk om in de avonduurtjes bezig te zijn met het mechanisme of het ontwikkelen van je foto's in je eigen donkere kamer.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een analoge camera?

Wil je starten met analoge fotografie maar ben je nog een beginner? Dan is het verstandig om eerst eens een analoge camera te lenen. Dikke kans dat een familielid deze camera nog bezit en dat er een dikke laag stof op zit. Als je bij het nemen van je eerste foto verslaafd raakt aan de romantiek van de imperfectie, dan is analoge fotografie iets voor jou!

Let goed op het formaat van je analoge camera. Ze zijn vaak groter dan je op de foto ziet. Bij het aankopen van een tweedehands analoge camera is het belangrijk om de werking goed te controleren. Van oude analoge camera’s is namelijk meestal het sluiter- of diafragmamechanisme kapot. Test dan ook altijd de camera voor je hem koopt of alles werkt. Een iPhone met high speed film biedt je ook de kans om de sluitertijd te checken. Probeer dit ook te doen tijdens de aankoop. Het kan je in de toekomst veel gedoe besparen.